Recenze: ČESKÁ DÉMONOLOGIE (Jan Kravčík)

Tucet příšerných strašidel Čech, Moravy a Slezska




U nakladatelství Grada vyšla nepřehlédnutelná publikace, která představuje tradiční česká strašidla. Český spisovatel Jan Kravčík není žádným debutantem. Několikrát se účastnil antologií, sepsal také fantasy sérii Letopisy Vukogvazdské družiny. Nejnovější je právě Česká démonologie, která v sobě skrývá pro mnohé opravdu poklad. 

Knížka je poměrně útlá, má 78 stran. S nadhledem ji lze brát jako velice netradiční encyklopedii. Velkou dávku atmosféry jí dodaly také kresby ilustrátorky Ligy Klaviny-Raiské. Jsou velmi živé, atraktivní a skrývají v sobě nejen tajemství, ale i notnou dávku hororu pro bázlivější nebo menší čtenáře. 

Působivě zní obsah, který informuje o legendách více či méně známých strašidel tehdejší i dnešní doby. Jak sám autor vysvětluje, tak zmínky se dochovaly už ze středověku, ač lidová vyprávění v tuzemsku začala být systematičtější až v 19. století. 

Podoby a povahy strašidel, jak je známe dnes, jsou totiž výsledkem tisíciletého vývoje, v němž se mísí univerzální archetypy s místními přísadami. (Str. 7)

Jak sám Jan Kravčík uvádí, nejedná se o folkloristickou příručku, ale především beletristické zpracování témat, která můžete nalézt i v jiných publikacích. 
  • Divoženka
  • Hejkal
  • Polednice
  • Šotek
  • Hastrman
  • Můra
  • Čert
  • Permon
  • Bílá paní
  • Bezhlavý rytíř
  • Pext
  • Divoký hon
Podle obsahu tedy víte, o jakých bytostech se dozvíte. Každému je věnováno několik stran, ačkoliv se nejedná o typický profil příšery, ale spíše dobová vypravování, zajímavosti a fakta o vzhledu a úloze. Každá kapitola tak obsahuje několikero různorodých příběhů z dávných dob, které se dotýkají právě onoho námětu. Osobně v nich vidím krátké příběhy s hororovým nádechem ve stylu K. J. Erbena, rozhodně mají silnou atmosféru a přibližují i historickou éru, ze které vychází. Já se dozvěděla více o kulturních zvycích a velkém pracovním nasazení. Není divu, že lidé vyprávěním důvěřovali, protože i v nynějším období působí temně. 


Mrazivě a velice autenticky vypadají i ilustrace. Ilustrátorka Liga Klavina vykreslila příšery opravdu věrohodně. Lehce pohádkově, hodně ze starých časů a ponechala jim onen tajemný nádech. Vyznívají hororově a sálá z nich naprosto perfektní atmosféra stejně jako z textů. 

Možná je tato publikace jen další z mnoha, ale s ohledem na zpracování a kresby věřím, že učaruje a stane se nezapomenutelnou. Především, jestli vás láká vyprávění z tehdejší doby a jste velkými fanoušky Erbena a bájných strašidel. 


Já jsem bojácný typ, přiznávám. Takže mě při čtení mrazilo a chvílemi jsem se ani nedivila, že lidé kdysi věřili na podobné příšery. Některá vyprávění na mě působila emotivně a měla správnou pohádkovou auru, jiná byla temnější a další mi přišla známá, až mi připomínala domov. Vyhovovalo mi, jak zpracování, tak i kresby. Jan Kravčík s Ligou Klavinou mi připravili úžasný zážitek a jednoho dne, až budou děti starší, se s nimi o tenhle poklad podělím. Do té doby však zůstane pěkně schovaná v knihovně, v hororové části, protože pro mě čtení bylo neskutečně působivé, líbivé a stejně tak mě z něj i příjemně mrazí. 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.