Recenze: DÍTĚ ZVANÉ "TO" (Dave Pelzer)

 Hrůzný příběh malého Davida podle skutečnosti...




„Uvědom si to jednou provždy, ty malý zkurvysynu! Na mě žádný dojem neuděláš! Rozumíš? Jsi nula! Jsi To! Neexistuješ! Jseš obyčejnej parchant! Nesnáším tě! Kéž bys chcípl! Slyšíš? Chcípni!“




Anotace:
Kniha Dítě zvané „To“ je šokující historií jednoho z nejkřiklavějších případů týrání dětí v dějinách Kalifornie. David Pelzer v ní s ohromující otevřeností vypráví neradostný příběh vlastního dětství.

Nakladatelství: Columbus
Rok vydání: 2007
Žánr: Naučná literatura, Autobiografický román
Ze série: Dave Pelzer (1)
Orig. Název: Child called „It“


Bylo mi naprosto jasné, že jelikož je kniha podle skutečnosti a ukazuje příběh jednoho z nejhorších týrání, kterého se matka dopustila na svém synovi, nebude to žádný med. A také nebyl. Bylo to čtivé, bylo to děsivé a s každou další větou či slovem jsem si přála, aby ta kniha skončila, jako by mohlo skončit to utrpení malého chlapce. Nutně jsem potřebovala vědět, že konec je lepší, než všechno před tím.

Malý chlapec, který začal chodit do první třídy, zažívá soukromé peklo hlavně proto, že kolem něj lidé chodí se zavřenýma očima nebo se odvrací. Matka nebo spíše tyran malého Davida nebohého hrdinu tohoto románu týrá těmi nejhoršími způsoby psychicky i fyzicky. Otec dělá, že nic nevidí a bratři jsou natolik nerozumní, že mu nepomohou.

David dělá matce otroka, vykonává domácí práce, které mu nařídí. Trpí hlady, protože mu nedává najíst. Dostává se tak daleko, že začne krást a nikomu nepřijde divné, že je chlapec tak vyhublý a hladový… To je na tom asi nejděsivější. Ta lhostejnost okolí.

Nechci zde líčit celou knihu, i když bych mohla. Na něco takového asi nikdy nezapomenu. Jen upřímně říkám, že pokud se na tuto knihu chystáte, bude to chtít silný žaludek, pevné nervy a několik kapesníků, protože i zatvrzelého cynika něco takového dostane na kolena. Pokud se umíte vcítit do hrdiny, potom Vás to složí regulérně.

Kamarádka, která knihu četla přede mnou, mi sdělila, že kniha přichází ze samotného pekla a pokud si ji přečtu, nejspíš budu litovat. Nelituju. Myslím, že každému z nás přečtení tohoto autobiografického příběhu něco dá a dokážeme se na lidi možná dívat trochu jinak a hlavně se rozhlížet kolem sebe a nepřehlížet.

Něco povzbudivého na konec?
Ano, vyhledala jsem si informace o autorovi, který si tímhle hrůzným obdobím prošel. A je šťastně ženatý, má syna a věřím, že se k němu chová se vší láskou, kterou on sám neměl.

Příběhy malého Davida jsou dohromady tři. Já sílu na pokračování této série neměla, ale kdoví, možná se někdy odhodlám.

Knižní obálka: 
Je dojemná... Nemám, co bych k tomu řekla víc, protože samotný příběh mě prostě dostal na kolena tím nejsmutnějším způsobem. 

Další knihy ze série:

  


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.