Recenze: S HLAVOU V (OBLACÍCH) PEJRU (Kateřina Petrusová)

Hlavní hrdina je český Christian Grey!


A že jich sakra bylo! 
Kdybych nebyla blbá... 
Kdybych tomu dala šanci... 
Kdybych tam bývala vůbec nejela! 
Kdybych nedělala krávu... 
Kdybych nekoukala moc dopředu a prostě si jen zkusila užívat... 
Kdybych si radši provedla lobotomii! 


   



Anotace: 
Když se Markéta vybourá v autě v jakémsi zapadákově a je nucena přečkat víkend ve společnosti velkého a děsivého vidláka Marvina, rozhodně nečeká, že se během dvou dnů do toho samého velkého a děsivého Marvia - vlastně Pavla - dokáže zamilovat. A když odjíždí, vůbec nečeká, že by Marvin mohl mít zájem o něco víc, než příjemný úlet. Ale po nějakém čase zjišťuje, že se jí velký zlý Marvin zapsal do života víc, než jedním úletem...

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Žánr: Literatura česká, Romány pro ženy

Petrusová je česká autorka, která dokáže psát romantiku a tak jsem se od Wish nechala přemluvit a přece jen do této knihy šla. Vyspoilerovala mi to opravdu moc hezky, protože tuto knihu má ráda. Nebojte, já vám tu spoilerovat nebudu. ,o)

Tak nějak jsem věděla, co očekávat a tušila jsem, že jde o oddechovku, ale v tomhle případě se jí to podle mého moc nepovedlo. Alespoň tedy některé ty zvraty.

Ano, je to romantická četba, ale někde uměle prodlužovaná. Děj knihy nás zavádí do českého prostředí mezi česká jména, která já osobně nemusím. A autorka nejspíš sama čtenáře chápe, protože se mi trefila se jmény do noty - zaměnila je totiž. Jelikož každý si chce u příběhu odpočinout od reality, nechce nacházet česká jména, která by mu realitu připomínala a tak si s tím poradila po svém. Dala přezdívky, takže tím pro mě příběh rozhodně vyzdvihla.

První polovina knihy je opravdu úžasná. Plná romantiky, ale není to nic přeslazeného. Žádné miluji tě čtyřikrát na stránce od začátku až do konce. Tohle byla ta správná romance, která je prostě z reality a nic není příliš. Tedy, co se něhy a fyzické romantiky, která je vhodně napsaná, týče.

Druhá polovina knihy je tak trochu šílená. Myslím, že autorka se vší silou snažila zůstat vtipná, jako v té první části, ale prostě to nevyšlo. Moc tlačila na pilu a hysterie, kterou oplývala samotná hrdinka v této části je dost přehnaná. Nepochopitelné útěky a chování mi prostě nešlo na rozum. Hlavně proto, že ženy se takhle podle mého nechovají. Mám to vyzkoušené na vlastní kůži a znám spousty takových žen, ale žádná z nich to až takhle nepřehání, takže jsem ten pokus o vtip, napětí a rivalitu moc neocenila. Spíš mi postupem času začala hlavní hrdinka opravdu lézt na mozek. Což byla opravdu škoda, protože jinak by to bylo dílko, které bych si mohla číst stále dokola.

„Já vím! Ale teď se chováš jako kráva!“ upozornila mě.„Já vím!“ zopakovala jsem po ní. „A je mi to jedno! Nechci tam jít!“

Mně osobně hlavní hrdina, který se jmenuje Pavel, ale hlavní hrdinka mu dala přezdívku Marvin, připomíná Christiána Greye z Padesáti odstínů od autorky L. J. James. Neberte to vůbec jako výtku, ba naopak bych řekla, že tento český Grey je mnohem lepší. Nemá psychopatické sadistické tužby, žádnou červenou mučírnu, ani proměnlivé hloupé nálady. Je to prostě chlap, do kterého se každá čtenářka může zamilovat. ,o)

Dozvěděla jsem se, že Marvin je ubožák, nula, namachrovanej debil, děvkař, chudáček, labilní hysterický psychotik, usurpátor, prevít, asociál. 

Hlavní hrdinka je Markéta, ale Marvin jí přezdívá Zmrzlino. Sami pochopíte proč, ponoříte-li se do této knihy. Od první chvíle je to vtipná, sympatická a normální ženská, se kterou se čtenář nenudí. Horší to začne být, když se jí přihodí něco neočekávaného a to doslova obrátí na čtveráku a začne jančit jako malá holka. A právě to zkazí většinu děje...

Autorka nezatěžuje zbytečně spoustou postav, takže se čtenář nikde neztrácí a spokojeně poznává a proplouvá. Jde o lidi, kteří jsou reálně vykreslení, jsou vtipný a při smyslech. Dokáží se postavit za správnou věc a mít úsměv na rtech.

„Začala jsi se mnou chodit už v prvohorách, tos ještě nevěděla, co ze mě bude,“ namítl Filip.„Psychologové jsou divní. A nechutní.“ Řekla ta, co má za manžela patologa. 

Je pravda, že pečlivý čtenář si všimne, že autorce některé věci v knize nesedí. Na začátku o nich tvrdí tohle, v polovině si to rozmyslí a najednou jsou někým jiným nebo mají jinou postavu. Jsou to detaily, ale vypadá to, jako by to bylo psané horkým perem, že si toho autorka sama nevšimla.

Na můj vkus je tam trochu víc přezadkováno a překrávováno, i když nejde o výrazně hanlivá slova, přece jen je Zmrzlina vyslovuje celkem často. Sice to dokresluje charakter samotné Markéty, ale mě to trochu bodalo do očí.

Shrnuto, podtrženo... 

Tato kniha je skutečně odpočinková. Ovšem některé zběsilé útěky a nesmyslné chování hlavní hrdinky, které tak nějak nemá hlavu ani patu, většinu čtiva kazí. Přijde mi, že jde o umělé prodlužování. Možná by stačilo knihu prostě zkrátit o pár stránek a byla by to opravdu lahůdková četba k hltání.

Já upřímně nemám takovou hysterii v knihách moc ráda, takže co se týče této autorky, zůstanu u Zakázané lásky, která je podle mého mnohem lepší. Ale pokud vám nevadí pološílená hlavní hrdinka a trocha uřvaných hysterických scén, myslím, že zklamáni nebudete. ,o)

Knižní obálka: 
Musím uznat, že ta je opravdu povedená a moc se mi líbí. Je to plné oné nevtíravé romantiky, nic kýčovitého. Je to jakýsi příslib, že uvnitř stránek bude spousta nepřeslazené něhy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.