Recenze: POD HLADINOU (Gianumberrto Accinelli)

Originální publikace vás zavede až na dno oceánu


Italský přírodovědec a spisovatel Gianumberto Accinelli, který má na svém kontě pěknou řádku knih, se rozhodl ve spolupráci s italskou ilustrátorkou Giulii Zaffaroni vytvořit velmi originální počin o zvířatech v mořských hlubinách. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul

Kniha je pojatá velmi osobitě, což se mnohým dětem bude líbit. Kreativní přístup tkví hlavně v prezentaci. Dílo je potřeba číst vlastně tak, jak ukazuje ilustrace na obálce. Neotvíráte ji doleva, ale naopak nahoru, což je netradiční. Po otevření vás na předsádce uvítají na tmavém podkladu ilustrace dlouhých a autentických chapadel. 

Následuje na začátku samozřejmě věnování a hlavně upozornění, že metrická stupnice po straně neudává velikost, ale hloubku moře. Obdobně originálně je zobrazen i obsah. 

Ještě chvíli se pohupujete i s úvodem (ten vypovídá o vývoji naší planety a hlavní organismů) na hladině, než začnete postupně sestupovat až do hloubky 10 920 metrů! Ústřední kategorie jsou tříděny na zóny. 

Epipelagická zóna sahá do hloubky dvě stě metrů a představí vám různorodá zvířata v ní žijící. Stejně tak to bude následovat i u dalších pasáží, jen se bude klesat víc a víc. 

  • Mezopelaická zóna
  • Batypelagická zóna
  • Abysopelagická zóna
  • Hadopelagická zóna
 

U každé zóny je samozřejmě k dispozici text na celou stránku, který vám vypoví, co daná hloubka vlastně skrývá. Autor má velmi příjemný styl vyprávění, který zaujme nejen děti, ale i dospělé. Jelikož nemá tolik prostoru, je stručný, ale přesto nespěchá a představuje vše podstatné i se zajímavostmi a detaily. 

Na každé stránce je představeno jedno zvíře více než ostatní, které daný prostor obývá nebo se v něm objevuje. Dokonce děti objeví fakt, že i lední medvěd se neobává potápět až do hloubky třeba pětadvaceti metrů. U ilustrace si o uvedeném tvorovi přečtete podstatné informace.


Dalším kreativním ztvárněním je, že publikace se odvíjí od světlé barvy až po tmavou. Čím více se blížíte k hladině, tím více je vše světlé, čím více naopak klesáte a čtete směrem k závěru, tím víc se blížíte k černočerné tmě, která na vás čeká na samotném konci. V jaké hloubce se nacházíte snadno naleznete po levé straně díky ukazateli. 

Když skončí tma, následuje ještě rejstřík živočichů. Ti jsou samozřejmě už na světlém podkladu, pěkně seřazení ve dvou sloupcích. Nechybí jejich zmenšená autentická ilustrace, název a hloubka, ve které je můžete nalézt. 

A ačkoliv na předsádce knihy jsou zpředu vidět chapadla, tak na zadní straně je hlava velryby. Tímto tato krásná a netradiční publikace končí. Kresby, které vytvořila ilustrátorka, jsou pestré, autentické a snadno z nich poznáte, o jaké zvíře se jedná. 

Pokud vaše děti zajímá život pod hladinou, fascinuje je oceán a chtějí zažít tohle knižní dobrodružství, rozhodně se jim klesání touto knihou bude líbit. 

Moji kluci mají vodní tvorstvo moc rádi. Líbil se jim způsob prezentace a mně také. Je to kreativní a originální. Zas zcela nový zážitek, díky kterému se poučili o zvířatech. Už jsme si titul prohlíželi několikrát a věřím, že se znovu začteme. 


Anotace: 

Co a kdo se skrývá v modré hlubině? Jaké tvory bychom tam mohli potkat? Oceán je plný zajímavých a někdy dokonce podivných stvoření. Knížka ti ukáže, jaká jsou a jak hluboko ve vodě žijí.

Neencyklopedická kniha provází malého čtenáře zdánlivě nekonečnou mořskou hlubinou. Barva stránek se postupně mění s tím, jak postupujeme hlouběji a hlouběji.

Gianumberto Accinelli je italský entomolog a spisovatel, napsal řadu knih pro děti.

Giulia Zaffaroni je italská ilustrátorka.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: příroda, pro děti

Počet stran: 80

Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.