Recenze: VŽDYCKY JE TO GEORGIE (Kate Clayborn)

Romantika, láska a reálné nesnáze


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta
Chci zakoupit tento titul 


Americká spisovatelka Kate Clayborn v České republice poprvé vydala román pro ženy s názvem Vždycky je to Georgie. Jedná se o její sedmou knihu, kterou vydala, jak informuje ve svém poděkování. Doufejme, že se tedy od nakladatelství Beta dočkáme i dalších jejích romancí, protože tohle rozhodně stojí za to. 

Vždycky je to Georgie je nejen o lásce, ale také hledání sebe sama. Georgie se totiž ocitá náhle bez práce a neví, co si počít se svým životem. Plány, které měla ještě na střední škole, kdy byla naplněná představami o budoucnosti, se velice vzdalují tomu, co zažívá nyní. Vrací se do rodného  města a necítí se zrovna nejlíp. Ke všemu hned v úvodu naráží na nevrlého muže, který za ní zaplatí koktejly, protože spěchá a ona zapomněla peníze v autě. To není zrovna nejvhodnější předvedení po takové době. Ke všemu je u toho i její bývalá profesorka, která ji měla za neúspěšnou. Takže opravdu nepříjemný začátek. Georgie se snaží najít své místo, sebe samu a získat zas své sny zpět. Proto se začne řídit svým deníkem a prožívat některá vybraná dobrodružství, ať už se svou nejlepší kamarádkou nebo s mužem, se kterým by ji nikdy nenapadlo, že s ním něco zažije... 

Georgina kamarádka Bell je příjemná mladá žena, která je zrovna v očekávání. Se svým manželem je šťastná a jako vedlejší pozitivní postava zastává takový ten podporující prvek, který Georgie rozhodně potřebuje. Někdy sice až trochu účelově, ale pořád důvěryhodně, protože se skutečně chová jako přející dobrá duše. 

Co se týče Leviho, je jedno velké tajemství. Má traumatickou minulost, se kterou se jen tak nezpovídá a drží si od všech odstup. Je opravdu těžké dostat se přes jeho pečlivě vybudovanou zeď, za kterou se léta schovával. Proč nevychází s vlastní rodinou? Proč je pro většinu vyvrhel, přestože se mu daří v práci a úspěšně vede firmu? Společnost mu dělá jeho pes Hank, který je humornou složkou a umí v ty nejméně vhodné okamžiky pobavit.  

Vypravování se příhodně odehrává ze dvou úhlů pohledů. Tedy jak ze strany Georgie, tak budete mít možnost poznat i uzavřeného Leviho. Obě vypravování jsou velice dobře odlišené, autentické a vtáhnou vás do čtení. Šikovné je, že se spisovatelka rozhodla romanci ve stylu společenského románu, který je zaměřený navíc než jen milostnou zápletku. Velice umně líčí nejen charaktery hrdinů, ale také jejich prožitky, prostředí a dokonce i dění v městě, takže vám skutečně přijde i pozadí příběhu příjemně živé a plastické v rámci žánru. 

Prim hraje tedy sebeobjevování vlastního já, ale také milostná linie. Není překvapením kdo s kým a autorka se ani nesnažila o nadbytečné vyhýbky nebo záměrné komplikace. Ono i bez účelovek je dění příhodně komplikované a díky tomu, že se Clayborn drží a dává důraz na přirozenost má prostor růst charakterů. Romantika je pozvolná, přestože mezi hrdiny chemie funguje od prvního setkání. Jelikož je titul ve verzi pro dospělé, dočkáte se tak i intimních chvil a vzrušujících okamžiků. Levi je atraktivní hrdina, který dokáže zaujmout svou osobností i vzhledem, přestože se nejedná o prvoplánového hezouna, ale spíše ráznějšho muže. 

Clayborn se rozhodla i pro některá vážnější témata, která rozvíjí. Zajímá se o mezilidské vztahy i traumata, kterými se však nesnaží šokovat. Náročnějšího čtenáře může trochu zklamat, že ačkoliv celou dobu tajemství stupňuje a láká na řešení, v závěru vše vyřeší až neskutečně jednoduše a účelově, což trochu zamrzí. Najednou se totiž konec knihy odvíjí nečekaně ve velmi pozitivním smyslu, který hraničí až s pohádkovým líčením románu, který měl laťku nastavenou více reálnou a vyvrcholení vše trochu hatí. 

Vždycky je to Georgie bych doporučila všem, kteří mají v oblibě společenské romány s romantickou linií i zaměřením na osobní rozvoj. Publikace opravdu dokáže nejen zaujmout, ale i si vás získat, jak skvělým líčením tak i povedenými hrdiny. 

Osobně jsem si čtení hodně užívala. Tedy až na ten závěr, který se mi k nastavené rovině příliš nehodil. Najednou byl až přespříliš optimistický, pohádkový a vyprchala z něj právě realita, kterou se autorce tak dobře dařilo po celou dobu budovat. Postavy jsem si oblíbila. Dokonce i Georgie, přestože obvykle ženské aktérky tolik nepodporuju, tak u Georgie jsem jí pěsti rozhodně držela. Ke všemu Levi byl neodolatelný a dokázala jsem se do něj vcítit. Kdyby i závěr byl na reálné vlně, pak bych titul vnímala jako pětihvězdičkový. Takhle o jednu snižuju, ale moc ráda se ke knize vrátím a chtěla bych si od autorky ještě něco přečíst. Má talent. Moc oceňuji, jak oživila svůj poutavý příběh. Chytil mě od prvních stran. 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.