Recenze: POLARIS (Shannon Messenger)

Páté pokračování kvalitní ya fantasy! 



Za recenzní výtisk děkuji Megaknihám


U nakladatelství Ocelot letos vyšel již pátý díl young adult fantasy pro děti a mládež. Série s názvem Strážce ztracených měst začínala stejnojmenným prvním dílem a pohltila děti, ale i dospělé čtenáře, jelikož nabízela neotřelé dobrodružství ze světa elfů. 

I tentokráte vás čeká šikovně pojaté vypravování v er-formě, které se především zaměřuje na naši oblíbenou Sophii. Je výjimečná, nejen svým charakterem, silným přátelstvím, ale i něčím víc... Kdo čte, tak ví, jak podstatná je pro tento bravurně vytvořený fantasy svět. 

Autorka se nechala inspirovat některými motivy, ale do příběhu dala ohromné množství osobitosti a nápaditosti, své vlastní silně originální prvky, ať už se týká fantastických bytostí či zvířat, tak i působivých zvratů. 

V tomto díle se více než na napětí a akčnost zaměřila na mezilidské vztahy, což potěší mladší čtenářky, které čtou tohle ya za účelem přátelství i prvních lásek. Rozhodně se mají nač těšit. Jestli však toužíte po dramatech, můžete být lehce zklamaní. Tento román je oproti předešlým o něco oddechovější. I nadále Messenger využívá také zajímavou technologii, která je přizpůsobená jejímu světu. Možná by se dala z části popsat jako ve stylu sci-fi více než fantasy, ale v tomto případě se to k ději vážně hodí. 

Po celou dobu vás provází nepředvídatelné zvraty, které jsou silným lákadlem, jelikož pro některé dílo může být méně dynamické, než jste zvyklý. To právě kvůli menší dávce napětí. Jelikož já mám ráda vztahové knížky, byla jsem nadšená a líbilo se mi, jak Sophie navazuje vztahy. Jak snadno vycítíte emoce, jak z hrdinů, tak ze situací, ze kterých vychází. 

Navíc se odkrývá další tajemství. Máte možnost formou vzpomínkového deníku nahlédnout na víc, než tušíte. Zas o něco blíže vám tak může být třeba Keef, a nejen on, ale i další, kterých se taje týkají. Věřím, že někteří u této knihy možná upustí slzu. Mně přišly některé části opravdu dojemné, je tedy možné, že nejeden čtenář bude dojatý. Někdo se naopak nechá vést povedeným humorem, ten je spíš pro náctileté, ale i tak se povedl. Autorce se podařilo naprosto perfektně napsat tápavost dospívajících, nejen co se vztahů týče. 

Promyšlenou fantasy sérii ve stylu young adult mohu doporučit nejen cílovým čtenářům, ale i dospělým, kteří touží po pěkně originální a nápadité jízdě. Bohužel nebo bohudík má tato série ještě spousty dílů, takže tento pátý díl rozhodně není finální a opět bude potřeba počkat si na další pokračování, která už v zahraničí vyšla... To je prakticky jediné mínus, které díla Shannon Messenger mají. 

Pravdou je, že díly na sebe silně navazují. Jsou opravdu promyšlená a pokud je nečtete za sebou, pak vám unikají některé souvislosti, fakta, atd. Navíc to nejsou žádné tenké knihy, ale vážně pořádné bichle. O to horší je pak třeba číst celou sérii za sebou, protože když každý půl rok/rok vyjde jedna kniha a vy si nepamatujete všechno, tak číst to stále dokola vás v takovém množství stránek přestane brzy bavit, ať už je čtivo jakkoliv perfektní. I já se někdy začínám trochu ztrácet, jelikož nemám možnost číst pořád všechno najednou a ty knihy jsou vážně moc obsáhlé. Nejlepší by možná bylo přečíst si první díl, jestli se vám bude líbit, postupně schraňovat všechna díla a přečíst si to snad až tu budou všechny. To je nejlepší řešení, které však samozřejmě nelze podstoupit, takže možná proto se budete trochu trápit jako já, ačkoliv jsou knihy opravdu úžasné i pro dospělého čtenáře. :)


Anotace: 

Sophie a její parta se po důležité misi vrací zpět domů a na Foxfireskou akademii. Odchod jednoho z nich k Nespatřeným zapříčinil mezi kamarády napětí a nejistotu, zda si mohou ještě důvěřovat. Rada je zaměstnána hrozbou války a když se objeví informace o hrůzném projektu zvaném Iniciativa Polaris, nebezpečí ještě narůstá.

Sophie, Biana, Fitz a Dex se společně s Černou labutí snaží rozklíčovat tajemný symbol související s Nespatřenými. Jenže ti, provázeni chaosem a zlobou, se zdají být vždy o krok napřed. Podaří se elfům vrátit do Ztracených měst klid a mír a zastavit Iniciativu Polaris dřív, než dojdou její děsivé plány završení?


Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání: 2022

Žánr: Fantasy, Young adult

Ze série. Strážce ztracených měst 5. 

Počet stran: 560

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.