Recenze: PSANEC (T. M. Frazier)

Úspěšné pokračováno dirty real romanticko-erotické série! 

Psanec je volné pokračování série King. Navazuje na předešlé dva díly King a Tyran, ačkoliv se nedotýká primárně páru Kinga a Doe, ale naopak představuje pár nový. Ovšem hned na druhém místě jsou naši oblíbení hrdinové a jejich domov, s Bearem je vážně společná minulost, takže pokud jste nečetli předešlé dva díly, neužijete si čtení tolik... 

Za recenzní výtisk děkuji Megaknihám
Chci zakoupit tento titul

Stejně jako předešlé romány i tento počin vydalo nakladatelství Ocelot, zakoupit si můžete u Megaknih. Americká spisovatelka T. M. Frazier se specializuje na žánr romanticko-erotických knih pro ženy, ovšem ve stylu dirty, který s citlivými čtenářkami může pěkně zamávat. Pokud chcete její tvorbu k něčemu připodobnit, tak snad Amo Jones se svými romancemi se jí podobá s ohledem na kontroverzní téma a jisté dirty prvky. 

Stejně jako v předešlých dílech, i v tomto se vyprávění zaměřuje na oba hrdiny, tedy Thiu a Beara. Autorka představuje jejich myšlenky i emoce. Styl psaní má velmi úderný a svižný. Překlad je příjemně čtivý, i když některé věty mohou pro náročnější čtenáře vyznívat krkolomněji. 

Psanec sice působí, že v první řadě představuje Thiu, ale vlastně se dotýká hlavně Beara. Jeho osobnost T. M. Frazier představuje i prostřednictvím vzpomínek na minulost, která je vážně pestrá a také dojemná. 

Beare totiž patřil k Bastardům, ale jeho otec je pořádné zlo. Kdepak je jeho matka? I na to dostanete odpověď, a právě to je jedním z témat, kterým se autorka zabývala, i když ne příliš do hloubky. Bear má zajímavý charakter, liší se od Kinga a přesto mají něco společného. Je hrubý, vulgární a neotesaný motorkář, který se uchyluje k drogám a sexu, když potřebuje vydechnout. Má spoustu temných stránek, ale když se zamiluje... 

Thia se možná až příliš podobá předešlé Doe. Také je zlomená, zoufalá, zahnaná do kouta a kope kolem sebe. Autorka se v tomhle případě opakuje víc, jako by jí dělalo problém sepsat odlišnější hrdinku, což je škoda. Pokud se vám Doe z prvního dílu nelíbila, pak vás neoslní ani Thia. 

Co si budeme povídat. Tohle není kniha pro náročné čtenáře, je to romanticko erotická oddechovka, a tak je jasné, že ty charaktery nejsou prvotřídní, i v rámci žánru by se s tím dalo ještě pracovat, ale i přes jisté nedostatky se knize nedá upříst návykovost. 

Působivé jsou především dramata (milostná i životní), která hýbou celým dějem a díky nim příběh neskutečně jiskří, podobně jako díky mužským charakterům. Právě ty čtenářky tak silně přitahují. 

Někteří si nejsou jistí věkovou hranicí Beara a Thiou. Thie je totiž v té době sedmnáct let, i když se poprvé potkávají v jejích deseti (skoro jedenácti). Neviděla bych v tom problém, protože u Doe to přece bylo podobné. Jestli chcete, aby vás věková hranice znechutila, zkuste Lolitu od Nabokova, to je teprve něco. V tomhle případě si myslím, že by to opravdu nemělo nikoho nějak znechutit. 

Problém však může být spíš kvůli vulgárnímu vypravování ve stylu dirty. To je skutečně silný zážitek a pokud na to nejste zvyklý, zasáhne vás. Nicméně Frazier to umí podat a umí v tom chodit, takže právě proto ji většina čtenářek tak moc obdivuje. A vzhledem k tomu, kolik je tam hanlivých slov, tak očekávejte samozřejmě i pestré erotické scény. 

Závěr je dojemný a má vážně sílu, i když se samotný příběh může zdát poměrně urychlený. 

Pokud jste si oblíbili autorčiny knihy, pak není nad čím přemýšlet. Série King je svým způsobem jedinečná a je jen dobře, že pokračuje! Jestli vás láka dirty real romance, tak tohle je přesně to pravé, co vás chytí a nepustí. 

Psanec se mi líbil ještě víc než předešlé díly. Teď už jsem věděla, co mi autorka předkládá a nač se můžu těšit a bylo to přesně takové, jak jsem očekávala. Sice bych jako náročnější čtenář chtěl něco propracovanějšího, ale na druhou stranu tahle oddechovka prostě vážně přišla vhod! Za mě vážně ještě povedenější pokračování a konec mi přišel, že by snad tohle s Bearem mohlo mít pokračování? No, doufám, že ano, protože to bylo skvělé! 


Anotace: 

Zničená. Rozbitá. Ztracená.

Thia přišla o všechno. Nemá už žádné možnosti, a tak se obrátí na motorkáře, kterého potkala jako dítě, aby jí oplatil laskavost, kterou jí před lety přísahal.

Bearův nejlepší přítel je mrtvý. Jeho otec ho chce dostat do vězení. Má však na srdci důležitější věci než růžovovlasou dívku z benzinové pumpy, o které si myslel, že už ji nikdy neuvidí. Až do chvíle, kdy mu její potlučené tělo někdo hodí na práh.

Dodržet slib daný Thii znamená, že Bear musí být ochoten riskovat všechno, včetně svého života... a toho, co mu zbylo ze srdce.


Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání: 2022

Žánr: romány pro ženy, dirty real romance

Ze série: King 3. 

Počet stran: 232

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.