Recenze: MONUMENT 14 (Emmy Laybourne)

Strhující dobrodružství Geraldýny poplete hlavu!


"Jděte dovnitř! Jděte! Nechoďte ven. Není tu bezpečno. Jděte dovnitř. Jděte." 






Anotace: 
Tvá matka na tebe křičí, že nestihneš autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíš se a neobejmeš ji, neřekneš jí, že ji máš rád. Nepoděkuješ jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne – jen seběhneš schody a utíkáš na roh ulice.

Kdybys ale věděl, že je to naposled, co mámu vidíš, nejspíš by sis přál, aby ses zastavil a všechny ty věci udělal. Možná i za cenu, že by ti autobus ujel.

Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.

Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr.

V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí – šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Zní to jako velká zábava, když si můžou dělat, co chtějí, ale ne v případě, že venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby. A jediné, na co děti myslí, je věta: Uvidím ještě někdy své rodiče? 

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2013
Žánr: Sci-fi a fantasy, Horor, Thriller, Dystopie
Ze série: Monument 14 (1)
Orig. název: Monument 14


Upřímně jsem nevěděla, co od MONUMENTU 14 očekávat. Byla jsem naladěná ze série Hon od Fukudy, která je rovněž úžasným thrillerem a dystopickým románem. Ale tohle bylo napínavé dobrodružství, ale trochu jiné. Ovšem neméně děsivé. 

Příběh obyčejných lidí, které by se dali přirovnat k někomu, koho známe, vypráví Dean. On sám není žádná hvězda. Je to outsider, který rád píše a čte. Ostatními je považován za nudného knihomola. A nikdo neví, že je tajně zamilovaný do Astrid, nejkrásnější holky ze školy, která jezdí autobusem s ním. 

Většina spolužáku z autobusu nejspíš ani nezná jeho jméno, ale to se změní. Autobus, kterým všichni jedou do školy (všem 14 dětí) se totiž dostane do katastrofálního stavu a jen tak tak jich pár přežije. Zachrání je řidička spolu s dětmi s druhého školního autobusu je dostane do bezpečí supermarketu. 

Od té chvíle jsou děti od pěti až do osmnácti let pány vlastního osudu. A je nutné, aby se popasovali s tragickou situací, která nastala... Všechno totiž způsobila katastrofa, díky které je celé město Monument ponořené do prašnosti a tmy. A je na dětech, aby si zajistily útočiště a dokázaly přežít.
Rázem se z nich stává parta, která se snaží držet u sebe a charaktery vyplývají na povrch a mění se pomalým a úžasným způsobem. Na konci už je jasné, na koho je možné se obrátit a od koho je lepší utéct, protože na něj není spoleh. 

Charaktery hrdinů se mi opravdu líbily. Našel se tam někdo od každého druhu člověka, jak by se dalo říct. Nejúžasnější příběhy měl Max, který toho asi musel zažít opravdu hodně na to, že je poměrně malý. Nejinteligentnější se zdál Alex, který vše dedukoval logicky. Niko se jevil jako samotář a starý vlk, ale měl hodně, co do sebe a nakonec se to přece jen ukázalo. Každý z těch dětí má prostě něco do sebe a bylo moc zábavné je poznávat. Vyvolávaly ty správné emoce, to autorka sepsala opravdu moc dobře. :o) Líbí se mi hlavně vývoj u některých postav, to bylo bezvadné! Jelikož šlo o teenageři, tak se tam objevila i romantika a láska, což bych brala jako takový bonus pro něžné dušičky. :o)

Kniha byla čtivá a vyprávěla o tom, jak se děti dokázaly aklimatizovat a  zvládnout kritickou situaci. Je to zajímavá četba, každou chvíli se dočtete nových informací, po kterých jste prahli. Jako co se děje venku? Jak se to stalo? Co se to děje právě teď? Kdo jsou ti lidé? 

Musím ale uznat, že to na mě dost padalo při čtení. Bylo nutné, abych si občas dala pauzu. Nemohla jsem přelouskat celou knihu na posezení, musela jsem si ukusovat po částech, protože tohle je opravdu silné téma. 

Kniha se mi moc líbila, ale ten konec mě trochu zklamal. Autorka se rozhodla podle svého nejlepšího mínění, ale mně se to moc nelíbí. A díky tomu už mě tolik nebere přečíst si druhý díl... Ale až se dostanu z té nostalgie a deprese, kterou mi kniha způsobovala, počítám, že druhý díl padne stejně rychle, jako díl první. :o)

Knižní obálka: 
U této trilogie jsou knižní obálky opravdu skvělé a všeříkající. Nemám, co bych vytkla. Moc se mi líbí.


Další díly ze série: 


   


Knižní trailer


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.