Recenze: VYVOLENÍ (Gabriella Poole)

Neuvěřitelně kreativní a tajemné dobrodružství pro milovníky originálních témat.


Vyvolení nemají zájem o Vaši krev, chtějí něco mnohem cennějšího.





Anotace
Darkova akademie je škola jako žádná jiná! Každý semestr se stěhuje na nějaké nové úžasné místo a studují tu jen neuvěřitelně krásní a inteligentní mladí lidé. A čím více se toho nová zahraniční studentka Cassie Bellová o Akademii dozvídá, tím je zvědavější...Jaká zlověstná tajemství střeží Vyvolení – skupina vybraných studentů, kteří se od nezasvěcených drží dál? Kdo je tajemný cizinec, který se v noci potuluje po chodbách? A co se doopravdy stalo před rokem, kdy tu za záhadných okolností zemřela studentka? Cassie zjišťuje, že vědět málo je sice nebezpečné, ale vědět příliš mnoho ji může zabít.

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Žánr: Pro děti a mládež, Sci-fi, Fantasy
Ze série: Temná akademie (1)
Orig. název: Secret Lives

Temná akademie? Opravdu neotřelé téma. Kniha plná tajemství, chladných a děsivých zákoutí, praskajících větviček a tichého dechu. To všechno zavádí čtenáře až na pokraj strachu, kdy za sebou skutečně slyší plíživé kroky a hlasy se zdají být blíž a blíž. Naprosto unikátní tvorba pro všechny, kteří milují záhady, rádi se bojí a ještě si u toho chtějí užít nějakou tu romantiku. Doslova mě to pohltilo už v prvních stránkách, kdy jsem pocítila napětí. Emoce napnuté jako špagáty. Dlouho jsem se do knihy nezabrala tak, abych i periferním viděním zahlédla okolí, které autorka popisovala. 

Děj se odehrává na uznávané Darkově akademii, která je každý školní rok v nějaké výjimečné budově. Okolí je skvěle popsáno, autorka si pohrála i s historií toho místa a dokázala své čtenáře pozvat do unikátního prostředí, kde každý najde, co vážně nečekal. Pokud si myslíte, že v knize naleznete průměrný svět s podprůměrnými zápletkami a neoriginálními postavami, tak to jste vedle, jak ta jedle. Všechno je velice velice originální, plné fantazie a neskutečně neotřelé. Ty bytosti, které autorka vymyslela, no, klobouk dolů. Já o takových ještě nečetla a hrozně se mi ten kreativní nápad líbí. 

Ano, je to teenage svět, ale bez pubertálních výstřelku (na konci knihy sami poznáte důvod). Většina bohatých a všestranných studentů se zdá být celkem na výši a dospělých. Občas jsou i dosti hladoví. Hlavní hrdinka Cassie je příhodný charakter, pochází ze zvláštních poměrů a je to tam moc hezky vyobrazené. Čtenář se do ní dokáže vcítit a oblíbit si ji. Cassie je opravdu jiná a díky tomu působí kniha dost osobitě a přátelsky navzdory ději, který je plný famózních překvapení. Na můj vkus celkem riskovala a to se mi na ní líbilo, protože zatímco já si kousala nehty a chvěla se strachem, ona se vydávala vstříc dobrodružství a nebezpečí. Nebála se jít a pátrat po tajemstvích, které Darkova Akademie skrývá, byla absolutně pro a já díky ní mohla zažít všechno, co mi autorka nabídla. 

Chvílemi jsem ani nedýchala, jak jsem byla napnutá a s napětím sledovala, jak daná zápletka dopadne. (A že tam těch zápletek je! Však jen k užitku a skvěle sepsaných.) V duchu jsem ji občas kárala za její nezodpovědnost, která se mi vlastně líbila, protože mě krůček po krůčku odkazovala k tajím temnějším, než mě vůbec napadlo! Opravdu se nedalo odhadnout, kam děj směřuje a mně se hrozně líbilo, že jsem napjatě očekávala, co se stane. Bylo okouzlující, jak autorka dokázala překvapit. Popravdě, být v kůži Cassie, asi už bych dávno zalezla pod postel a odmítala vylézt. :o)) 

Příběh je plný zajímavostí a je strašidelný a tajuplný. Ovšem neočekávejte obyčejné vraždy, hektolitry krve ani nic podobného ohraného. Je to velmi vhodně sepsané, což čtenář skutečně ocení. Nejde tam o násilí nebo brutalitu, autorka dokázala strach vštípit hlavně skrze tajemství a to já mám ráda, takže za mě palec nahoru.

K té romantické části... Cassie se zakouká do chlapce, který je zajímavý a hodně tajemný. Opravdu hodně a objevování jeho tajů je sice pěkně prekérní, ale taky rozkošné. A to natolik, že jsem knihu (asi nějakých dvě stě stránek plus mínus) přelouskala za pár hodin a po zavření lapala po dechu, abych to vzrušení a dokonalé napětí rozdýchala.

Pokud hledáte něco neobvyklého, tohle je ta správná volba. Neuvěřitelný příběh, neopomenutelný a velice svůj. Nemám, co bych vůbec vytkla a to se mi nestává. Takže kniha pro deset prstů, kterou nezavřete bez toho, abyste si kousek z ní v sobě zanechali. :o)

Knižní obálka: 
Myslím, že se k této knize hodí. Je zajímavá. 


1 komentář:

  1. Dneska jsem si to přečetla a moc se mi to líbí :o) Už hledám další díl ke stažení!:)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.