Recenze: POŠLI FOTKY (Lauren McLaughlin)

Lze bojovat se sexuálními predátory? 

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu


Americká spisovatelka Lauren McLauglin už má v zahraničí na svém kontě několik young adultek a doknoce sérii Cycler, která čítá již dva díly. K nám se skrze nakladatelství Yoli dostal její titul Pošli fotky. Ten má v originálním znění pod názvem Send Pics ne zrovna povedenou knižní obálku, na které je vidět část pomačkaného červeného kelímku. Chápu, nač autorka poukazuje a co tím chce říct, ale pro čtenáře, jenž titul nečetl je to vlastně nicneříkající a tak trochu obyčejné. Česká knižní obálka využívá ilustrace Leny Vítkové a za mě je mnohem všeříkající, propracovanější a zajímavější (a ten červený kelímek, strůjce všeho, je na ní vlastně také). 

Lauren McLaughlin se rozhodla pro koncept, ve kterém se zaměří na několik úhlů pohledů v ich-formě a představí tak příběh z různých stran. Čtenář získává skutečně odlišné náhledy na věc, ale hlavně má možnost pozorovat z blízka i z dálky situace, které jsou nezávidění hodné, či jejich řešení. Nebojte se, orientace je poměrně snadná díky šikovnému ztvárnění. Autorčin styl psaní je příjemný, působí přirozeně a je velmi čtivý, takže je snadné se knihou protančit s kelímkem v ruce, i když vlastně není zrovna veselá a podává až tragický náhled na skutečnosti, které se na zemi mezi lidmi klidně mohou odehrávat. 

Nikki je na prvním místě a také první začíná tuto knihu. Proč? Díky ní to vlastně všechno začalo, ale to pochopíte až po dočtení. Ona sama je běžnou dívkou, která má své plány a snaží se být hodnou dcerou a přesto si užívat života pubescenta. Má však tajemství... A když do města  Jonesvillu, kde se vše odehrává, a do školy zavítá nová dívka, je to právě Nikki, která se nebojí ji oslovit a přijjmout do své party. 

Její přátelství doposud záviselo jen na Ani a Lydii, které jsou jí vyjma rodičů nejbližší. Tyto postavy jsou vedlejší a upřímně, nejsou tak dobře vykreslené. Jsou takřka zaměnitelné a to se dotýká i jiných tímto způsobem nepodstatných postav, což je trochu škoda. 

Marcus je kluk, který působí dojmem staršího chlapce, a vypadá, že je od běžných potíží svých vrstevníků trochu vzdálený. Má novinářský um a rozhodně se jej snaží rozvíjet. Právě on se stává pomocníkem, když začne jít do tuhého, a začíná shromažďovat důkazy... 

Největší podíl díky své všímavosti na tom všem má ale jeho blízký kamarád DeShawn. Ten se dokáže zaměřit na lidi a vycítit, co je asi tíží. Častokrát je velmi emotivní a intuitivní a nebýt jeho, nejspíš by se na nic nepřišlo...

Za záporáka je tu Tarkin. Hvězda školy, zápasník, kluk, který je obletovaný děvčaty, ale co když to není zrovna osobnost, ke které by bylo vhodné vzhlížet? Co když má na triku mnohem horší situace, než by si kdo kdy představil? Jelikož tahle postava je už od počátku vykreslená jako padouch a všichni ji tak vnímají, nečekává vás žádné překvapení, ale o to v této knize vlastně nejde... 

Podstatné je poselství, které se autorka snažila skrze řádky předat. Upoutává pozornost kontroverzními a závažnými tématy o sexuálním ohrožování, psychickému násilí a donucovacích prostředcích k něčemu, do čeho by se jeden vážně nehrnul. Všechna tahle témata (a dost dalších) mají v ději zajímavé a vhodné vyústění, vypovídající o tom, že pokud mlčíte, utvrdíte v násilníkovi pocit, že takhle může pokračovat. Ale pokud promluvíte... Sice je to těžké, ale zachrání to nejen vás, ale i další potencionální oběti. A právě o tom titul je! Je působivé, jak vše autorka představuje a jak se jí daří jít hlouběji a přitom si udržet laťku napětí.

Koncept je propracovaný a po celou dobu si udržuje dramatickou atmosféru, pěkně surovou a upřímnou, takže cílové čtenáře rozhodně jen tak nenapadne knihu odložit. Čtení nemusí být příjemné, protože ačkoliv se autorka nesnaží cíleně šokovat, představuje pravdivé znění v surovém hávu. Příběh je působivý a promyšlený, nejednoho donutí k zamyšlení a hlavně je v závěru pěkně rozvětvený, takže pojme víc námětů, než by se na první pohled zdálo. 

Tohle není milostná romance, ačkoliv jisté milostné city se v ději objevují, nehrají prim a vlastně se ani nijak neřeší. Podstatnou část však tvoří přátelství a touha pomoci, která se v tomto případě stává nedocenitelnou součástí způsobu, jak vše vyřešit a pomoci obětem. 

Řekla bych, že mimo méně propracovaných vedlejších postav, které bylo třeba lépe představit, vlastně nemá titul žádné vady. Je čtivý, podmanivý a hlavně má správné myšlenky, které se snaží předat dál. Nejvíce však ohromí cílové čtenáře, pro které je napsaný. Je tomu přizpůsoben nejen styl a koncept, ale také kupříkladu i velikost písma. 

Pošli fotky je dramatický a pro někoho i dechberoucí thriller pro dospívající, který se dotýká závažných témat a ukazuje, jak zamezit nepravostem. Prostě mluvit, i když je to těžké, aby bylo proti násilníkovi zakročeno. Jak si s tím poradí hrdinové této knihy? Jejich návod bych provést nedoporučovala, ale jako čtení si zaslouží vaši pozornost. 



Anotace: 

Na první pohled se zdá, že se na ospalém předměstí Jonesvillu ve státě Massachusetts nic moc neděje. Studenti Jonesvillské střední se nemohou dočkat, až uniknout ze spárů maloměsta a třídních klik. Jenže za zavřenými dveřmi se toho odehrává mnohem víc. Zničehonic se provalí, že miláček města a sportovní hvězda Tarkin Shaw je predátor, který už léta využívá svého privilegia, aby bez jakýchkoli následků zneužíval mladé dívky. Po šokujícím napadení jedné z nejpopulárnějších holek na škole, je skupina otřesených, ale tvrdohlavých přátel připravena se pomstít - ale věci nejdou tak docela podle plánu. A tak jsou místo toho nuceni veřejně se postavit nespravedlivému světu, který dívky zpravidla vykresluje jako oběti, které dostanou, co si zaslouží.


Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2022

Žánr: young adult

Počet stran: 416

Vazba: brožovaná s chlopněmi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.