Recenze: NÁVRAT Z TEMNOTY (Liz Coleyová)

Buďte sami sebou i v temnotě... 


Kate každý den pomáhala držet Angele hlavu nad vodou a k tomu volávala: "Nepřestávej kopat nohama a dýchat!" 


    


Anotace: 
Bylo jí třináct, když se ztratila.
Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé.
Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.

Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2011
Žánr: Literatura světová, Thrillery
Orig. Název: Pretty Girl - 13

Před otevřením Návratu z temnoty jsem byla varována, že tohle spadá spíš mezi young adultky a tak je na to třeba i nahlížet. Přece jen... jde o třináctiletou dívku v těle šestnáctileté. Tedy správně řečeno, ono je tam těch dívek více. 

A snad proto je kniha zajímavě rozdělená na části... A já se tím budu také řídit. Vím, že toho v recenzi řeknu poměrně málo a hodně mlžím, ale hovořit o této knize je těžké - z toho důvodu, že cokoliv prozradím, mohlo by zničit překvapení právě vám. Asi bych o této knize mohla napsat do spoilerů, ale je to celkem složité. Uvidíme, jak se rozhodnu. Případní netrpěliví čtenáři si později mohou najít pekelné informace tam. ,o)



Část I. - Ty

Prolog mi dělal trochu problém svým stylem, ale pro knihu je důležitý a prakticky poukazuje na to, kdy byla Angela naposledy sama sebou - tedy ve svém těle. 

Postupem času to trochu vypadá jako při pozorování dětského filmu V hlavě, protože k ní promlouvají její vnitřní já a jelikož z mysli nemohu dostat myšlenky na malé barevné příšerky, tak mi to trochu kazí čtivo. :o))

I ten postup, kdy se Angela vrátila domů, mi přijde trochu zvláštní... Tedy to řešení. Celkem čekání na psychologa. Čekala jsem trochu něco jiného, ale to nevadí. 

Už od začátku to na mě působilo hrozně emotivně. Hlavně, když jsem se zamyslela nad tím, jak to prožívali její rodiče a jak to pro ně i pro ni muselo být těžké, tak se mě to dotklo na tom správném místě... 

Trochu mě udivuje chování otce. Nejsem si jistá, jestli ho chápu, ale maličko mi tam nesedí. A mám drobet pocit, že autorka jaksi vynechává to podstatné a shrnuje to velmi svižně. Na konci jsem si přišla trochu okradena o rozhovor... 




Část II. - My

Tato část je akčnější, i když napínavé je to již od začátku! Angela se začíná trochu sbližovat s lidmi. A také ji čeká překvapení. Její psycholožka se opravdu snaží a nese to ovoce, jak pro čtenáře, tak i pro Angie. 

Ten vztah rodičů je pro mě stále trochu záhadou, ale zas nedokážu se dostatečné vžít do jejich kůže, protože o nich mnoho nevím... 

Některé věci se dají odtušit. Což jsem předpokládala, takže mě to nezaskočilo a čtivo mi to nekazilo. (Některé spoilery mi prozradila sama Wish, takže v tomhle případě nemohu sloužit :o))) Ale to odkrývání tajemství je takové... je to zajímavé, to rozhodně, ale přišlo mi, že už jsem četla napínavější odhalování (kupříkladu v knize Překroč svůj stín). Ale to je prostě stylem, každá autorka to má jinak. ,o)

Líbí se mi, jak autorka nechala nenásilným způsobem Angelu dospívat do let, které jí opravdu jsou. Další dojemná část končí a jdeme dál...




Část III. - Já

Ta je pro mě opravdu nejemotivnější a nejdojemnější. Neřeknu proč, protože byste to podle toho poznali. Ale třetí část je silná a dojemná. Největší tajemství, které se ukrývalo, prosvítá na povrch... A je to opravdu drsné myslím pro každého čtenáře a pokud vás první dvě části nezaujaly (což se mi vážně nezdá), tak tuhle prostě musíte přečíst a dorazit, protože ta kniha si zaslouží být dočtena až do konce a nalézt klid. :o)

Párkrát jsem měla namále před slzami, jak to bylo silně emotivní. Ale upřímně, nesedí mi na tom ten konec... nebo spíše ta nenadálá horká událost. A možná i její konečná uvědomělost. Ale jinak to bylo vážně úžasné.

Shrnuto, podtrženo...

Četba, která v člověku zanechá dost. Možná se mi to líbilo tolik, protože jsem podle Wishiny rady neočekávala něco, co při prvním čtení čekala ona. Sžila jsem se s tím, že jde o adultku a proto jsem až na pár drobností neviděla problém. A tak, pokud máte chuť si tuto knihu přečíst, směle do toho, ale nezapomeňte, že jde sice o thriller, ale ne přímo pro dospělé, ačkoliv je to tvrdé. Určitě jste si všimli, že tato recenze je trochu jiná než všechny předešlé, ale zkrátka... pro zvláštní knihu, zvláštní recenze, která vás snad ponoukne otevřít Návrat z temnoty a propadnout se tak hluboko, jak jen to jde. Ale nebojte, na konci vás přece jen čeká krásné světlo. :o)

Jako bonus je tam ta psychologická stránka. Není to přímo psychologický román, ale má to k tomu se všemi těmi vymazlenými hříčkami velmi blízko. Autorka si s tím rozhodně dala práci a v dovětku vše dovysvětluje, takže pokud jste v knize ještě tápali, myslím, že po zaklapnutí vše dokonale pochopíte. Tato stránka Návratu z temnoty byla ta nejexkluzivnější, kterou Liz Coley nabídla. Téměř z toho šla hlava kolem, ale skvěle si s tím pohrála a podle mého se jí to podařilo na jedničku! ,o)

Co mohu nakonec o Angele říct? Oblíbíte si je. Všechny. :o)

Knižní obálka: 
Česká verze obálky je podle originálu. Líbí se mi, i když podle mého to tak nějak přímo nevypovídá o ději. Autor obálky se sice snažil, ale je to trochu mimo. Kniha mi díky těm obálkám přijde trochu nedoceněná... 

3 komentáře:

  1. Knihu jsem četla v létě a moc se mi líbila. Přišlo mi to jako opravdu zajímavý nápad, ale jako ty jsem občas nechápala otce. Jinak, se mi ale knížka moc líbila. :) Pěkná recenze ;)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Přístup toho táty jsem taky moc nechápala a čekala jsem, že se o tom jeho chování dozvím něco víc, ale bohužel...

      Vymazat
  2. Děkuji. :o) Já taky neměla problém. Bylo to podle mých očekávání a hrozně jsem si užila onu psychologickou stránku románu. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.