Recenze: DOKONALÝ SVĚT (Ally Condie)

Potřetí a naposledy s Cassie, Kyem a Xavierem!


A dobrák, jehož nářek s vlnou pozdní slyšen, 
jak křehké činy mohly po zátoce plout;
běsni a zuř, když světlo stěží dýše.




Anotace: 
Poté, co Cassie zoufale hledá za hranicemi Společnosti Kye a také možnost, jak se přidat k Povstání, zjišťuje, že oba dva mohou svého cíle dosáhnout jedině tehdy, když ztratí to, na čem jim nejvíce záleží. Jeden druhého. Jejich cesty se tedy znovu rozcházejí a zatímco Ky zůstává ve vnějších provinciích, Cassie je Povstáním vyslána zpět do Společnosti... Epický závěr bestsellerové trilogie Ally Condieové o boji za možnost vybrat si v dokonalém světě budoucnosti svůj osud. 


Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Žánr: Pro děti a mládež, Sci-fi, Fantasy, Dystopie
Ze série: Matched (3)
Orig. název: Reached


Závěrečný díl trilogie, který je opět o dobrodružství, rebélii, osamění a boji proti systému a nesvobodnému jednání. Znovu se setkáváme s hlavní hrdinkou Cassie, která se snaží bojovat, jak nejlépe může a dokonce i pozdvihnout svět, ve kterém žije. Netuší pomalu nic o Kyovi, se kterým si posílá krátké vzkazy. 

Příběh nám uvádí příběhy všech tří hrdinů:

- Xandera, který je zdravotník a společně bojuje s Povstáním. Je srozuměný s tím, když společnost zasáhne pandemie, která má uzdravit systém. Jeho příběh je opravdu tvrdý a vidíme i sbližování s lidmi, které doposud neznal. 

- Kye pracuje pro vzpouru a velmi se činí. Nad vodou ho drží vzkazy od Cassie.

- Cassie se snaží starat spíše o lidi, kolem sebe. Pomáhá založit jakousi první galerii a opravdu se realizuje. 

Všechno je krásně sepsané. Charaktery opravdu vynikají a občas nadáváte, chvílemi máte chuť praštit Cassie něčím tvrdým a jindy si zas smutně povzdychnete, protože se z knihy vypařily veškeré emoce. Ano, bylo to smutné hlavně z toho důvodu, že autorka jakoby prostě zapomněla do příběhu dodat emoce. Kye a Cassie vyznívali velice nemastně neslaně. Žádná obava o to druhého. Po nekonečné době se konečně setkali a já čekala výbuch, jiskry a lásku... A namísto toho to bylo jako setkání po letech s nevlastní tetičkou z levého kolena. 

Přišlo mi, že třetí díl byl napsán spíše z nutnosti a nedala si a něm tolik záležet jako na prvním, který byl zosobněním dokonalosti hlavně díky tomu, jak originálně autorka odhlovala osobnost Kye. 

Takže ano, dočetla jsem třetí díl a líbil se mi konec, ale spolu s ním přišla i nostalgie nad tím, že autorka si mohla s knihou více pohrát, vložit do ní více emocí. Shrnuto podtrženo, tento finální díl, ač byl dobrý, byl ze série bohužel nejhorší a trvalo mi, než jsem ho dočetla... 

Série je opravdu povedená a velice originálně zobrazená. Jako milovníci dystopie budete jistě nadšeni. Pokud máte sérii rozečtenou, určitě stojí za to dočíst si konec a zakončit tak pouť, kterou jste započali. :o)

Knižní obálka: 
Mně se všechny tři knižní obálky líbily. Byly originální, sálala z nich dystopie, která se v knihách objevila. Takže se mi moc líbila i tato obálka. Originální. :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.