Recenze: SPISOVATEL (Lucie Salová)

Čtivé milostné drama s literárním motivem a žhavou erotikou


Za reading copy děkuji nakladatelství Epocha
Chci zakoupit tento titul

Upozornění: K posouzení jsem dostala verzi ještě před vydáním, která neprošla všemi úpravami. Text neprošel finální redakční úpravou, ale v oficiální verzi už by nakladatelství mělo mít vady vychytané. Proto je možné, že i mnou vytknuté chyby, ve vašem výtisku nebudou a užijete si tak nerušenou jízdu.

Na české scéně se brzy objeví novinka Spisovatel, kterou sepsala česká autorka Lucie Salová. Její knížka nespadá mezi běžnou tvorbu nakladatelství Epocha. Mě osobně by nenapadlo zrovna u Epochy hledat vzrušující erotický román, ale zřejmě se nakladatelství rozhodlo rozšířit nabídku. Proč ne? Ráda vám povím, v čem se autorka vymyká, čím vás okouzlí, ale i na čem je třeba ještě zapracovat.

Spisovatel slibuje erotiku a romantiku, což splňuje na jedničku. Už od prvních chvil se Salová věnuje podstatnému a prakticky minimálně vpisuje do obsahu nadbytečné texty, které by jen zpomalily dění. Proto je vše tak čtivé a příjemné. Samotná erotika je opravdu hodně žhavá a zabírá převážnou část dění ve vztahu Hany a Adama. 


Největším problémem je vypravování v er-formě, které se snaží pokrýt více úhlů pohledu. Salová neumí pracovat s textem. Ačkoliv se nejedná o debut, nezvládá běžné a naprosto automatické základy psaní, jakými je nepřeskakovat z jednoho stylu do druhého. Nejprve píše v minulém čase, pak přeskočí nešikovně do přítomného. On ten přeskok je nutný, když celou dobu poukazuje na dění před rozvodem, ale překračuje bariéru nevhodně a naprosto nešikovně, až čtenáře může vytrhnout z plynulého čtení. Dál už píše spisovatelka v přítomno-budoucím čase, kdy plete oba časy dohromady, a to dokonce v jedné větě. Dvě stránky jsou v této formě, pak autorka zas z neznámého důvodu píše v minulém čase jako by si vůbec neuvědomovala, jakým způsobem příběh prezentuje. Častokrát se uchýlí i ke klišé, ale na druhou stranu se jí daří do pasáží vsunout vždy něco osvěžujícího, co dělá čtení svým způsobem zajímavé a čtivé. Je znát, že spisovatelka má literární um, ale měla by jej více rozvíjet. 

Hana se kdysi provdala za Jonatána, který trpí hefafobii, tedy strachu z doteků. Jejich manželství Hanu neuspokojovalo a časem se z něj vytratila naděje na změnu i láska. Po rozvodu protagonistka toužila zažít doteky a lásku, ale netroufala si. Až do dne, kdy potkala slavného a atraktivního spisovatele Adama, který byl rovněž osamělý. Ti dva se možná až neuvěřitelnou náhodou spojí a začnou si skutečně užívat života. Mezi čtením a sexem se začne objevovat láska a naděje, která Haně tolik chyběla. 

Anotace tak vlastně prozrazuje převážnou část děje, který je jednoduchý, zaměřený na romanci. Mezi vedlejší náměty patří však těhotenství, bipolární poruchy, porod, vydávání knih, atd.. Hlouběji žádné téma nesahá, což je v rámci erotického žánru naprosto běžné. 

Hana je působí jako normální žena, jen je stydlivější a nejistá, co se mužů týče. S manželem nenabrala prakticky žádné milostné zkušenosti, není tedy divu, že se z rádoby jeptišky najednou stává neukojitelná žena. Trochu nešikovná, naivní a zoufalá, ovšem reálná, proto se může pro čtenářky stát tak blízkou. 

Adam je rozvedený muž, který působí jako by byl slávou už spíše znuděn. Je znát, že Hana je pro něj ohromným osvěžením a zaujme ho na první pohled. Když to mezi nimi zajiskří a rozhoří se ohně, ani jeden se nebrání vášni, která je polapí. Adam je muž, který se rozdává a má v úmyslu nesobecky Haně dopřát, co jí tolik chybělo. Tím se z něj tak trochu stává pohádkový rytíř, který dává potřeby ženy nad ty své a snaží se pro ni dělat první poslední. Romantický hrdina jako z pohádky a ke všemu slušný a sebejistý gentleman. Není divu, že Hanu okouzlil tak snadno a rychle, a podaří se mu to i s čtenářkami. 

Ke všemu Haně pomáhá nabrat tolik potřebné sebevědomí. Hrdinka si totiž nevěří, přestože má podle Adama Ezry literární talent. On ji neustále nabádá, aby své knihy poslala k nakladateli, protože podle něj má na to, aby na scéně zazářila. Ona si není jistá, ale přesto se nechá vést a má v plánu plnit si sny. Díky představě literárního řemesla má čtenář možnost poznat, jak to v České republice funguje ohledně vydávání a propagace knihy. Je to opět jeden z kladů, který nadchne i náročnější milovníky čtení. 

Po druhé polovině se ukazuje, že pohádkově dění není až tak bez vady, jak Hana předpokládala. Do děje vstupují dramata a neočekávané problémy. Pokud jste četli autorčin debut, tak tušíte, z jaké oblasti si náměty vybírá a v případě, že máte rádi psychologii budete potěšení. V závěru to vypadá, že všechno, co Hana tak pracně budovala, možná ztratí. Není jednoduché postavit se čelem tomu, co pro ni osud i Adam připravili. Poslední drama je až přílišné klišé, které možná spíše zklame, než potěší. Ale v případě, že chcete opravdu srdceryvný konec, tak budete spokojené. 

Jak bývá zvykem u některých, zejména zahraničních titulů, tak v úplně poslední kapitole máte možnost přečíst si, jak vypadá život Hany o dva roky později. Netradičně je však tato pasáž vsazená před epilog, což vyznívá poněkud nelogicky. Epilog totiž ještě souvisí s přímým dějem, takže autorka skáče zas o dva roky zpět. Rozhodně to chtělo posunout, takhle text nevhodně umístěný a zmatečný. 

Poutavým prvkem může být, že Salová sahá po zajímavostech, aby děj knihy byl reálnější. Za zmínku stojí kupříkladu postava Mark Epocha, který je nejspíš inspirován slovenským autorem Markem E. Pochou. 

Spisovatel je erotickým čtením pro nenáročné čtenářky a s tím je potřeba k němu také přistupovat. Náročnější čtenář nebude natolik nadšený a možná knihu s ohledem na nešikovný styl psaní odloží. Salová má určitě na čem pracovat, aby se zlepšila. Ovšem knížka má své kvality. V rámci žánru umí pobavit, překvapit i zaujmout. Stejně tak i hrdinové si dokážou získat své čtenáře. Musím uznat, že se mi překvapivě čtení líbilo. Je opravdu čtivé, a i když je to klišé jako hrom, bavilo mě. S ohledem na námět je i poměrně osvěžující, protože se často nestává, aby se ústřední postavy zajímaly tak silně o literaturu nebo přímo byli autory. I přes negativa, která Salová musí ještě vybrousit, má na takové počiny talent.

Myslím, že můžu bez obav čtení doporučit všem milovníkům žhavých romancí. Spousta erotiky, romantické drama a zajímavé postavy mají sílu na to, aby vám dopřály působivý zážitek. Užijte si čtení. 



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.