Recenze: NEJJASNĚJŠÍ HVĚZDY (Anna Todd)

První díl nové romantické trilogie od Anny Todd


Anna Todd, americká spisovatelka, která si nás naprosto získala svou toxickou sérií After. Ta čítá pět dílů a je pořádně návyková. Dokonce romány zfilmovali, což je ohromný úspěch. Nyní však nakladatelství Yoli – Euromedia Group přichází na trh s novou romantickou trilogií od Todd... Co přináší? 

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu

Vypravování zastává protagonistka Karina, která se živí jako masérka. Je to dvacetiletá dívka, která žije dospělým a poměrně stereotypním životem. Z práce domů a zas zpátky. Největší drama v jejím životě zastupují rodinné úterní večeře u otce a jeho nové ženy, ale také bratr Austin, který je divoch a průšvihář a nehodlá se jen tak usadit jako Kara.

Styl psaní je čtivý, i když postupně tempo spíše stagnuje. Předpokládáte, že čím více budete číst, tím více dramat se bude dít. Bohužel tohle není příběh, kde by byly nějaké návykové zvraty, podobné jako u After, kde to bylo nahoře a dole a bylo to neskutečně toxické. V tomto případě vsadila autorka spíše na reálnější stránku života, čímž se vlastně stává kvalitnějším, ale příběh je tak pozvolný a pro někoho se může až nepříjemně táhnout, jelikož mu třeba nepřijdou vhod dialogy o válce a smýšlení o životě. Hrdinové se občas nechávají strhnout až k lehce filozofickému smýšlení, někomu může chybět jistá návykovost a humor. 

Postavy jsou reálné a mají své klady i zápory. Zatímco Tessa byla klidná a tichá dívka, Karina je otrlejší. Musí se totiž o sebe postarat sama. Vydělává a žije na vlastní pěst se svou kamarádkou, která očekává potomka s vojákem. Ten je na misi a nikoho jiného, než Karinu nemá. Obě pracují jako masérky, zatímco domek se jim zdárně rozpadá. 

Kdyby nepřišel Kael a nezačal by jej alespoň trochu dávat do kupy, možná by jim spadl i na hlavu. Každopádně Kael je zajímavá postava. Pokud máte v oblibě nemluvné galantní muže, přímo vojáky, pak na vás udělá dojem. Chová se jako pravý gentleman, je chytrý a působí odtažitě, a i přesto sympaticky. 

Tito dva se setkají a od těch dob se střetávají častěji a častěji. Zatímco Karinu začínají lehce ovládat hormony a do vojáka se zakouká, takřka přes noc, a tak nějak i bezdůvodně, tak to vypadá, že Kael se drží zkrátka. 

Romance těchto dvou je poklidná, spíše si povídají a dramata se v jejich rozkvétajícím se přátelství moc nekonají. Vlastně je dějová linie tak odlehčená, že se vážně může zdát, že ten život jim prostě plyne bez větších zajímavostí – zpestřením je hlavně Karinin bratr Austin, Kaelova kariéra u armády a Karinin vztah s otcem. Mezi ústřední témata vlastně patří fyzioterapie a armáda, ale oba náměty jsou velmi odlehčené a pokud jste fanoušci military, moc to na vás nejspíš nezapůsobí. Je to jen okrajově zmíněné. 

Tento příběh je od After diametrálně odlišný, takže zatímco tam to bylo nahoru a dolů a čekala nás pořádně žhavá erotická romance, tak tady se to milostné drama vlastně nekoná a spíš tito dva rozvíjejí svůj vztah formou přátelství. Dá se říct, že tohle je příběh ve vodách young adult, ačkoliv jsou postavy už dospělé. 

Závěr je dramatičtější, opět převážně kvůli Austinovi a jelikož čtenáře čekají další dva díly, tak se zřejmě romantická linie bude více rozvíjet v nich. 

Tohle čtení zřejmě nezaujme ty čtenáře, kterým se líbil After. Nejjasnější hvězda je méně komplikovaná, lehce romantická oddechovka plná klidu, harmonie a myšlenek. Určitě má, co nabídnout, ale nezalíbí se každému. Chcete-li reálné a poklidné dobrodružství, pak budete nadšení. Jestli jste se těšili na žhavé milostné drama, sáhněte raději po sérii After. 

Co na to Chensie? Já jsem vážně měla chuť na vyzývavý a návykový román, tolik podobný After. A jelikož to autorce tak moc šlo, čekala jsem, že tohle bude to samé a že to přečtu jedním dechem. Přečetla jsem knihu sice za pár dní, ale návyková mi nepřišla. Má své kvality, ale přišlo mi to takové průměrné. Nebyl to žádný šok jako v případě Tess a Hardina, bylo to pozvolné a obyčejné, což rozhodně není špatně, jen bych to od Anny Todd vůbec nečekala. Nevím, jestli čtenáři díky svým očekáváním nebudou spíše zklamaní. 


Anotace: 

První díl nové série od autorky fenoménu After! Karina vyrostla ve vojenské základně a ví, jaký chaos a komplikace to do života přináší. Snaží se proto vést klidný dospělý život ve svém malém domku. Neznamená to však, že by se k rodině postavila zády. Naopak – je právě tím, co ji drží pohromadě, například když má její bratr Austin problémy se zákonem. Karina ví, že by se měla soustředit i na sebe. Nemusí pořád všechny zachraňovat. Když se ale Austinovo chování začne zhoršovat, Karina začne ztrácet pevnou půdu pod nohama. A tehdy ho potká… Kael je dvacetiletý pohledný voják, který se vypořádává se zážitky ze dvou cest do Afghánistánu. Je mlčenlivý a uzavřený. Karina si však zvykne na jeho tichou přítomnost, která ji dodává klid, jaký už dlouho necítila. Tato iluze ale nemůže trvat věčně… Strhující příběh o lásce a lžích, který ve vás zůstane dlouho po dočtení poslední stránky.


Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2022

Žánr: young adult

Ze série: Hvězdy 1. 

Počet stran: 392

Vazba: brožovaná s chlopněmi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.