Recenze. ZIMNÍ NADĚJE (Lisa Kleypas)

 Úspěšné pokračování série Čekanky

 

Lisa Kleypas, americká spisovatelka, která je proslulá svými historickými romány, je milovaná po celém světě. I v České republice má spousty čtenářek. Pokud jste milovnice knih z Baronetu, tak vám jistě neunikla okouzlující série Ravenelovi, která patří spíše k těm novým. Jednalo se o první vydání v tuzemsku a hodně se zalíbilo. Není divu, že když začalo vycházet druhé vydání Čekanek, s nadšením se na něj čtenářky vrhly. Nové obálky jsou krásné a silně připomínají právě vzhled Ravenelů.

Jako první v sérii Čekanky vyšlo Tajemství letní noci, které představilo čtyři sličné mladé dámy, čekající na muže, jenž si je získají. Poznáváte tak Annabell Peytonovou, Lilian Browmanovou, Evie Jennerovou a Daisy Bowmanovou. Předpokládám, že série měla být čtyřdílná, proto ty názvy dle čtyř ročních období, ovšem později vyšly i další navazující díly. Ovšem tyto čtyři jsou ústředními hrdinkami všech čtyř románů a každý z nich popisuje jejich milostné vzplanutí a podstatnou životní etapu. Už jsem vás informovala i o druhém díle s názvem Kouzlo podzimu, kterému vévodila právě Lilian a nyní je čas na příběh Evie...

Evie je vskutku zvláštní mladá dívka. Na první pohled působí jako plachá laň a když je nejistá, zakoktává se. Život neměla jednoduchý, jelikož ji blízka rodina, která se o ni měla starat, připravila spíše muka. Zavírala nebohou dívku doma, nedovolovala jí chodit za otcem. Ten se po smrti její matky uzavřel a věnoval se jen svému klubu. Jenže Evie už jednoho dne řekne dost, především, když se dozví, že ji chtějí oddat s jejím otřesným bratrancem. Uteče v noci a najde zhýralého Sebastiana St. Vincenta, o kterém si nikdo nemyslí nic dobrého a sotva by ho považoval za dobrou partii.

Sebastian se v předešlém díle rozhodl unést Lilian, aby ji získal a s tím se stal i jejím manželem. Nutně totiž potřebuje movitou ženu a je docela v úzkých. Ještě nyní ho Westcliff nesnáší, a to byli přátelé. Jenže když za tímhle budižkničemu přiběhne Evie s nabídkou, která se neodmítá, všechno se rázem změní.

Evie mu nabídne dohodu, že se vezmou. On bude mít tím pádem její majetek a Evie klid od děsivé rodiny, která ji trýzní. Sebastian vůbec není vhodný zachránce, ale už během cesty z Londýna do Skotska se ukáže, že možná nebude až tak k ničemu a zlý, jak se o něm říká. I když St. Vincent se doposud k žádné práci neměl a bavilo ho jen prohánět ženštiny a pít, tak po svatbě jako by našel sám sebe. Změna je úžasná a Evie je ze svého nového manžela o to víc nejistá. Nevěří mu zájem o ni, ale nechá ho, aby jí dokázal, jak moc ji chce...

To by nebyla Lisa Kleypas, aby neudělala romanci krásně komplikovanou. Jelikož se jedná o majetek z pozůstalosti, samozřejmě se objeví řada nesvár, a dokonce i thrillerová linka s hororovými prvky, dá se říct. Dědictví s sebou nenese jen radosti, ale také nebezpečí... Jelikož byl Eviin otec bývalý boxer a vlastnil velmi známý klub i velký finanční obnos, není divu, že některým lidem vadí, že všechno vklouzlo do klína Evie, přestože svého otce mohla navštěvovat jen jednou měsíčně a ke konci jeho života dokonce jednou za půl roku.

Romantika samozřejmě hraje prim, ale je doplněná o spousty zajímavostí, psychologický vývoj postav i skutečný cit a chemii, která se mezi nimi rozpíná. Můžete se těšit i na milostné scény, které jsou ovšem popsané ve stylu, který se psával spíše kdysi. V dnešní době právě intimnosti v takovém sepsání mohou působit rozpaky či komičnost, za což může starší překlad.

Všechny Čekanky jsou totiž v překladu, který byl kdysi k dispozici u nakladatelství Domino. To může být na jednu strašná škoda, protože moderní překlady jsou odlišné a předpokládám, že by to možná zvýšilo kvalitu knihy, na druhou stranu to literární prožitek přílišně nekazí a pokud jste zvyklé číst starší historické tituly, nebudete překvapené.

Lisa Kleypas odvedla zas neobyčejný kus práce s obyčejným námětem, který dokázala rozepsat a vytříbit. Její knihy mají plně využitý potenciál, v historické době se pohybuje a sepisuje ji, jako by ji sama prožila a Londýn v jejím pojetí skutečně ožívá. Snadno si zamilujete její romantické příběhy i kvůli příjemnému konci, který je možná lehce zdlouhavější, jelikož autorka dává důraz na happyend, ale předpokládám, že to žádné milovnici love story nebude vadit.

Zimní naději mohu doporučit stejně jako předešlé díly série Čekanky, které jsem s nadšením četla. A jestli se vám zalíbí, rozhodně si přečtěte i Ravenelovi, protože na sebe volně navazují a v Ravenelových se dokonce objevují některé postavy z této série. Je vidět, že autorka má své koncepty promyšlené a vlastně jí nechybí nic k tomu, aby její knihy byly skutečnými bestsellery. Jestli chcete historický kvalitní román, na Lisu se vždy můžete spolehnout.

Já jsem se na Sebastiana moc těšila. Evie, stejně jako předešlé hrdinky, mi byla sympatická a zajímalo mě, jak se dají dohromady. Tento pár si totiž pamatuju ze série Ravenelovi a mám v plánu si později všechny série přečíst za sebou, aby mi nic neuniklo. Nicméně v Ravenelových působili jako skutečně silný pár a tak mě zajímalo, jak k tomu vlastně došlo, když v prvním a druhém románu Čekanek byl Sebastian spíše průšvihářem a rozhodně ne vhodným protějškem pro Evie. Zrovna Evie, tak citlivá dívenka. Jenže to jsem netušila, že Evie má za ušima a rozhodně se dokáže postavit svému osudu a stát si za svým. Moc jsem si čtení užila, bavilo mě snad všechno a překvapily mě ty hororové prvky. Tedy mně to trochu strašidelné přišlo a mělo to ten správný náboj! Užijte si čtení.

 Anotace a bližší informace na stránce knihy u Booxy


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.