Recenze: ZMETEK (Elle Kennedy)

Působivá komplikovaná romance



Populární Elle Kennedy se rozhodla rozehrát novou sérii s názvem Prep, která si získá hodně fanoušků new adult. Nepředstavuje totiž jen jeden příběh, v jedné knize jich naleznete několik a potěší vás pořádné drama dospívajících. 

Vypravování se odehrává v ich-formě z několika úhlů pohledů. Představí se vám Silas, Lawson, Fenn, Casey, RJ a Sloane. Ačkoliv ústřední dvojicí je právě RJ a Sloane, tak svůj prostor dostávají i ostatní, kteří mají své vlastní dějové linie, vhodně zapracované do konceptu a dotýkající se hlavního dění. Styl psaní je čtivý. Překlad se opravdu povedl a snadno vás vtáhne do děje. Nechybí vhodně zapracované vulgarity, které činí vyprávění autentické. Přece jen máte před sebou drama dospívajících, a tudíž se autorka dotýká nejen hanlivých slov, ale i závažných témat, kterým jsou drogy, alkohol, násilí, sex a v tomto případě dokonce i hackerství. 

Hlavní postavou je, dá se říct, RJ. Ten pochází ze sociálně slabší rodiny. Jeho život se však hodně změní, když si matka najde nového muže. Autorka prakticky hned zobrazuje první setkání RJ a Fenna, kteří se spolu poprvé potkávají na svatbě svých rodičů a nesou z toho samozřejmě nadšení. Najednou je RJ, který byl vyhozen ze školy, na nové prestižní škole pro delikventy z bohatých rodin. Blíže se poznává nejen s Fennem, ale dokonce se i zamiluje... 

Jeho vyvolenou není nikdo jiný než překrásná a drsná Sloan, dcera ředitele školy, na kterou nesmí nikdo ani pomyslet. Sloane se rozešla s Dukem, králem školy, který ji chce získat zpátky a RJ má minimální šance, aby ji získal. Ale vy už víte, jak to dopadne, jen to ovšem nebude mít jednoduché.

Lawson je případ sám o sobě. Je to sukničkář, který si prošel drsnou výchovou. Jeho otec je prý surovec, žena, Lawsonova matka, od něj utekla a nechala mu citlivého chlapce. Z toho se stává sexuální stroj, který nedokáže být sám, a tak se rozhodne, že přijme každou výzvu, která ho potká. A skutečně to tak dělá. Jeho dějová linie je spíše pro pobavení, rozhodně hodně jiskří a je silně kontroverzní, protože můžete očekávat hodně okořeněné klišé, které rozhodně zaujme. 

Další, kdo se hlásí o slovo, je Fennel. Nevlastní bratr RJ, který nevychází se svým otcem a začíná si těžce zvykat na to, že má nového bratra a macechu. I ten má někoho, s kým by rád trávil čas, ale není to jednoduché. Má tajemství, které čtenář objeví až na závěr knihy a že to stojí za to nemusím dodávat. 

Silas působí jako svatoušek, který je všemi milovaný. Pomáhá svým přátelům, prakticky je to opravdu slušný kluk, na kterého se spoléhají i profesoři. V závěru knihy se však jeho charakter trochu mění a netuším, co od něj dál můžeme očekávat a co s ním má autorka hlavně v plánu. Silas má svou přítelkyni, i když mu vztah moc neklape, ale zřejmě se chystá nové romantické drama... 

Několik propojených příběhů se odehrává na luxusní škole, která pokrývá spoustu tradičních zábav dospívajících. Dočkáte se teritoriálního boje, milostných dramat, prodeje informací, konzumace alkoholu, drog či násilných zápasů. Vše, co je zakázáno zkrátka chutná nejlépe, a tak máte před sebou vztahy ve stylu zakázaného ovoce, kterému se nedá odolat. 

Romance je ve stylu new adult, takže autorka odkrývá mnohé intimnosti. U hlavních hrdinů zachází dál, zatímco u těch vedlejších spíše ukazuje úvod a poté se vzdaluje od tématu, který bude pro někoho možná až silně kontroverzní. Nechybí ani prvek bisexuality a gay romance. Autorce se podařilo spojit hodně poutavých námětů a rozhodně jí nelze upřít vynalézavost. 

Zmetek však nepotěší tím, že se jedná o první díl série. Většina se toho nevysvětlí, musíte si počkat na další a jelikož je děj napínavý, tak možná budete trochu trpět, protože ten závěr rozhodně stál za to. 

Knihu bych doporučila všem, kteří mají chuť na romantické drama z prostředí luxusní akademie, kde to skutečně žije. Elle Kennedy nezklamala! 

Mně překvapilo, že se nejedná o jednu romantickou linii, ale je jich k dispozici hned několik. Dokonce i ta Lawsonova kontroverzní linie hodně překvapila a fakt se mi líbila. Jen si nejsem jistá některými charaktery. Zatímco celou dobu RJ říká, že je sám a nechce se s nikým sbližovat, jakmile uvidí Sloane, je všechno zapomenuto. Casey na potkání o sobě vyloží všechno, i když ji nezná. RJ si jako hrdina protiřečí. Obávám se, že to autorce občas trochu uteklo, čehož si všimne jen náročnější čtenář. To samé Silas, který se zvláštně mění k závěru, až účelově řekla bych. Ale pokud přestanu řešit detailně psychologii, tak je námět hodně povedený a fakt jsem si ho užila. Mělo to sílu a drama stálo za to. Těším se na pokračování!

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.