Recenze: ŘETĚZ Z TRNŮ (Cassandra Clare)

Ohromné finále kvalitní ya fantasy série Poslední hodina


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento titul

S nadšením očekávané velké finále trilogie Poslední hodina vyšlo u nakladatelství Slovart - #Booklab a čtenáři jsou opět právem nadšení. Spisovatelka Cassandra Clare má svět lovců stínů dokonale promyšlený a všechny tituly, které se ho týkají, nepostrádají promyšlenost, drama a poutavé dobrodružství. 

Pojďme se zaměřit na nynější dobrodružství, které informuje o pokračování života hrdinů z Poslední hodiny. Kupříkladu Kordélie to nemá jednoduché. Jak již víte, a dočtete se i v anotaci, tak hlavní hrdinka prožívá těžké období a naději doufá, že získá v Paříži s Matthewem Fairchildemem. 




Vypravování v er-formě představuje příběh z několika zásadních úhlů pohledů, ale vševědoucí vypravěč zobrazuje i děj, který by jinak čtenáři unikl. Díky tomu má knížka spád a snadno vás vtáhne do dění, i když je svým způsobem rozepsanější. Cassandra Clare je známá svým propracovaným stylem vyprávění, který český překlad krásně podpořil. Poutavé popisy, emoce, myšlenky, atmosféra. Radost číst tak nespoutané a pečlivě připravované vypravování, které nadchne i náročnější čtenáře, jež by se žánru třeba jinak raději vyhnuli. 

Řetěz z trnů je prakticky jedna nepředvídatelná jízda, dynamická, napínavá a poutavá. Už od prvních stran je komorní atmosféra silná a dění napínavé, protože navazuje přímo na předešlý díl. Dějová linie nabízí vícero dobrodružství, jak už jste zvyklí. Kordélie sice hraje prim, ale svůj díl dostává i Lucie, po které pátrají James a Will. Nezapomenutelná je svým způsobem i Tatiana, samozřejmě. 

Ústředním motivem už od prvních lovců stínů jsou mezilidské vztahy. Není to vyloženě romance, ale přesto ukrývá dostatečné množství sladkobolných scén, které vezmou za srdíčko. Autorka se zaměřuje i na přátelství, vzájemná pouta a silné emoce. 

Mezi dalšími jsou tajemství, dobrodružství dotýkající se fantasy světa, záchranné akce, útěky, nebezpečí, dramata i magické kousky, ze kterých jde hlava kolem. Pravda, někdy se Clare uchyluje i k účelovosti a náročnější čtenář by jí možná vytknul i jisté nelogičnosti, ale s ohledem na žánr, jsou odpustitelné. 

Nemohu vám prozradit, jestli na sebe navazují i detaily z předešlých děl, protože jsem neměla možnost přečíst si všechny tři díly za sebou – a nejlépe pročíst celý svět lovců stínů. Pokud máte možnost, doporučuji, ten zážitek bude k nezaplacení a buď odhalíte naprostou genialitu anebo možná pár nedorazů, které spisovatelce unikly. Každopádně je i postav spadajících do různých rodů je hodně, takže za mě by se hodil rodokmen, který by mi některé vztahy a samotné postavy přiblížil, protože už si je všechny tolik nepamatuju. Tedy až na Magnuse, ten je za mě prostě nezapomenutelný. 

Velké finále je opravdu hlavně o tom, že se vše chýlí ke konci a v poslední třetině mnohé potěší bitva, leč pro někoho lehce předvídatelná, jelikož tohle už jsme od autorky v trochu jiné verzi zažili. Kladem je, že dílo uzavírá celou trilogii a dotříbí komplexní projekt lovci stínů, který by za mě neměl uniknout žádnému fanouškovi young adult fantasy. 

V případě, že jste četli předešlé dva díly trilogie Poslední hodina, je pro vás Řetěz z trnů #musthave! Pokud jste je nečetli, tak doporučuji celou trilogii Poslední hodina dokoupit a přečíst, protože je to naprosto úžasné čtení a nejvíc si ho vychutnáte, když si přečtete všechny romány za sebou. A klidně se po nich nebo před nimi vraťte i k Nástrojům smrti, Temným lstem či Nejstarším kletbám a Pekelným strojům. No, zkrátka, sáhněte po celém komplexu lovců stínů, protože s těmi novými obálkami se blyští nejen uvnitř, ale i z venku a vím, že si je všichni stejně jako já zamilujete. 

Já nejsem prvoplánový fanda Cassandry Clare. Musela jsem si na styl psaní zvykat, protože je rozepsanější. Ale teď? Nedám na něj dopustit a patří mezi mé top styly vypravování hned vedle J. R. Wardové. Závěrečný díl byl naprosto perfektní. Pravda, užila bych si ho mnohem víc, kdybych měla prostor si před tím přečíst předešlé díly. Nebo líp prostě všechny ty knížky, spadající k lovcům stínů. Já tenhle projekt zbožňuju, ale pravdou je, že těch postav a zápletek je opravdu hodně a jsem si jistá, že mi některé nitky zbytečně unikly a nemám tak stoprocentní zážitek. Věřím, že až si ho jednou přečtu úplně celý, objevím toho mnohem víc. Jsem nadšená, že mám tuhle sérii doma a že se k ní mohu kdykoliv vrátit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.