Recenze: RAPSODIE (Laura Thalassa)

Paranormal fantasy s hororovými prvky


Za recenzní e-výtisk děkuji nakladatelství Mystery Press

Chci zakoupit tento titul

U nakladatelství Mystery Press vyšla paranormal romance ve stylu pro dospělé, takže jestli už vám young adult pěkně lezlo krkem, tak na této romanci pro dospělé si zlepšíte chuť! 

Vypravování je vám předloženo v ich-formě z úhlu pohledu hlavní hrdinky Callie. Je zaměřené zejména na romantiku, ale vedlejší prvky, týkající se hororového dramatu, jsou zajímavé. Kniha nepostrádá atmosféru ani pestrou fantasy. Někteří by ji zřejmě přirovnali k sérii Dvory od S. J. Maas, na kterou já osobně se teprve chystám. 

Nicméně mohu říct, že od typických intrikánských počinů jako jsou Prázdné sliby a Krutý princ se silně liší. Mnohým bude chybět právě ono intrikářství. Ačkoliv se autorka snaží o tajemství a mlží, přesto jsou její cíle náročnějším čtenářům hned jasné.

Callie neboli Callipso je siréna, která má za sebou drsnou minulost. Zabila svého otčima a díky tomu se vlastně seznámila s Handlířem, o kterém kolují až hrůzné historky. Tím jej chtěla autorka udělat přitažlivějšího, ovšem jeho chování k Callie je už od začátku tak něžné a obětavé, že tím málokoho zmate a tak se budete vydávat na tuto pouť s tím, že vás čeká opravdu silná romance. 

Handlíř je sice pořádný drsňák, ale... má svá tajemství, která není zas až tak těžké uhádnout. I Callie by na to přišla, kdyby přece jen chtěla, ale je do něj blázen a nelze jí to ani zazlívat. Tenhle chlapík má totiž charisma, říznou auru a dokáže si kohokoliv omotat kolem prstu. 

Už od začátku opravdu tušíte, že se před vámi rozkládá silně romantické dobrodružství, které autorka zobrazuje ve dvou dějových liniích. V době před sedmi lety je Callie ještě rozpačitou dospívající dívkou, která je do Handlíře naprostý blázen. Máte možnost pozorovat, jak se k ní Handlíř chová a jak se o ni stará. Druhá dějová linie je přímá a tak v ní vidíte, jak to vypadá po sedmi letech, kdy se hrdinové neviděli. Handlíř se totiž z ničeho nic vypařil tehdy a nechal ji všemu na pospas, zatímco nyní je zpátky v plné zbroji a chce splatit dluhy... nebo nechce? 

Každopádně se autorka rozhodla rozvíjet milostnou linii nejen s ohledem povrchního zamilování, snaží se dát důraz i na vzájemné poznávání a navazování vztahu. Poukazuje na to, že láska je víc než jen poblouznění vzhledem, což potěší náročnější čtenáře. Ovšem ta milostná linie poté samozřejmě v některý okamžik ústí a to pro někoho může být až příliš přeslazené a plné klišé. Jestli to máte v oblibě, užijete si to, pokud ne, nemusí se vám to tolik líbit. 

Vedlejším tématem je právě problém s únosem víl ve vílí říši. Tento hororový prvek má potenciál, ale problém je, že se autorka rozhodla více preferovat milostné drama než právě tuhle část, takže si náročnější čtenáři mohou přijít ochuzení o skutečně silný zážitek. Ten potenciál je báječný, i když v závěru může znít jako psycho. 

Kniha je na závěr sice ukončená, nebudete si rvát vlasy napětím, ale přesto je jasné, že mnozí budou potřebovat pokračování, aby se právě ono hororové téma řešilo i nadále. Nejsem si jistá, jestli bude i v druhém díle vztah Handlíře a Callie tak jiskřivý a napínavý, ale to posoudíte sami. 

Knihu bych doporučila všem milovníkům paranormal romance, kteří touží po oddechové četbě s milostnou romancí v hlavní roli! 

Já jsem čekala něco víc spletitého a intrikánského, překvapilo mě, jak byl koncept jednoduchý a založený vlastně jen na té romanci. Na takové čtení už u paranormálních romancí nejsem moc zvyklá a ačkoliv se mi to z počátku líbilo, vadila mi až přehnaná romantika. Hlavně to vyústění na mě bylo až hodně přeslazené. Hororová linie měla velký potenciál, ta mě bavila. Kdyby to autorka vyvážila, byla bych spokojenější, ale musím uznat, že tohle bylo po dlouhé době skutečně dílo, které dokáže překvapit a zaujmout. Sice už nejsem typický čtenář, ale číst to před pár lety, byla bych nadšená. Přesto objektivně hodnotím knihu velmi dobře a věřím, že bude ještě hodně v kurzu. 


Anotace: 

ZA CO BYSTE BYLI OCHOTNÍ PRODAT VLASTNÍ DUŠI?

Callypso je siréna, jejíž život se právě obrátil naruby. Sedm let nosila na ruce náramek s více než tři sta korálky. Na první pohled obyčejný šperk, jenže každý z těch korálků představoval magickou směnku – dluh Handlíři, vílímu králi.

Handlíř má pověst nelítostného vyjednavače, který dokáže splnit jakékoli přání – za přiměřenou cenu. A dluhy neodpouští. Po Callypso za své laskavosti nikdy nic na oplátku nechtěl. Až teď. Do jejího života se ale nevrátil jen proto, aby obnovil jejich dávný vztah. V Jinosvětě, který existuje paralelně s tím naším, se děje něco podivného. Vílí bojovníci mizí a vracejí se jen ženy – ve skleněných rakvích, s kojenci na hrudích. A mezi otroky se šíří zvěsti o probouzejícím se zlu.

Pokud má Handlíř svůj lid zachránit, musí požádat o pomoc sirénu, které před lety zlomil srdce. Jenže jeho nepřítel má naneštěstí v oblibě jedinečné tvory. A Callypso patří k těm nejvzácnějším…


Nakladatelství: Mystery Press

Rok vydání: 2022

Žánr: Paranormal romance

Ze série: Handlíř 1. 

Počet stran: 368

Formát: PDF, Epub, Mobi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.