Recenze: PADESÁT ODSTÍNŮ TEMNOTY (E. L. James)

Pan Grey ztrácí glanc


Zalapám po  dechu a  on se na  mě vrhá a  začíná mě neurvale
líbat. Zuby nám o sebe vzájemně křísnou a hned nato mi vráží jazykem
do pusy. Touha ve  mně vybuchuje jako ohňostroj na  Den nezávislosti. 




Anotace: 
Ana již není nezkušenou mladou dívenkou, jak jsme ji poznali v prvním díle Padesát odstínů šedi. Poté, co se rozhodne Christiana opustit, začíná svoji kariéru jako asistentka v místním nakladatelství. Vzpomínky na něj ji však pronásledují na každém kroku, a nedokáže proto odolat jeho opětovnému volání. To však ještě netuší, že kromě Christianových vnitřních démonů se bude muset vypořádat také se závistí a hněvem ženy, která se v jeho životě objevila dříve než ona. Dochází však ještě k jedné podstatné změně. Zatímco první díl se nesl zcela ve znamení Christianových sadistických sklonů, nyní dochází v jejich milostném životě k výraznému zjemnění. Oba dva jsou připraveni udělat spoustu kompromisů, díky kterým by mohl jejich vztah znovu fungovat. Christian objevuje dosud nepoznanou stránku své osobnosti. Nemůže se sice zcela zbavit potěšení, které mu přináší fyzické ubližování ženám, na druhé straně se však nedokáže smířit s představou, že by měla Ana trpět. Ana začíná pro změnu zjišťovat, že některé věci, které od ní Christian vyžaduje, jí nejsou zase tak úplně proti mysli… Objevuje, že v ní dřímá „vnitřní bohyně“, která se projevuje často velmi nepředvídatelným způsobem. Více se dozvíme také o Christianově otřesném dětství, které je klíčem k pochopení jeho nezvyklých tužeb. Všechna tato odhalení jsou okořeněna neskrývanými popisy sexuálních scén – tentokrát jsou však prostoupené větší něhou, než tomu bylo v předchozím díle. Do divokého živočišného sexuálního vztahu nyní začíná vstupovat také romantika… 

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2013
Žánr: Literatura světová - romány
Ze série: Fifty Shades (2)
Orig. název: Fifty Shades Darker


PADESÁT ODSTÍNŮ TEMNOTY je druhý díl série, která je psaná jednoduchým strohým stylem, bez nějakých květnatých slov. Je to takové velmi jednoduché na čtení i pochopení. Oddechovka, která má jako bonus v hrdinovi psychopatického dominanta. Tím si Jamesová určitě získala pozornost - zapojila prvky BDSM do příběhu, který byl prý psán na motivy Stmívání, a jinak by zrovna dvakrát nezaujal a nestál by ani za vydání... I když, co si budeme povídat, marketing této série dokáže udělat hvězdu i ze mě. ,o))

A tentokráte se opět vracíme k Anastasii, která trpí rozchodem. Netrpí dlouho, brzy má zas svého dominantního pejska v patách a seznamuje se s paní Robinsovou. Ta je celkem zajímavá, opravdu jsem se těšila na to, že Christián řekne něco více o jejich vztahu. Ale to, co jsem dostala, mi nestačilo. Což mě trochu zklamalo. Opět žádná psychologie, i když jsem se na ni těšila. Ale bylo mi to jasné. Erotický román, ne psychologický. (I když u mé oblíbené erotické série se psychologie najde spousty spolu s úžasnými charaktery.)

Znovu mám pocit, že autorka nevyužila potenciál knihy a bohužel v tomto díle bylo také více vaty. Téměř polovina knihy mi přišla tak nějak zbytečná, ale pořád se to dalo číst. I když jsem ji přečetla mnohem pomaleji než tu první, přece jen jsem dočetla a musím uznat, že jako odpočinková četba to není špatné, i když je to o stupeň horší, než první díl. 

Ovšem poznáváme Christiána z úplně jiné stránky. To je asi má nejoblíbenější část a také nejzajímavější. Propaganda nezklamala, kniha je opěvovaná, ale podle mého to nedosahuje kvalit, které reklama prozpěvuje... 

Z příběhu vyprchává brutalita a nahrazuje ji něha a láska. Na své si přicházejí romantické dušičky, ale baštu ztrácí ti, kterým se líbil dominantní a hrubý Grey. Však nezoufejte, stále je žárlivý a to je docela příjemné. Nastávají i vtipné chvíle a líbi se mí, že se nezapomíná ani na ostatní postavy. 

Líbil-li se Vám první díl, tento druhý je sice horší, ale potěší. ,o)

Knižní obálka: 
Celá trilogie má jednotné obálky, které nejsou ničím výrazné a složité... Proč ne, obálky jsou hezké. Bohužel je smutné, že podobně je na tom i děj - nevýrazný a jednoduchý.

















Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.