Spoilery na blogu - Ano či ne?

Když řeknete tohle slovo mezi milovníky četby, udělají obličej jako byste je právě informovali o tom, že Hitler žije. A to nepřeháním. Je to dostatečně výstižné, ovšem ne pro každého. 

1) Pro některé jsou spoilery doslova hrůznou zkušeností, kdy se nechtěně dozvěděli děj a dotyčného záškodníka budou proklínat až do své nejdelší smrti.

2) Jiní to moc neberou - tedy záleží u jakých knih se spoiler vyskytuje. Některé se jim číst moc nechce, takže když se k nim něco o ději dostane, nijak to neřeší, ale běda, jakmile byste řekli spoiler ke knize, kterou právě čtou a je napínavější, než střemhlavý seskok z letadla bez padáku. 

3) A pak existuje hrstka barbarských čtenářů, mezi které patřím i já, a ta se mezi ostatními moc neprojevuje, protože nejsou oblíbení. Tito lidé totiž spoilery milují! Doslova je vyhledávají a jsou schopní si dokonce na blogu stěžovat, že recenze neobsahovala žádný spoiler nebo o něj žadonit! 


Proto není snadné uspokojit všechny čtenáře, že ano... Já osobně při psaní recenzí dávám na širší okruh lidí, kteří spoilery řadí pod výmysl satanistické sekty a nejraději by tohle slovo vymazali ze slovníku. :o)) 

Jinak na tom není ani moje lepší polovička Wish, která nesnáší, (přímo mě nesnáší) když při jakékoliv příležitosti jsem tak nadšená knihou, že jí bez zastavení vylíčím celičký děj. Pak si obvykle jen smutně povzdychne, že se na film nemusí dívat a knihu nebude rozhodně číst, protože jsem jí znechutila další četbu, která by ji možná bavila. Ano, ano, má se mnou těžké pořízení, ale musím uznat, že se drží. :o))

Když jsem za ni přišla s nápadem, že bychom si na našem společném blogu mohly udělat jakýsi šuplík pro milovníky spoilerů, tak nějak se držela při zemi a raději mi moc emocí neukazovala. Viděla mé nadšení. Cítila, jak ze mě sálá ohodlání a moje vize ji možná i maličko nadchla. 

Zkrátka a prostě jsme se tedy dohodly, že utvoříme malý zaprášený regálek s názvem Spoilery, kam budeme odkládat (Já budu odkládat) všechny tajné informace, týkající se děje knih i zásadních zvratů, které by nikdo nikdy číst neměl. A necháme to na našich milých čtenářích, zda se tomu regálku vyhnou stometrovým obloukem a nebo si od něj zašpiní ruce. 

Samozřejmě, pokud ho otevřete, narazíte na varování a seznam knih, které jsem zneucitla spoilery. Varování bude rovněž u každého článku, takže pokud si to nepřečtete a otevřete článek s nápisem Spoilery: Kniha - autor, pak si budete moct přečíst něco, co byste nikdy číst neměli! 

Nikoho nenutíme k přečtení těchto příspěvků. Jsou k dispozici pro ty odvážné, pro ty, kteří se nemohou dočkat, pro ty ďábelské i pro ty, kteří už knihu přečetli a chtěli by mi něco k ději dopsat. :o) 

Já vím, že když máme takovou věc na blogu, je to jako bychom tam měly maličká dvířka do pekla a každou chvíli jimi mohl projít nějaký ten šotek, ale nebojte se, opravdu bude varování na každém kousku a já si případně olepím slovem Waraning celý notebook. :o))

Nedávno jsem dostala dotaz, proč mám takový "inkognito" účet na serveru facebook, který o mně nic neřekne. A prakticky nic o sobě nemám ani na blogu... Tak tohle je ten důvod. Kdyby mě případně chtěl někdo ukřižovat za pekelné nápady, tak aby to měl složitější a snáze si to rozmyslel, protože ač jsem barbarský čtenář, který nepohrdne spoilerem, jsem skutečná knihomilka Světa mezi řádky. :o)

3 komentáře:

  1. Já teda patřím k lidem, kteří se spoilerům vyhýbají jako upír česneku a jakmile nějaký omylem spatří, má to na ně podobný účinek. Se spoilerováním ostatním je to ale něco docela jiného. Třeba nedávno, když přicházel do kin poslední díl Hunger games, vesele jsem lidem, co nečetli knihu, rozhlašovala, kdo všechno má umřít...ano, občas si se Satanem šálek čaje vypijeme :D

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. XDDDDD Tak to se jednou u šálku čaje sejdeme společně. Líbí se mi tvůj přístup! XD Taková správná mučitelka jsi. :o))

    OdpovědětVymazat
  3. Ja osobne spoilery nemám veľmi rada, hlavne keď čítam nejakú knihu a niekto mi to vykecá. Ale áno, niektoré knihy nemienim nikdy dočítať, alebo pokračovania čítať ale zaujíma ma osud niektorých osôb a preto si hľadám na nete spoilery, ale inak som rada, keď v recenziách spoilery nie sú :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.