Recenze: AGATHA RAISINOVÁ A ZLÝ VETERINÁŘ (M. C. Beaton)


Koňská dávka nenávisti



Anotace:
Agatha Raisinová nemůže přivyknout životu na venkově, kde jedinou vyhlídkou na vzrušující večery jsou schůze dámského spolku. Když neuspěje se sbližovacími manévry u souseda Jamese Laceyho – plukovníka na odpočinku – chopí se Agatha příležitosti a navštíví nového, pohledného a nezadaného veterináře. Ačkoli Agatinu mourovatému kocourovi vůbec nic neschází, Hodge musí v rámci milostného dobrodružství vytrpět drsné vyšetření. Jeho oběť je naneštěstí zbytečná, neboť zakrátko se najde zvěrolékař mrtvý.



Druhý díl série o Agathě Raisinové začíná jejím návratem z dovolené, na kterou se vypravila v naději, že se bude moci více sblížit se svým novým sousedem, který ji učaroval. Ten je ovšem klasickým starým mládencem a na všechny Agathiny pokusy o bližší kontakt reaguje stejně - útěkem. 

Zklamaná Agatha pookřeje v momentě, kdy zjistí, že ve vesnici bude působit nový veterinář v těch nejlepších letech. A není jediná. Během prvních dní se jeho čekárna zaplní dalšími obyvatelkami vesnice, které si na něj brousí zuby.

Nadšení z nového veterináře ovšem nemá dlouhého trvání. Jako by zvířata neléčil, ale naopak jim záměrně přitěžoval. A netrvá to dlouho a veterinář je nalezen mrtvý. Stejně jako v prvním díle policie jeho smrt automaticky vyhodnotí jako nehodu a dál se tím nehodlá zabývat, což je velmi zajímavý přístup. 

Ani v tomto díle se policie zrovna nenadře. Z vyšetřujícího, který se s Agathou v prvním díle spřátelil, jsem měla chvílemi pocit, jako by ani nechtěl připustit, že by se mohlo jednat o vraždu. Jako by se na anglickém venkově nevyšetřovaly vraždy těch, kteří se netěší velké oblibě...

Ale ostatně proto je zde Agatha, aby se znovu pustila do vyšetřování, i když je opět nabádána, aby od ničeho nestrkala nos. Účinek je ale samozřejmě opačný. A nakonec se nepouští do vyšetřování jenom ona, ale i její soused James.

I přesto, že příběh opět pokulhávám co se týče přístupu policie a extrémní sdílnosti policisty Billyho Wonga, který ze známosti Agathě (a také Jamesovi) neřekl o případu jen to, co nevěděl, se mi druhý díl líbil. Nezůstalo jenom u jedné mrtvoly a hlavně - já se po dlouhé době u některých scén opravdu nasmála. Nepamatuji, kdy mě naposledy scény v knížkách takhle pobavily. Agathiny balící taktiky, které používá na Jamese, jsou stejně komické jako její přehnané romantické představy, ve kterých se vidí málem už u oltáře. A to se chudák musí potýkat ještě s novou sokyní...

Před rozuzlením napětí negraduje a nečekejte ani dech beroucí odhalení, ale to jsem ostatně ani nečekala. Jak už jsem psala u prvního dílu, tohle je odpočinková detektivní série, která má spíš pobavit než pocuchat nervy. Oproti prvnímu dílu je plus, že se je zde vyšetřování věnována podstatná část knihy, což u Otráveného koláče jakožto zahajovacího dílu série nebylo.




M. C. Beaton: Agatha Raisinová a zlý veterinář
Název originálu: Agatha Raisin and the Vicious Vet
Série: Agatha Raisinová (2.)
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2012
Počet stran: 194
Vazba: vázaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.