Recenze: PAST (Andrew Fukuda)

Božské finále pro Gena a Sis


Někdy tě pravda neosvobodí. Někdy tě naopak vyděsí. A pak si přeješ, aby ses ji raději nikdy
nedozvěděl.


Anotace: 
Gen, Sisy, David a Epap společně se zbylými dívkami z Misie ujíždějí vlakem neznámo kam. Bojují o holý život a snaží se zachránit jeden druhého a současně svoji jedinou naději: lék. Vědí, že šance na uzdravení jejich blízkých a na lepší svět pro všechny existuje. Stačí jen dostat se k cíli a nevběhnout do pasti.
Osud Genovi chystá i další překvapení – znovu se setkává se Září, jeho první láskou a současně tím nejnebezpečnějším protivníkem… 

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Žánr: Literatura světová, Horory
Ze série: Hon (3)
Orig. název: The Trap




Finální díl neuvěřitelně originálního dobrodružství s upíry mi opět vzal dech. I když ne celý. Musím přiznat, že nějakých sedmdesát stránek pro mě bylo trochu oříškem, ale možná to bylo tím, že jsem ihned po druhém dílu začala číst třetí a bylo toho napětí na mě trochu moc. 

Gen se Sisi a ostatními se ocitá ve vládcově paláci, kde se dobrodružství trochu utlumuje, ale za to vyvstávají nové informace. Musím dodat, že autorova fantazie se neskutečně vyřádila. Nenapsal nic agresivního, ale napsal to tak, že se mi skutečně udělalo špatně. Bravurné přemýšlení upíra psychopata popsal v jeho činech. 

Vládce si totiž glupany schovává jako svačinku do velkých akvárií ve svém pokoji. Dokáží tam koexistovat i několik týdnů. Ponoření neustále do vody, dostávající výživu nitrožilně. Dýchající skrze masku. Trochu děsivé, že? Zatímco vládce se opájí pohledem na ně a opíjí se vodou, ve kterou jsou glupaní výměšky. A co je úžasnější, když má chuť, tak si prostě každý den ze svých plovoucích glupanů uždibne malý kousek. Tuhle měkkou tkáň ouška, támhle kousek prstíku... Musím přiznat, že to pro mě byla opravdu drsná část, když jsem četla autorovi popisky. Neuvěřitelně si u mě šplhl, že se nad tím dokázal tak famózně zamyslet a sepsat něco, kde král nevyznívá jako brutální panický neurvalec se sekerou, ale přemýšlivý chladný psychopatický bohém. 

Ale o vládci a jeho glupaní svačince ví Záře Uhlíková, která je nyní také upírkou a rozhodne se před upíry vše povyprávět. Tím ale hrozí, že se na vládce vrhne celá metropole! A tak žádá o záchranu... Gena a Sisi. 

Další část děje se tedy odehrává v metropoli mezi tisíci soumračníky, kteří by za glupaní maso dali život.  Dobrodružství je v plném proudu a s ním i pokračující tajemství, které zjistila Záře. Bylo nesnesitelné čekat a pročítat se až k tomu. Byla jsem navnaděná natolik, že to skoro až bolelo. :o)) Autor tedy milovníky tajů pěkně potýral a napětí sílilo s každou stránkou. 

Zajímavé na tomto díle je, že se některé části udávají i z jiných pohledů - Vyprávění o Záři nebo vyprávění děje, které zažívá Sisi. 

Musím uznat, že ve Fukudově světě jsou asi neodpornější upíři, o jakých jsem kdy četla. Na slunci se z nich stává roztékající masa a oni klidně i bez hlavy se snaží dopadnout kořist, dokud je slunce nerozleptá. Civilizovaní upíři s kamennou tváří se mění v děsivé příšery, jakmile ucítí jen kapku lidské krve či potu. 

Závěr knihy je naprosto perfektní a náhle celá série získává jasnější rysy. Zpětně mi to vlastně přijde jako novodobý příběh Adama a Evy. Řekla bych k tomu více, ale nechci prozrazovat vůbec nic, protože až na to všechno kápnete, budete tím unesení a nic už nebude jako dřív... :o)

Knižní obálka: 
Je neotřelá, zvláštní svým způsobem stejně jako příběh. Promyšlená. Líbí se mi. :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.