Recenze: ZAHRADA TAJŮ (Ann-Marie Howell)

Působivé čtení pro děti plné záhad i přiblížení války



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Chci zakoupit tento titul

Zahrada tajů je publikace z nakladatelství Portál pro děti od deseti let a sepsala ji britská spisovatelka pro děti a mládež. Její knížky byly nominované na řadu literárních cen. Zajímavostí je, že sama žije v Suffolku, kam odjela také Klára, hrdinka tohoto příběhu.

Příběh se odehrává v roce 1916 a jak sama autorka v doslovu přiznává, dělala si řádné rešerše, aby byl její počin reálným a skutečně předvedl tamější dobu v městě, které tak dobře zná. 

Klára je dvanáctiletá dívka, která musela odjet právě do Suffolku. Je válka a její rodiče z důvodu, který se dozvídáte až v závěru knihy, odjíždí do Denveru. Nemůže s nimi a samozřejmě nemůže zůstat sama po takovou dobu, takže se přesouvá k tetičce, která si od ní nechává říkat paní Gilbertová. Žijí společně s hrabětem a patří k vrchnímu služebnictvu, takže má Klára možnost nahlédnout, jaké bytí mají lidé v různých sociálních vrstvách. 

Velmi brzy Klára poznává, že tetička není tak trpělivá jako její rodiče a pro pohlavek nejde daleko. Naštěstí poznává záhy i chlapce, se kterým prožívá nejedno dobrodružství, a dokonce pátrají po zloději. Odhalení je docela závažné, a hlavně zasáhne závěr, který Kláru uvede do reality. Doposud byla dítě, ale po něm už poznává, že válka je blíž než si kdy myslela a je hrůzná. 

Zahrada tajů má silnou komorní atmosféru a může se chlubit až surovou realitou, která je předkládána z pohledu dvanáctileté dívky. Netuším, jak to bude doléhat na děti, ale mně z toho bylo úzko a všechny ty podstatné věci i detaily skládaly dohromady bezútěšnou, a přesto živelnou a nadějeplnou mozaiku. Věřím, že nejednoho cílového čtenáře čtení zasáhne a donutí zamyslet ho nad spoustou věcí. Předpokládám, že autorka tak učinila záměrně, jelikož i koncept jejího díla je promyšlený a představuje podstatné milníky nejen dívčina života, ale rovněž i dané doby. 

Historicky je vše velmi kvalitně zpracované a já doufám, že z toho čtenáři vstřebají, co nejvíce. Stejně tak je chytlavá i zápletka a dobrodružství, které mladá dívenka zažívá se svým novým kamarádem Willem. Je to o přátelství a důvěře, o hledání možností, když je spravedlnost slepá. O nových možnostech či ukázce definitivního stavu. Kniha opravdu obsahuje hrozně moc, na to, že se tváří jako oddechová četba a podobně se i čte. 

Styl psaní je v er-formě převyprávěn z úhlu pohledu protagonistky Kláry. Vyprávění je dynamické, silně atmosférické, čtivé a za to mohou krátké věty, které se mohou zdát možná trochu úsečné, ale skvěle dotvářejí právě atmosféru. Jediné, co může být pro někoho problém, jsou opakující se slova. Na straně 180 až 181 to na mě až dolehlo, protože se slovo kluk opakovalo hned na začátku každého odstavce a když ne kluk, tak Zrzek. Je to opravdu hodně viditelné, tak myslím, že si toho povšimne i cílový čtenář. 

Zahrada tajů je silným čtením pro děti, emotivní i překvapivě naučné o historii a chování v tehdejší době, a přesto skrývá i hodně o hodnotách života. Je vhodné pro čtenáře či čtenářky, které zajímá historie, chtějí přitom dobrodružství, napětí i detektivní linku, a ke všemu jsou už navyklý na lehce náročnější tvorbu. 

Sama jsem byla překvapená, jak vysokou úroveň příběh má, čím vším dokáže zaujmout a jaké hodnoty skrývá. Nečetlo se mi dobře, i když je vyprávění čtivé a dynamické. Hodně na mě knížka zapůsobila a vnímala jsem emoce, které na mě při čtení padaly. Surová realita a dané okamžiky byly opravdu silné a jen doufám, že na děti bude působit odlehčeněji, protože myslím, že to opravdu není s ohledem na témata lehké čtení, ale rozhodně hodně předá.


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.