Recenze: HRAD VE SKOTSKU (Julie Caplin)

Kouzelná krajina, vůně vanilky a hřejivá objetí


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul

Anglická spisovatelka Julie Caplin, známá také pod pseudonymem Jules Wake, má na svém kontě celkem devět knih s oblíbené romantické série Romantické útěky. Ta vychází u nakladatelství Grada s opravdu působivými obálkami, které vytvořila Kateřina Čermák Brabcová. 

Julie Caplin pokaždé vybere nějaké místo, které velmi poutavě představí spolu s prostředím, kulturou i jejími zvyky. Ty cestopisné prvky u některých knih vynikají více, jindy méně. V tomto případě autorka okouzlila zasněženou krajinou a pobytem v hradu, který by potřeboval spousty oprav, ale přesto ta atmosféra je velmi silná a příhodně záhadná. Motá se kolem legendy o pokladu se safíry, ale je toho mnohem více... 

Jak už to u autorčiných počinů bývá, svým způsobem se velmi podobají schématy a tím, že v každém je parta lidí. A to velmi příjemná a sympatická parta lidí, která postupem času může někomu připadat až trochu okoukaná, jelikož už tušíte, že těch negativních bude minimálně. Opakováním schématu postav spisovatelka ubírá na jejich reálnosti, což je škoda. 

I v tomto případě má kolem sebe protagonistka Izzy dobrou partu, a přestože je její matka vlastně nesnesitelná, tvrdohlavá a dělá jí potíže, je přesto prezentována spíše jako kladná postava. To jiným může vadit a další bude naopak vděčný za tu vřelost, se kterou dokáže vylíčit mateřskou lásku, ale i ohnivost dané postavy. Výrazným postav je v knize více, přesto se děj točí převážně kolem Izzy a Rosse. 

Ross je profesor, který si na hrad přišel vychutnat klid. Izzy hned padne do oka díky své vysoké postavě, ale jelikož umí být pěkně nevrlý, z počátku to na nějaký románek nevypadá. Jenže Ross dokáže být i okouzlujícím mužem a ke všemu skrývá zajímavé tajemství. 

Milostná linie je nepřehnaná. Izzy se sžívá s novou skutečností, že vlastní hrad a snaží se s ním něco udělat. Jestli jste četli předešlé díly, víte, že nemáte očekávat erotický román, ale přesto vás čtení okouzlí romantikou a emocemi. Ke všemu na závěr se autorka blýskla okázalým gestem, což může někomu připadat až příliš klišé, na druhou stranu to romantičky opravdu potěší. 

Izzy je s předešlými díly propojená. Už jsme se s ní setkali ve vedlejší roli. Propojenost románů je opravdu potěšující a pokud máte možnost číst je za sebou, možná by vás otrávilo opakující se schéma, ale zjistili byste, jak úzce spolu hrdinové souvisí. Já si to bohužel přesně nepamatuju vedlejší postavy, ale přesto vím, že jsem o Izzy určitě četla a je to také v knize zmíněno. 

Hrad ve Skotsku byl dalším krásným příběhem z pera Julie Caplin. Není nad to, když si takovou oddechovou romantickou četbu vychutnáte v době sněhu a Vánoc, jelikož sama začíná před Vánoci a získáte tak náhled na průběh tradičních Skotských Vánoc ve velkém stylu. 

Mně osobně se moc líbila atmosféra, i když mě mrzelo schéma postav. Xanthie je opravdu představená jako kladná postava, ze které by v realitě měl každý chuť před ní utéct. Sice to bylo více pohádkové a méně uvěřitelné, než jsem zvyklá, ale přesto nelze popřít, že má spisovatelka talent a byla to zas krásná zastávka. Mrzí mě snad jen to, že jsem to nečetla před Vánoci, protože by mi to zvýšilo prožitek. 


Anotace: 

Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná.

Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste.

Zbývá už jen maličkost – během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého Izzy myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou…


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2022

Žánr Romance

Počet stran: 313

Vazba: brožovaná s chlopněmi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.