Recenze: MONIN KOUZELNÝ PRŮVODCE OBRANNÝM PEČENÍM (T. KingFisher)

Kouzla i drama v trefném a zábavném příběhu


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab

Pod pseudonymem T. King Fisher se ukrývá americká spisovatelka Ursula Vernon, které v roce 2022 vyšlo fantasy pro děti s názvem Dračí dech – Život draka. Nově u nakladatelství Slovart - #Booklab vydala young adult, které se dotýká detektivního i humorného žánru a fantasy.

Vypravování v ich-formě je velmi příjemné a vhodné pro cílové čtenáře, ale potěší i ty starší. Snadno se do čtrnáctileté Mony vžijete. Je to potrhlá zábavná osobnost a stejně tak působí i onen text. Občas autorka lehce odbočí, a přestože je upovídanější, dynamika nepokulhává a vše dynamicky plyne. 

Mona je kouzelnice, která žije v Řekocopí u tetičky a spolu s ní pracuje v pekárně, kde oživuje perníčky a umí kouzlit s těstem. Dokonce natolik, že díky tomu má ve sklepě kvásek jménem Bob, který je humornou složkou příběhu stejně jako Monina kouzla. Mona je zvláštní, bodejť by ne, když i okolo ní nejsou zrovinka normální lidé a každý je svým způsobem originální a zábavný. 

Její poklidný život se změní, když v pekárně ve čtyři ráno najde mrtvou dívku. Musí čelit zatčení, modlit se o propuštění a zproštění viny a od těch dob jí začínají pořádné problémy. Zejména proto, že v Řekocopí se začínají ztrácet mladí kouzelníci! Může to být pravda? A jaké nebezpečí tedy hrozí Moně, když sama patří mezi ty nadané kouzelné občany? 

Co začínalo jako černohumorný střelený příběh se postupně mění v detektivní pátrání a odhalování záhad, protože je jasné, že v městě se něco děje. Mona je na to sama, ale během svého dobrodružství potkává ty, kteří jí odkrývají jednotlivé indicie, kupříkladu desetiletého chlapce Špendlíka, a díky tomu máte možnost s dívkou odhalovat tajemství... 

Jak v tom všem figurují zmizelí kouzelníci a Brčálově zelený muž? Dokáže policie v této fantasy všechno vyšetřit? Během čtení budete mít spoustu otázek, ale nebojte, odpovědi na vás čekají. Během dění zažijete nejen zábavu, ale i napětí a nebezpečí. Krásně působí i tajemná atmosféra s komorní lehkostí. 

V závěru dílo získává širší záběr, objevuje se více postav a mění se trochu i kulisy. Směr, kterým se dění vydá, je opět zajímavý a zas se do příběhu vkrádá nejen originalita, ale tak trochu i bláznivost. Naprosto se do dění hodí, ale přesto není zbytečně výrazná. Všechno zdárně končí a Mona se stává tím, čím se nikdy stát nechtěla. Jenže jak jí řekl učený muž, to nechce nikdo. Nebyl to jednoduchý boj, ale rozhodně to stálo za to! I když to ne vždy bylo růžové, tak autorka má dar vám i ty smutné a choulostivé scény prezentovat hravě a až do konce máte před sebou veselé čtení, nad kterým se nudit určitě nebudete. 

Monin kouzelný průvodce obranným pečením je samostatná young adultka pro každého, koho baví kouzla a chce se dobře pobavit. Špetka černého humoru, trochu ulítlosti, kopa zábavy, pátrání a třeskutých obran rozhodně nezůstane bez kladného hodnocení. Mohu doporučit! 

Já jsem se bavila. Tyhle ulítlé young adulty nebo middle grade se poslední dobou vyrojily ze Slovartu a i když nejsem cílovka, tak mě vyloženě baví. Jsou výrazné, odvážné, osvěžující a nebojí se být originální. Každá je svým způsobem neskutečně pestrá a okázalá a tohle bylo opět tak neskutečné a přitom přirozené, až jsem se nemohla odtrhnout. Četlo se to snadno, takřka jsem knížku přečetla za jeden den a bavila se, i když chvílemi bylo dobrodružství nejen zábavné, ale i plné nebezpečí a napětí. A k tomu Bob. No, to prostě nemá chybu!

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.