Recenze: VZDUCH, KTERÝ DÝCHÁ (Brittainy C. Cherry)

Dramatická a emotivní romance


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet
Chci zakoupit tento titul


Spisovatelka B. C. Cherry v České republice debutovala románem Eleanor a Grey, což bylo dojemné čtení stejně jako nynější novinka. První díl série Elementy s názvem Vzduch, který dýchá je stejně dojemný a romantický počin, který je velmi vhodný pro citlivé čtenářky, toužící po skutečně dramatických osudech. 

Vypravování se odehrává ze dvou úhlů pohledu ústředních postav. Autorka nám vlastně představuje dva odlišné životy, zasažené tragédií. Představuje způsob vyrovnávání a truchlení, zatímco se snaží ti dva svým způsobem žít svůj život i nadále. B. C. Cherry dává důraz na myšlenky a emoce, ale menší díl se dostane i popisům. Právě díky tomu je prostředí šikovně představené, atmosféra kvalitně zobrazená, a přitom působí hlubším a emotivním dojmem. 

Tristanův příběh nám je představen ještě před nehodou. Je to vlastně šťastný muž. Má milující ženu, na kterou nedá dopustit, a báječného chlapce Charlieho. Jenže co když mu osud oba vezme? Během čtení se dočkáte také textů v kurzívě, které zprostředkovávají náhled do minulosti. Prožíváte s Tristanem ty nejhorší chvíle, které ho neustále mučí...

Elizabeth nacházíme v době, kdy je u své matky se svou dcerou. Její maminka i vlastně Liz sama potřebovala pomoc. Kdysi přišla o otce a její matka se z toho doposud nevzpamatovala. Neustále má partnery, z nichž někteří jsou opravdu nevhodní. Liz s tím samozřejmě nic nenadělá. Je na čase, aby se vrátila do domu, který obývala s manželem. Jenže cestou srazí autem psa a majitelem není nikdo jiný než Tristan. Jejích společná cesta začíná... 

Jelikož Tristan je v městě považován za podivína a nebezpečného muže, snaží se od něj Liz všichni odrazovat. I ona sama si uvědomuje, že s Tristanem není něco v pořádku. Jejich první setkání proběhlo opravdu dramaticky a on se choval velmi nemile. 

Autorka nám představuje velmi zajímavé charaktery, kteří však jsou silně zasažení nepřízní osudu a není pro ně snadné se vyrovnávat s něčím, co je potkalo. Jsou odlišní, ale přesto je cosi spojuje. Liz má navíc svou dceru, pro kterou chce a musí zůstat silná. Ví, že se znovu musí zapojit do běžného života, ať je to těžké sebevíc. Oproti tomu Tristan se snaží jen přežívat a trpět. Je možné vytáhnout ho z jeho osobního pekla? 

Vypravování v úvodu působí účelovějším dojmem, ale ten naštěstí upadá během čtení. I když B. C. Cherry nepolevuje, a i nadále se snaží o dojemný až místy srdceryvný děj, což může někomu připadat jako přehnané. Ovšem působí to uvěřitelně, především čtenář ocení, že spisovatelka vše opravdu promyslela. Rozhodně působivý závěr si nenechte ujít, jelikož všechno to propojení vás přesvědčí o tom, že jste měli číst velmi silné, propracované drama plné emocí. 

Milostná linie je a přitom není tím nejpodstatnějším. Dva zoufalí a zničení lidé k sobě hledají cestu a touží se vzájemně uzdravit. Je to vůbec možné? Ne každému bude připadat linie vhodná nebo uvěřitelná, ale má řádné základy a dovede si udržet vaši pozornost. Nečekejte erotický román, tohle je něco mnohem vážnějšího a kvalitnějšího. 

Vzduch, který dýchá je vhodným čtením pro citlivé a romantické čtenářky, které touží po propracovaném emocionálním dramatu, dotýkající se závažných témat a představující těžké životní osudy. 

Co na titul říká Chensie? Z počátku se mi četlo těžce, protože mi kniha připomínala nepříjemnou účelovou četbu, ve které autorka tlačí na pilu, aby ze mě vyždímala emoce. Kupodivu při delším čtení působil děj uvěřitelnějším dojmem a čím více jsem se blížila k závěru, tím napínavější byl. Závěr na mě udělal ohromný dojem a je právě tím, co tento počin zvedlo z průměrného dojáku na kvalitnější emotivní drama. Opravdu překvapivé a působivé. Dost mě to navnadilo na další tituly této autorky. 


Anotace: 

Před Tristanem Colem mě varovali.

„Drž se od něj dál,“ říkali mi.

„Je krutý.“

„Je chladný.“

„Je poškozený.“

Je tak snadné odsoudit člověka na základě jeho minulosti. Podívat se na Tristana a vidět v něm monstrum.

Jenže já jsem to nedokázala udělat. Musela jsem přijmout tu „trosku“, která se z něj stala, protože sama jsem na tom byla podobně.

Oba jsme byli vyhořelí.

Oba jsme hledali něco nového. Něco víc.

Oba jsme chtěli dát dohromady roztříštěné kousky našich včerejšků.

A až se nám to podaří, pak si snad konečně vzpomeneme, jak se nadechnout.


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2022

Žánr: romány pro ženy

Ze série: Elementy 1. 

Počet stran: 328

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.