Recenze: PADESÁT ODSTÍNŮ ŠEDI (E. L. James)

Bolavá romantika podle E. L. James


"Tohle dělám pro radost, Anastasie, mou i tvou," šeptá.
Zvedá ruku a s hlasitým plesknutím ji nechává dopadnout zpátky, hodně dolů,
vlastně přímo do mého rozkroku.




Anotace: 
Padesát odstínů šedé je první díl erotické trilogie, kterou napsala E. L. Jamesová a zaujala tak čtenáře po celém světě. Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem (Grey = angl. šedý, odtud název knihy 50 odstínů šedé) Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu strašně touží přiblížit. Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat – touží po ní, chce ji... ale za svých vlastních podmínek. Anastasia je šokovaná i vzrušená Christianovými nezvyklými erotickými chutěmi. Váhá, ale není schopná mu odolat. Vášnivý živočišný vztah odkrývá jejich tajemství i temné sexuální touhy. 

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2012
Žánr: Literatura světová - romány
Ze série: Fifty Shades (1)
Orig. název: Fifty Shades of Grey



U této knihy hodně dělá hlavně marketing, který ji vyzdvihl a udělal z ní celosvětový čtivý román. I když existovalo spousty podobných knih, tak tato se prostě uchytila a každý ji chce vlastnit, číst a někteří by tu temnou pohádku chtěli i prožívat. Spousta lidí buď tento román opěvuje anebo přímo nenávidí. 

Já jsem toho názoru, že je to celkem dobrá odpočinková četba. Nemůžete od toho čekat nic víc, protože autorka se neponořila do psychologie postav, nevytvořila nezapomenutelné charaktery (možná až na Greye), čímž mě zklamala. Podle mého nevyužila potenciálu. Pořád je to přece jen na motivy Stmívání, i když já osobně to v tom nevidím. 

Je tam spousta erotiky. A když říkám spousta, opravdu myslím spousta. Sex rozepsaný na několik stránek je úplně běžný. Ale jelikož šlo o atypický sex, četla jsem to se zájmem. Proč taky ne. :o)) Líbily se mi e-maily, které si mezi sebou hlavní hrdinové posílaly. Byly vtipné. Kniha je hodně čtivá, dá se překousat za pár dnů a Grey je prostě typický záporák, který má své sladké stránky a ještě temnější stránky, které Anastasie (i čtenářky) touží objevit. 

Bavila mě i vnitřní bohyně hlavní hrdinky, ale přišlo mi, že Anastasie sama o sobě je dost zastydlá. Je jí už jednadvacet a nikdy se nelíbala. Ač je na vysoké škole, tak neumí pomalu ani používat počítač a internet. Dost zvláštní a trochu směšné, ale osobně mi to nijak nevadilo. On mladý ambiciozní podnikatel, který se vypracoval hodně rychle téměř z ničeho. S velmi hrůznou minulostí, kterou nechce prozradit, avšak nevadí mu ukázat jí všechna zákoutí erotiky, kam by běžný člověk  asi nešel, protože jsou dosti temná a bolestivá, ale i svůdná. Díky tomu vedle něj Ana působí jako sladká naivní holčička, které je tak čtrnáct let, ale kdo se začte, nijak to prožitek z knihy nekazí. ,o)

Čtvrtina knihy je zbytečná vata, ale to bývá u spousty knih, takže mi to nevadilo. Na první díl to bylo dobré čtení a já osobně knihu vlastním, ale nepočítám se mezi fanatické fanoušky. Nesním o Greyovi, spíš jsem byla zvědavá, jaké temné vody sám hrdina skrývá a kolik psychologie autorka odkryje - to jsem byla zklamaná. Holt to není psychologický román, ale erotický. (I když... znám sérii erotických románů, kde je psychologie, charaktery postav i hlubší myšlenka. Kdo umí, umí.)

Po Fifty Shades nastal doslova převrat a opravdu hodně knih jsou na stejné brdo, že se to ani nedá číst. Takže Padesát odstínů byla moje první četba a na další se mi už jen tak nechce, protože jde bohužel o kopie a ne moc zdařilé. 

Rada na konec? Prostě si román užijte a nic v něm nehledejte. Je to erotický román, nebude mít laťku vysoko, ale znám hodně horších knih (a spousty lepších), takže osobně jsem ráda, že knihu mám a že jsem si ji přečetla. ,o)

Knižní obálka: 
Jednoduchá obálka, která neurazí. Líbí se mi, protože poukazuje na jednoduchost samotné hlavní hrdinky a místy i děje. 










Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.