Recenze: VLCI (Axel Gomille)

Na toulkách s fotografem zvířat Axelem Gomillem

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda


Axel Gomille, německý zoolog, režisér, spisovatel a úspěšný fotograf sepsal působivou knihu pro děti s názvem Vlci. V České republice je známý pouze touto publikací, ve které široké veřejnosti přibližuje nádherná zvířata - vlky. Jestli chcete odbornější studii, vhodnou pro dospělé, určitě sáhněte po Vlk - pes - člověk od Kurta Kotrshala, kterou vám brzy představím.

Tento počin je prakticky dětskou encyklopedií, zaměřenou právě na vlky. Je tomu přizpůsoben nejen styl psaní, ale také grafické znázornění. Kniha se dělí na několik zajímavých kapitol. 

  • Mýtus vlk
  • Canis lupus
  • Vlci a jejich příbuzní
  • Smysly a dorozumívání
  • Na lovu 
  • V jednotě je síla
  • Vlčí rok
  • Vlkům na stopě
  • Divocí "sousedé"
  • Na cestách s fotoaparátem

Na rozdíl od originálního vydání je to překladové upravené tak, abychom se dozvěděli, jak je to s vlky na našem území a tak je pasáž Návrat vlků do České republiky upravena podle odkazované stránky. K dispozici tak máte aktuální stavy vlků, o to bližší českému čtenáři titul může být. 

Největší předností jsou nádherné, mnohdy na celou stránku či více široké fotografie vlků. Mají takřka nadosah skutečnou podobu těchto fascinujících zvířat v jasných barvách. Věřím, že nejen děti, ale i dospělí budou okouzlení velmi povedenými fotografiemi Axela Gamille. 

Styl psaní je tedy přizpůsobený dětem a nenáročným čtenářům. Nečekejte nic odborného, což je jen dobře. Snadno se tak kniha čte a s lehkostí získáváte vědomosti a fakta, která jsou aktuální od roku 2021. 

Během čtení narazíte na různé zajímavosti, z nichž některé jsou přímo označené jako pasáž s názvem Zajímavosti. Nedozvídáte se jen o vlcích, ale i příbuzných tvorech, psovitých šelmách. Těm je věnována samostatná kapitola, ve které jsou stručně sepsané podstatné informace i něco navíc, aby vás text více oslovil. 

Kniha je v rámci žánru pečlivá a představuje vlka od A do Z, aniž by zacházela do nepodstatných detailů. Představuje to nejdůležitější a přesto poskytne silný náhled na tohle zvíře. Věřím, že se budete rovněž i snadno orientovat. Nejvhodnější je si čtení dávkovat nebo číst, nač mají zrovna vaše ratolesti chuť. 

Vlci jsou opravdu vhodným čtením pro děti od šesti let, kteří mají v oblibě právě tato zvířata a baví je listovat encyklopediemi. Mohu doporučit, protože i při předčítání se budete bavit a dozvíte se mnoho zajímavostí. Jelikož mám doma předškoláka a prvňáčka, kteří jsou však na encyklopediích takřka odkojení, moc si dílo oblíbili především díky velkým fotografiím. Skutečnou podobu vlka v takové velikosti viděli poprvé a byli uchvácení. Děkuji za působivý zážitek. Rozhodně jsme nečetli a neprohlíželi naposledy. 


Anotace: 

Vlci se vracejí do naší krajiny. Tito zdatní lovci, kteří z našich lesů na dlouhou dobu úplně zmizeli, jsou zpět. V příhraničních oblastech už opět žije několik vlčích smeček a párů. Jejich počet stále roste, proto je načase se s těmito zajímavými šelmami blíže seznámit a dozvědět se, jak žijí, čím se živí a jak by mohlo vypadat pokojné soužití člověka a vlka. Vydejte se s fotografem Axelem Gomillem mezi divo­ké vlky a zažijte nezapomenutelné dobrodružství.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: Příroda

Počet stran: 64

Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.