Recenze: ZÁZRAK O VÁNOCÍCH (Hana Zobačová)

Jednoduché a krásně vánoční čtení pro děti prvního stupně


Stejně jako mnohé i mne zaujaly na první pohled ilustrace ilustrátorky Magdy Veverkové Hrnčířové, která si dala práci a připravila velmi pestré kresby ve vánočním evropském stylu. Jestliže máte dost Santa Clause, je čas obrátit se opět k betlému, a právě jeho se týká příběh české spisovatelky Hany Zobačové, která se specializuje na knihy pro děti. Od nakladatelství Portál jsem vám nedávno představila také detektivní encyklopedii handicapů s názvem Nikdo nejde z kola ven. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul

Knížka má 80 stran a písmo je krásně velké, takže vhodné klidně i pro prvňáčky! Určitě děti na prvním stupni ocení vánoční příběh s hlavním hrdinou Šimonem. 

Šíma je správný kluk. Chodí do 2. třídy a má problémy se psaním, což dětem může být hned bližší. Ke všemu se nejedná o typický americký vánoční styl, ale hezký český, což ocení mnoho rodičů i dětí, kteří jsou Santou už zahlcení. 

   

Všechno se odehraje po osmé hodině, kdy by Šíma měl být už v posteli, ale přece jen ještě na chvilku vyvenčí s tatínkem pejska Ferdu. A tam se Ferda na náměstí přímo před betlémem teda ukáže! Udělá nadělení a tatínek to musí uklidit, jenže zapomněli na sáček, a tak Šíma stojí u betléma chvíli sám a v tom procitne jedna dřevěná soška! Popovídají si a pro Šímu je to neskutečný zážitek, který jej vede celým příběhem. 

Líbivé je, že k betlému se váže také legenda, kterou autorka vymyslela. Děti si také o betlémě počtou vyprávění, a to přímo od paní učitelky ze školky, která Šímu a jeho třídu vzala na náměstí k soškám. 

 

Šíma však stále dumá nad tím, co by mohl pro Vojtu udělat. Tedy ví přesně co a teď jen jak na to. To je na knize hezké. Šíma se nezajímá o to, co by chtěl od Ježíška, ale jak by mohl obdarovat svého malého nového kamaráda. Ukazuje se tak šikovně myšlenka Vánoc a jejich kouzlo, které je ukryté mezi řádky tohoto na první pohled obyčejného, avšak krásně vánočního příběhu. 

Jednoduché a krásně vánoční čtení se zázrakem bych doporučila všem dětem na prvním stupni. Můžou jej předčítat samy nebo s rodiči. Je to krásné čtení, které navodí tu správnou vánoční atmosféru, takže klidně ji číst hezky před Vánoci nebo během nich. 


Anotace: 

Šimon je kluk jako každý jiný. Chodí do druhé třídy, moc ho neposlouchají písmenka, má mladší sestru Anežku a taky jednu starší, Sandru, ale té už je dvanáct a je občas trochu divná. Jednoho večera zažije Šíma pravé předvánoční dobrodružství: ocitne se sám na zasněženém náměstí. Nikde nikdo. Jen on, bílé náměstí, kašna, stánky připravené na adventní trhy a krásný tajemný vyřezávaný betlém. A ten večer se stane zázrak: jedna figura z betléma, ta nejmenší hned u zábradlí, Šímovi přímo před očima obživne.

Jaké to je, stát celé dny a celé noci uprostřed vánočního těšení a poslouchat vánoční přání? Nezapomínáme někdy náhodou přes vlastní přání, na přání těch druhých? Příběh o tom, že krásné je dostávat. Ale stejně krásné může být i dávat.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: pohádky

Počet stran: 80

Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.