Recenze: PŘÍCHOD VLKA (Elizabeth Chadwick)

Historická romance plná vzrušení a napětí

Za recenzni výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit titul v Knižním klubu


Anglická spisovatelka Elizabeth Chadwick je podstatnou ikonou žánru historické romance. V tuzemsku jsou její knihy dobře známé a nedávno u nakladatelství Ikar vyšel titul Příchod vlka, jehož volným pokračováním je Rytíř z Walesu. 

Vypravování v er-formě se převážně zaměřuje na ústřední postavy, ale ne vždy. Několik kapitol se věnuje právě vedlejším postavám, které mají vliv na zápletky či dějové zvraty, i přesto se čtenář snadno orientuje. Styl psaní je příjemný, čtivý, dynamický a působí velmi uvěřitelně. Autorka si dává pozor, aby vše vyznívalo autenticky a je poznat, že o dané době má skutečně načteno a dělala si rešerše. Tomu, co vám předloží, můžete věřit. 

Náročnější čtenář ocení, že se opírá během psaní nejen o skutečné milníky let, kdy se příběh odehrává, ale také o ikony historie, které v dané době opravdu žili. Je vidět, že v historii se vyzná a velmi dobře ví, o čem a o kom píše. 

Příběh začíná ve chvíli, kdy se Christen vedle svého padesátiletého muže cítí dobře, ovšem to ještě netuší, že její stárnoucí druh zanedlouho zemře. Jak píše anotace, Christen bude při tom, ovšem i když autorka píše o emocích, nenechává se jimi strhnout přílišně, což může někomu připadat málo uvěřitelné. Na druhou stranu tohle je dramatická pohádka, která plní svůj účel. Zaujme, pobaví a času s ní nelitujete. 

Na řadu přichází Miles le Gallois, který si vdovu vezme za ženu a tím vlastně veškeré drama začíná. Skutečně se jedná o drama, jelikož od prvních chvil se něco děje. Zvraty jsou nápadité, pěkně posouvají děj a vnímáte z nich napětí. Ale nebojte se, Chadwicková myslí i na romantiku.

Takže pro romantické čtenářky si přichystala několik intimních vášnivých scén, vhodně popsaných. Ovšem je dobré, že žánr nijak nestahují mezi řadu jiných erotických knih, spíše jsou vhodným doplňkem. Vývoj vztahu dvou hrdinů působí díky dramatickému ději poněkud urychleně, ale je to oddechovka, takže je to spíše očekávané. 

Hrdinové umí překvapit. Některé jsou propracovanější než jiní, ale přesto si autorka udržuje vhodnou laťku a své postavy nechává ožít, i když díky pohádkovějšímu ději někdy trochu černobíle. I když něco vypadá špatně, vždy to umí zvrátit správným směrem. 

Příběh anglické šlechtičny Christen je skutečně dramatickou pohádkou pro romantické čtenářky historického žánru, které nechtějí jen romantiku, ale rovněž pořádnou dávku napětí a dramatu. S ohledem na kvalitu historických reálií se nebojím titul doporučit, věřím, že stejně jako mně oddechovka potěší. 


Anotace: 

Bitva u Hastingsu, po níž usedl na anglický trůn normanský vévoda Vilém Dobyvatel, přinesla do Anglie mnohaletý rozvrat, plný rebelií odbojných Anglosasů. Poté, co hrad Ashdyke na velšském pomezí lehl popelem, se anglická šlechtična Christen stala svědkem manželovy vraždy a zajetí bratra. Aby zachránila svůj lid a zajistila bratrovo propuštění, souhlasí s kvapným sňatkem s jedním z králových mužů, Milesem le Gallois. Napětí v zemi se stupňuje a Christen s Milesem, obklopeni nepřáteli ze všech stran, společně zápasí nejen o rodinné štěstí, ale zejména o holý život.


Nakladatelství: Ikar

Rok vydání: 2022

Žánr: Historické romance

Počet stran: 256

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.