Recenze: VILA (Ruth Kelly)

Napínavé drama s dávkou psychothrilleru




Britská spisovatelka Ruth Kelly v České republice debutovala románem Vinice v Provence, což byl ryze romantický počin pro ženy. Tentokrát se pod názvem Vila skrývá thriller s atraktivním námětem reality show, který v sobě skrývá nejen napětí, ale také spoustu intrik a nebezpečí. 

Koncept je lehce komplikovaný. Zatímco hlavní dějová linie se odehrává v minulosti a zaměřuje se v ich-formě na ústřední hrdinku Lauru, představuje její život v reality show, tak druhá linka je z přítomnosti a zobrazuje výslech produkční. Mezi tím se objevují ještě kapitoly s náhledem na diváky, ze kterých máte jako na dlani různorodé reakce a návykovost pořadu. 

Laura je reportérka, která tvrdě dře, nechává sebou od šéfa i kolegů manipulovat. Spí s ženatým mužem a zkrátka spíše přežívá, než by skutečně žila svůj život. Má za sebou velkou lásku, ale partner jí kdysi vrazil nůž do zad a od té doby se takhle potácí od práce k alkoholu. S návrhem, aby se účastnila reality show Vila rozhodně nesouhlasí, ale její milenec Ben ji dokáže přesvědčit. Čtenář měl možnost krátce poznat její život a náhle se odehrává den po dni dění ve vile, které se postupně stupňuje. Drama, napětí i nebezpečí, zatímco Laura zažívá nezáviděníhodný marast. 

Produkční je u výslechu, protože jak už na začátku budete mít příležitost si přečíst, pořad nedopadne dobře. Něco hrůzného se stane a musí zasáhnout policie. Vyšetřování se na rozdíl od hlavního děje příliš neposouvá, spíše můžete mít pocit, že se některé fráze a naléhání opakuje a vlastně se čtenář nedozvídá příliš nového. Autorce se nepodařilo pomocí této linky vybudovat správné napětí, spíše se jedná o přestávku při pozorování napínavého dění. 

Náhled na diváky dává zajímavý trojrozměrný děj a ukazuje skutečnost - Jak moc publikum reality show zajímají osudy lidí, kteří se rozhodnou vstoupit před kamery a odevzdat své soukromí.  Reakce se podařily různorodé a opravdu hodně věrohodné. 

Je znát, že si spisovatelka dělala rešerše. Pokud jste nějakou reality show viděli, můžete snadno poznat různé milníky a zajímavosti, které sama Ruth Kelly zručně užila ve svém vlastní pořadu, který se vám tak díky tomu odvíjí přímo před očima.  

Před vámi se skutečně odehrává drama jako z reality show. Silné emoce, přetvářka, intriky i falešné úsměvy. Všechno jen proto, aby soutěžící dosáhli na výhru, která se postupně zvyšuje, protože produkce chce dosáhnout, co největší sledovanosti a nutí tak účinkující zůstat ve hře nebo udělat něco, co by bylo v rozporu s jejich cítěním. Stále je to však v reálném módu, takže různé podrazy jsou na místě, i když si v jednu chvíli slibují nehynoucí lásku. 

Milostná linie je velmi vrtkavá. Vhodná pro dospělé čtenářky, protože i  když se nejedná přímo o erotický román, tak vzrušující a intimních chvil bude dostatečně. Navíc nechybí ani vulgarity či hovory o sexu, nahota a další explicitní scény, které by byly v televizi vysílané po desáté večer. Verze lásky, kterou se autorka rozhodla vám představit, je bohužel velmi reálná - nevěra, osočování, dokonce i pokus o znásilnění. Vztahové problémy z různých úhlů a hlavně pěkně na dřeň. Co je opravdový cit a co už je jen touha po penězích? 

Laura je mladá žena, která nemusí být každému sympatická. Trpí úzkostmi, často je přetažená a ačkoliv ví, že by měla zvolnit, na popud ostatních to nedokáže. Žije v permanentním stresu, často v podroušeném stavu a nechává se zlákat každým, kdo jí nabídne lásku. Někdy je to s ní opravdu velmi smutné, ale přesto budete zřejmě sledovat s napětím, jak její nejemotivnější etapa života dopadne. 

Na závěr se nechala Ruth Kelly lehce unést, děj se stává mírně přehnaněším. Konec tak působí mírně zmatečně a máte pocit, že začalo skutečné psycho. Opravdu se chystá dramatické ukončení soutěže, které neskončí dobře. Ani pro produkční se situace nevyvíjí nejlépe a diváci se nemohou odtrhnout od obrazovek. Jenže i po té, co se vypnou kamery, životy pokračují dál… Ukazuje se, co všechno se dělo pod povrchem, zatímco se natáčelo. Tajemství jsou odhalena a přestože bylo dění po celou dobu poměrně zneklidňující, ve víru informací s posledními stránkami vrcholí. 

Vila je opravdu zvláštním thrillerem. Atraktivní námět se podařilo mrazivě zpracovat a velkou roli hrála i psychologie, leč by náročnější čtenář ocenil zapracovat na charakterech postav. Možná by neuškodilo více prostoru, protože můžete mít pocit, že vlastně nebyla šance je poznat. Řekla bych, že dílo neosloví všechny, přestože má opravdu silnou myšlenku a poutavý námět i netradiční ztvárnění. 

Dílo bych tak spíš doporučila těm, kteří s oblibou sledují reality show nebo je námět láká. Vila má určitě co nabídnout a já věřím, že stejně jako já, nebudete čtení litovat. Nechte se unést. 

Líbil by se mi více propracovaný koncept. Řekla bych, že autorka neměla dost prostoru, aby ho plně využila. Ale zpracování mělo sílu, postupně se měnilo v psycho, které ve mně zanechalo ty správné, leč nepříjemné pocity. Osobně se mi čtení líbilo a mohu říct, že  mě dokázala i překvapit. I když linie s produkční mi přišla nejméně propracovaná a místy jsem měla pocit deja vu. Závěrečné ukončení bylo zajímavé, příjemné, jak dokázala téma pootočit a ukázat i temnější stránku, která počala kdysi u jedné narkomanky. 










Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.