Recenze: NOVÁČEK (Robert Muchamore)

Poprvé v Cherub s Jamesem Adamsem! 


„Vítej do tábora CHERUB, Jamesi. Jsem doktor Terrence McAfferty, předseda. Pro všechny jsem Mac. Posaď se.“





Anotace: 
Dvanáctiletý James přijde o maminku, sestru si vezme do péče nevlastní otec. Chlapec skončí v dětském domově, kde jde z průšvihu do průšvihu. Z pudu sebezáchovy přijme nabídku, aby vstoupil do CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby. Děti tam dostanou skvělé vzdělání a dokonalý výcvik, takže dokážou plnit i ty nejnáročnější úkoly a nevyvolat pozornost, protože navenek vypadají a chovají se jako normální děti. James si najde kamarády, zvládne vražedně náročný kurz základního výcviku; a hned první úkol je nesmírně náročný: s Amy, která vystupuje jako jeho starší sestra, infiltruje do komunity hippies, která chce ve jménu ekologie spáchat teroristický útok na konferenci o ropném průmyslu. James je normální, trochu nadprůměrně průšvihový kluk, co se pere, odmlouvá, má rád dobroty, prožívá první lásku, má smůlu i štěstí a všechno řeší přesně podle svého věku. Jde o milého, uvěřitelného hrdinu, díky kterému je příběh vtipný, napínavý, nepatetický a přitom působí realisticky. 

Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2007
Žánr: Pro děti a mládež, Dobrodružné
Ze série: Cherub (1)
Orig. Název: The Recruit

      

Úryvek z knihy zde

 
Tyto děti oficiálně neexistují... Věta, která je úžasnou lákačkou na první díl ze série Cherub, kterým nás provází James Choke. On sám má život obyčejného flákače a průšviháře. Chvílemi je to docela fňukna, ale po dvanáctiletém klukovi jsem nechtěla zázraky. Oblíbila jsem si ho. Spolu s jeho sestrou Lauren, se kterou měl moc hezký vztah. 

Nováček nás tedy zavádí poprvé do CHERUBu, kde jsou dětští agenti. Ti nejlepší z nejlepších. Jedinečné děti, které jsou podrobovány neskutečných zkouškám, fyzickým testům i psychickým zátěžím. Nikdo je nijak nešetří, aby zvládli vše, co po nich budou chtít. 

Musím přiznat, že CHERUB mě upřímně děsí. Takové malé peklo pro děti, které život nijak nešetřil a jim tedy nezbývá nic jiného než tohle - nabízí se to jako nejlepší možnost ze všech životních nabídek, jelikož jejich život stojí opravdu za starou belu. Autor místo popsal skvěle. Neskutečně se mu povedlo vylíčit výcvikový tábor. Nijak neokolkoval u zbytečností, takže kniha je plná čtivých okamžiků a nic nudného a nezajímavého v ní čtenář nenajde. Mě bavila od začátku až do konce, ačkoliv to bylo něco jiného, než na co jsem obvykle zvyklá. 

Kniha nemá žádné tajemství, zákeřné zvraty nebo něco, co čtenáře vyvede z míry. Má pevnou linku, po které James kráčí a ta se stává tím nejzajímavějším. 

V Nováčkovi je ohromná spousta postav. Měla jsem strach, že se v tom budu ztrácet, protože James se přesouval z místa na místo a všude potkával nové lidi, ale Muchamore to vylíčil natolik dobře, že jsem se ani jednou nezasekla, stále jsem měla přehled o všem a nic mi neunikalo. To se mi na tom opravdu líbilo, neměla jsem pocit, že by mě něčím zahlcoval. 

Jamesova cesta není snadná. Je plná bolesti, silných emocí a odvahy, kterou musí malý hlavní hrdina sbírat až hluboko ve svém nitru. Jeho život není jednoduchý, ale i přesto zažívá svá první zamilování, srdceboly a hrůzná zranění, která překonává díky své pohodářské povaze. Díky tomu se poklid nese i knihou, ačkoliv chvílemi jsem si říkala, že snad není možné, co všechno těm dětem autor provádí! :o))

Nečekala jsem, že první pobyt v Cherub bude natolik čtivý, že ho budu při čtení hltat. Nenaskytla se žádná chvíle, kdy by se mi chtělo přestat nebo mě čtení nudilo. Ovšem na druhou stranu nebyl problém knihu odložit. Ovšem zas jsem se k ní s radostí vracela, jakmile jsem měla čas. Napínavé to moc není, ačkoliv jde o dobrodružství, je to spíše velmi zajímavé a čtenář se nemůže dočkat dalších zážitků a informací. 

James se nejenže dostane do Cherub, ale také si užije svou první misi, která ho zavede do Fort Harmony. Prostředí se mi líbilo. Samotná akce byla bezva. Hrozně mě bavilo, jak James reagoval a jak se s tím vším popral prostě po svém. :o)

Autor mě opravdu hodně potěšil dvěma bonusy na konci knihy. Nezapoměl na své čtenáře a sdělil jim, jak to vlastně s těmi jejich oblíbenými (I méně oblíbenými) obyvateli Fort Harmony dopadlo. A jako druhý malý bonus sepsal i historii Cherub, která byla rozhodně zajímavá a mě upřímně bavilo o tom číst, ačkoliv to není můj šálek kávy. 

Pokud mohu říct, tak na knize není nic, co bych vytkla nebo se mi nelíbilo. Byla jsem smířená s tím, že je to dobrodružná četba pro děti a nic víc jsem si od toho neslibovala. Muchamore přede mě položil drsný svět, kde je s dětmi zacházeno opravdu krutě, ale ony se s tím dokáží vyronat a jít vpřed tak, jak já bych nejspíš nedokázala. Obdivuhodně krásné a proto se i přes to, jak autor mé oblíbence týral :o)), přesouvám ihned po napsání této recenze k druhému dílu této série. 

Takže shrnuto podtrženo - První díl přečten jedním dechem, podobně jako ten jedenáctý, a bez přestávky se vrhám na druhý. Mám trochu obavu, aby příběhy nebyly moc podobné a aby časem nevyprchala ta čtivost, jakou první díl měl. Uvidíme, co mě čeká v dalších dílech. 

Pokud si nejste jistí, jestli se do série pouštět, mohu s klidným svědomím říct, že knihy se dají číst i samostatně. Vůbec nic neztratíte, když si zkusíte přečíst první díl a pak se rozhodnete, jak dál. Prubněte to, nebudete litovat. I když je to četba pro děti, já už dítě dávno nejsem a i přesto se mi to moc líbilo. :o) 

Knižní obálka: 
Česká knižní obálka se mi opravdu moc líbí. Trefila se mi do vkusu. Je to tajemné a poukazuje to na Jamese. Zahraniční obálky mi přijdou mdlé a ničím mě nezaujaly. 


Další díly ze série: 


      

        

        

     


Knižní trailer: 



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.