Recenze: OFÉLIE UŽ JE TAKOVÁ (Marie Racquel)

Kvalitní ya o dospívání a sexualitě


Americká spisovatelka Marie Racquel v České republice debutovala dívčím románem Ofélie už je taková, ve kterém otevírá závažná témata, ale i starosti a radosti dospívání. Spisovatelka se podle všeho specializuje na young adult v #lgbtq stylu, což rozhodně potěší všechny čtenáře tohoto žánru. 

Vypravování je velmi příjemné a čtivé už od prvních chvil. Jako máte na knižní obálce a ořízce květiny, tak stejně tak vás budou doprovázet během čtení v různorodých zmínkách. Tím se atmosféra stává velmi osvěžující a letní, potěší především milovníky květin, ale i ty, kteří touží po silné atmosféře. 

Ústřední hrdinkou je, jak již nepochybně tušíte, právě Ofélie, kterou během její nejpodstatnější životní etapy doprovází kamarádky – Agatha a Lindsay. Zatímco Ags má v oblibě být trochu dramatická a trpí slabostí pro hezké kluky, tak Lindsay je spíše realistka, která lehce tíhne k pesimismu. Ofélie také stojí nohama na zemi a snaží se být prostě v pohodě, zbytečně neřešit, co není třeba a zkrátka si užívat poslední rok na střední. Mezi její blízké patří i Sammie, Oféliin nejlepší kamarád, kterého čeká velké zklamání s ohledem na lásku. 

Není tedy divu, že dívky řeší hlavně maturitní ples, který je v USA mnohem kýženější než kupříkladu v České republice. Navíc tyhle kamarádky mají rády hazard ve stylu sázek. Velmi rády se různě sází, a právě jedna sázka tak trochu figuruje v ději, i když nepřímo. Jak to nakonec dopadne? 

Jak tušíte, tak důraz je dán na mezilidské vztahy, sexualita, dospívání, které je zobrazeno velmi reálně a upřímně. Řeší se nejen ples, ale i řidičské průkazy, párty, kdo co řekl, ale  i milostná dramata, větší či menší, ale to největší samozřejmě bude zažívat právě Ofélie. Už podle anotace tušíte, že ji čeká prozření a coming out. 

„Broučku, na světě neexistuje dospívající holka, která není každou chvíli do někoho zamilovaná, takže to pro mě nebylo žádný velký překvapení." (Str. 142)

Závěr je, co se týče dramat dospívajících opravdu velmi dramatický a silný. Každý prostě někdy udělá chybu, i když to není špatně míněno, má to své dopady. I Ofélie se bude muset potýkat s nesnázemi, kvůli kterým bude ve stresu a nezaspí. Líbivé je, že se autorka drží v mezích reality a nevymýšlí žádné scény, které by byly přes čáru. Díky tomu je dílo stále silně uvěřitelné a skutečně vnímáte možnost, že by se něco takového prostě mohlo udát. Propracovaný a promyšlený koncept knize dodává punc čtení i pro náročnější čtenáře. 

Young adult romantické drama o lásce, dospívání, coming outu i nalezení sebe sama bych doporučila všem čtenářkám, které zaujala anotace i můj text. Knížka je naprosto úžasná, čtivá a svěží. Mohu ji jenom doporučit, protože tohle bylo strašně krásné a příjemné, užito na sto procent! 

Tahle knížka... jelikož podobná témata s dívčí romancí příliš nečtu, tak jsem si nebyla jistá, jak na mě zapůsobí. Ale tohle bylo strašně krásné. Ofélie je skvělá hrdinka a stejně tak mě bavila i ta její parta. Bylo to tak příjemné čtení, že jsem si říkala, kéž by bylo pokračování. Působí na mě jako by šlo o nějaký neodolatelný televizní film, který se mi v lehce americkém stylu odvíjel před očima a byl silně reálný, ale přesto jemně nadlehčený. Za mě prostě #musthave pro všechny. <3


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.