Úryvek z knihy Nováček

Nováček

Robert Muchamore



Anotace: 
Dvanáctiletý James přijde o maminku, sestru si vezme do péče nevlastní otec. Chlapec skončí v dětském domově, kde jde z průšvihu do průšvihu. Z pudu sebezáchovy přijme nabídku, aby vstoupil do CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby. Děti tam dostanou skvělé vzdělání a dokonalý výcvik, takže dokážou plnit i ty nejnáročnější úkoly a nevyvolat pozornost, protože navenek vypadají a chovají se jako normální děti. James si najde kamarády, zvládne vražedně náročný kurz základního výcviku; a hned první úkol je nesmírně náročný: s Amy, která vystupuje jako jeho starší sestra, infiltruje do komunity hippies, která chce ve jménu ekologie spáchat teroristický útok na konferenci o ropném průmyslu. James je normální, trochu nadprůměrně průšvihový kluk, co se pere, odmlouvá, má rád dobroty, prožívá první lásku, má smůlu i štěstí a všechno řeší přesně podle svého věku. Jde o milého, uvěřitelného hrdinu, díky kterému je příběh vtipný, napínavý, nepatetický a přitom působí realisticky. 

Recenze zde

1. kapitola 



„Jamesi Chokeu, právě sis zavařil obrovský průšvih!“ zahulákala slečna Vooltová.

Všichni ve třídě něco pokřikovali. James náhle nezvládl čekat na důsledky svého zločinu. Nikdo nikdy neuvěří, že to byla nehoda. Rozběhl se ke dveřím. Slečna Vooltová ho popadla za sako.

„Počkat, kampak se ženeš?“

„Uhněte!“ vřískal James. Prudce slečnu Vooltovou odstrčil. Sletěla na záda, paže a nohy se jí bezmocně zamlely ve vzduchu, jako když se převrátí brouk na krovky. Třísknul za sebou dveřmi učebny a prchal na konec chodby. Školní brána byla zamčená, ale na učitelském parkovišti utekl přes zeď.James letěl pryč od školy, něco si pro sebe mumlal a postupně ho opouštěl vztek a sílil v něm strach, protože mu docházelo, že takhle si ještě nikdy v životě nezavařil.

Za pár týdnů mu mělo být dvanáct. Docela by ho zajímalo, jestli se dožije narozenin. Maminka ho zabije. Stoprocentně ho vykopnou ze školy. A vyloučení je průšvih samo o sobě. Než se James dostal k malému hřišti poblíž jeho činžáku, bylo mu zle od žaludku. Podíval se na hodinky. Vrátí-li se domů takhle brzy, maminka hned pochopí, že se něco stalo. Na hrnek čaje v bufetu neměl dost drobných. Zbyla mu jediná možnost: jít na hřiště a schovat se před mžením v betonovém tunýlku. Tunel se zdál menší, než si James pamatoval. Celý byl posprejovaný graffiti a uvnitř smrděl po psí moči. Jamesovi to nevadilo. Věřil, že si zaslouží trpět v chladu páchnoucím po psech. Mnul si ruce, aby se zahřál, a vzpomínal na dobu, když byl ještě malý. Maminka tehdy nebyla ani zdaleka tak tlustá. Na druhém konci tunelu viděl její obličej s komickým úsměvem. Hlubokým hlasem zahrozila: Teď tě sežeru, Jamesi. Bylo to senza, protože když člověk seděl v tunelu, kolem něho se rozléhala zlověstná ozvěna. James ji teď vyzkoušel: „Jsem totální idiot.“

Ozvěna s ním souhlasila. Navlékl si kapuci bundy a zip zatáhl až nahoru, takže si schoval polovinu obličeje. James se půl hodiny užíral a konečně pochopil, že má jenom dvě možnosti: Zůstat v tunelu nadosmrti, nebo jít domů a nechat se zabít. Vešel do chodby svého bytu a překontroloval mobil ležící na stolku po věšákem.

