Recenze: KDOPAK TU SPÍ (Petr Horáček)

Skvělé leporelo na krásné usínání


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál


Český spisovatel Petr Horáček se specializuje na knížky pro malé i velké čtenáře. Úspěšný autor má na svém kontě již patnáct kvalitních publikací, které sám napsal i ilustroval. Tento počin dokonce vyšel původně v anglickém vydání pod názvem Who is Sleeping? a nyní jej do Čech přináší nakladatelství Portál.


Jednoduché pestré leporelo vhodné pro malé děti jako čtení před spaním. Petr Horáček si připravil krásné a opravdu jednoduché čtení, což je v tomto případě opravdu myšleno jako klad, jelikož přesně tohle malí čtenáři potřebují. Něco jemného a nenásilného, především před spaním. 

A přesto má knížka spoustu podnětů, které mohou dětem zpříjemnit sny. Stačí jen, když se při čtení přitulí k mamince nebo se schoulí pod peřinou v bezpečí své postýlky a sledují, jak spí zvířátka... 

Dětem je představeno, jak na stromě spí sova a že pod listem odpočívá žába nebo že v rákosí tiše chrní krokodýl. Navíc jsou všechna zvířátka částečně skrytá a malý čtenář je může sám odkrýt. Leporelo s okénky je zábavné a pomáhá s dětskou motorikou. 

Obrázky jsou celostránkové, takže žádné miniatury, ale pěkné ilustrace, na které se dítko může dívat. Navíc v závěru je chlapeček (nebo možná i holčička) v postýlce, což je báječné ukončení knihy, hlavně pokud ji čtete před spaním. Děti mohou mít pocit, že když se píše, že postava v postýlce jsou oni, tak je knížka vlastně o nich. 

Krásné leporelo, vhodné jako čtení před spaním pro nejmenší děti, se nebojím doporučit všem malým čtenářům. Pokud jste se s tvorbou Petra Horáčka setkali nebo ne, určitě se vám jeho kresby zalíbí. 


Anotace: 

Kdo spinká v řece? A kdo pod listem? A kdo na stromě?

Leporelo do postýlky pro malé spáče.

Ať se ti zdají veselé sny!


Nakladatelství: Portál

Rok vyádní: 2022

Žánr: Pro nejmenší, leporela

Počet stran: 12

Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.