12 NEPŘIJATÝCH HOVORŮ
SKRYTÉ ČÍSLO

Vypadalo to, že škola se jeho maminku snažila zastihnout fakt usilovně, ale ona naštěstí hovory nebrala. James sice děkoval bohu, ale na druhou stranu se divil, proč telefon nechala zvonit. Pak si všimnul, že tam visí bunda strejdy Rona. Strejda Ron se objevil, když byl James ještě batole. Jako by v bytě měli hlučnou smradlavou hromadu hadrů. Ron pořád kouřil, pil a ven vycházel pouze do hospody. Jednou měl zaměstnání, ale vydrželo mu pouhých čtrnáct dní. James odjakživa zastával názor, že Ron je idiot; i maminka se o tom konečně dala přesvědčit a vykopla ho. Ale nejdřív se za Rona provdala a porodila mu dceru. A slabost pro něho jí zůstala dodnes. Nikdy se nerozvedli. Ron se vždy po pár týdnech objevil, údajně navštívit svou dceru Lauren. Většinou však přicházel, když Lauren byla ve škole a on potřeboval prachy.

James vešel do obývacího pokoje. Gwen, jeho maminka, se rozvalovala na pohovce. Chodidla si opírala o stoličku, levou nohu měla obvázanou. Ron ležel v křesle, nohy na konferenčním stolku, z ponožek mu vylézaly palce. Oba byli opilí.

„Mami, ale na ty prášky bys pít neměla!“ vybuchl James, tak naštvaný, že úplně zapomněl na vlastní průšvih.

Ron se napřímil v zádech a potáhl z cigarety. „Hele, Jamesíčku, taťulda je doma!“ zakřenil se.

James a Ron si spolu vyměnili nenávistný pohled.

„Nejsi žádný můj táta, Rone!“ zasyčel James.

„Nejsem,“ souhlasil Ron. „Tvůj táta vzal totiž roha, hned jak uviděl tvůj hnusný ksicht.“

James se nechtěl přiznávat k rvačce ve škole před Ronem, ale už to nevydržel.

„Mami, ve škole mám průšvih. Ale ne schválně.“

„Zase ses polulal, co?“ zachechtal se Ron.

James na tu vějičku neskočil.

„Hele, Jamesi, zlato moje,“ protáhla rozmazaně Gwen. „Ať už sis zase zavařil kdovíco, proberem to později. Teď skákni vyzvednout sestru ze školy. Nějak jsem to s tím pitím přehnala a neměla bych teď lézt za volant.“

„Moc mě to mrzí, mami, ale je to děsně vážný. Musím ti říct…“

„Teď hlavně mazej pro sestru, Jamesi!“ přerušila ho maminka přísně. „Třeští mi hlava.“

„Lauren je už dost velká, aby domů trefila sama!“ namítl James.

„To teda není!“ vyštěkl Ron. „Koukej poslechnout. Poslyš, ten hajzlík potřebuje nakopat.“

„Kolik chtěl po tobě tentokrát?“ ušklíbl se James jízlivě.

Gwen se ovívala rukou. Měla těch dvou plné zuby. „Copak vy dva nevydržíte vedle sebe ani dvě minuty, abyste se hned nepoštěkali? Jamesi, vem si něco z peněženky a cestou domů si kupte něco k večeři. Dnes večer nevařím.“

„Ale…“

„Koukej zmizet, Jamesi, než mi rupnou nervy.“

James se už nemohl dočkat, kdy bude dost velký, aby zmlátil strejdu Rona. Když u nich Ron nezacláněl, maminka byla v pohodě.

V kuchyni vyhledal maminčinu peněženku. Na večeři by mu stačilo deset liber, ale vytáhl dvě dvacetilibrovky. Ron stejně před odchodem čmajzne všechno, co v peněžence zbude, takže se na to nepřijde. Bylo to příjemné, cpát si čtyřicet liber do školních kalhot.

Gwen nikdy nenechala v bytě povalovat nic, co by James či Ronne mohli šlohnout. Velké peníze schovávala nahoře v trezoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.