Série Cherub

Zdroj
ROBERT MUCHAMORE
se narodil v roce 1972 v Londýně a třináct let pracoval jako soukromý vyšetřovatel.
Oblíbená série CHERUB má dvanáct dílů a získala četná ocenění, včetně ceny Red House Children’s Book 2005, a setkala se s velkým čtenářským ohlasem.

Více informací naleznete na stránkách: www.cherubcampus.com

V ČR vydalo tuto sérii nakladatelství BBart a já jim za to mohu jenom poděkovat. 


Zdroj

Zdroj
Série CHERUB obsahuje dobrodružné napínavé knihy s tématikou, která dává prostor k zamýšlení. Protože od teroristických útoku, prodeje drog se s autorem můžete prodrat až k politické břečce a brodit se s ním tunou špíny reálného světa, kterou on převádí na abstraktní nepořádek a spolu se svými dětskými agenty (zde se vždycky musím smát, protože jde o agenty v pravém smyslu) ukazuje svým čtenářům nejrůznější temná zákoutí naší planety. Ne jako discovery, ale spíš jako kriminální hurikán, který dokáže neuvěřitelně věcně a přesto poutavě psát o tom, co se ho kdy dotýkalo. 

Někdo řekne, že má úžasnou představivost. Jiný spíš odvětí, že ví, jak to na světě chodí. Ať tak či tak, každého příměje, aby se alespoň na okamžik zamyslel nad danou věcí a hlubší myšlenkou, která je obsažena v každé knize bez vyjímky. 

Zdroj
Knihy rostou spolu s hlavním hrdinou. Nevíte, co si představit? James začíná jako dítě, které se skoro zázrakem dostane do kampusu pro mladé agenty. A jeho příběh končí, když je z něj student vysoké školy. Autor dokázal do knih vložit celý jeho charakter, dospívání, průšvihy i tu ukňouranou povahu, která se postupem času vyvíjí. Ale nikdy neuhnul natolik, aby to nebyl ten starý průšvihář James, kterého si čtenář oblíbí. 

Aby nebyl James okoukaný, zapřahá čtenáře i pohledy jiných hrdinů, kteří dávají na věc také zajímavý nadhled a mnohokrát si je čtenář oblíbí natolik, že je šťastný, že se v dalších knihách objevují znovu a znovu. 

Zkrátka, Muchamore vytvořil partu lidí, kteří vás celou sérii provádí a některé budete zbožňovat, jiné nenávidět, další ve vás vyvolají vztek, ale vždy zapůsobí. 

Největší můj obdiv patřil jeho závěrům a promyšlenosti samotných akcí. Netuším, jestli je to tím, že jsem něco takového četla poprvé, ale zcela mě okouzlil a dostal. Napětí otřásalo mým tělem, občas jsem tajila dech a přečetla jednotlivé knihy prakticky do pár dní, protože jsem se nedokázala odtrhnout. 

Zdroj
Snažila jsem se přijít na to, co by se ostatním na jeho dobrodružných příbězích mělo nelíbit, ale... upřímně, nepřišla jsem na nic. Ne každá kniha by zasloužila pět hvězdiček, ale ty nejhorší knihy z jeho série by v mém případě dostaly jen hvězdy čtyři. Žádná nebyla podprůměr, žádná mě nedokázala vyvést z příjemného opojení, ve kterém jsem byla, protože všechny byly povedené a kvalitní. A já jen nabyla o to větší dojem, že autor ví, o čem píše a dokáže to svým čtenářům předložit s tím největším zaujetím a nic před nimi neskrývat. Některé chvíle jsou drsné. Nebojí se psát až na dřeň a to u něj absolutně oceňuji, protože otevírá lidem oči. A proto si myslím, že každý by měl otevřít zas na oplátku každou jeho knihu a pořádně si ji pročíst, protože hodně získá. 

Upřímně je pro mě těžké se s touto sérii rozloučit. CHERUB mi bude víc než chybět. Prozatím nemám všechny knihy ze série v knihovničce, ale věřte mi, že tvrdě pracuji na tom, abych tuto sérii vlastnila, protože mnoho oblíbených sérii nemám a tato pro mě znamená hodně. 

Pokud máte nějaké dotazy nebo své názory, které mi k této sérii chcete napsat, budu ráda, když se mi ozvete do komentářů. Je mi jasné, že každý může mít na věc jiný pohled, ale podle vysokého hodnocení knih, které získávají od čtenářů na internetu, bych řekla, že se svými výtkami budete patřit mezi menšinu a většina čtenářů můj postoj k Cherub nejenže pochopí, ale nejspíš ho bude mít podobný. ,o)

Pro lepší orientaci přidávám všechny recenze na jednotlivé knihy a s čistým svědomím i srdcem je mohu všechny do jedné doporučit všem. I těm, kteří nejsou náctiletí (stejně jako já) a kteří na tento žánr káply poprvé (stejně jako já). 

Zdroj

Nováček (1)


Anotace: 
Dvanáctiletý James přijde o maminku, sestru si vezme do péče nevlastní otec. Chlapec skončí v dětském domově, kde jde z průšvihu do průšvihu. Z pudu sebezáchovy přijme nabídku, aby vstoupil do CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby. Děti tam dostanou skvělé vzdělání a dokonalý výcvik, takže dokážou plnit i ty nejnáročnější úkoly a nevyvolat pozornost, protože navenek vypadají a chovají se jako normální děti. James si najde kamarády, zvládne vražedně náročný kurz základního výcviku; a hned první úkol je nesmírně náročný: s Amy, která vystupuje jako jeho starší sestra, infiltruje do komunity hippies, která chce ve jménu ekologie spáchat teroristický útok na konferenci o ropném průmyslu. James je normální, trochu nadprůměrně průšvihový kluk, co se pere, odmlouvá, má rád dobroty, prožívá první lásku, má smůlu i štěstí a všechno řeší přesně podle svého věku. Jde o milého, uvěřitelného hrdinu, díky kterému je příběh vtipný, napínavý, nepatetický a přitom působí realisticky. 




Třída A (2)


Anotace: 
Třída A je druhým úspěšným pokračováním knih o agentu CHERUB Jamesi Adamsovi. CHERUB je výcvikový tábor, který připravuje děti na roli agentů. Jejich pomoc vyhledává britská špionážní služba MI-5 i policie v případech, kdy dospělý v pátrání selžou nebo nemají naději na úspěch.











Vězení (3)


Anotace: 
Podle amerického práva mohou děti, souzené za zvlášť těžké zločiny, dostat stejný trest jako dospělí. Dvě stě osmdesát těchto dětí žije ve vězení Arizon Max ve vyprahlé arizonské poušti. Na jedné z nejnebezpečnějších misí jednotky Cherub nastoupí dvanáctiletý agent James Adams pod falešným jménem do vězení, kde se má spřátelit s jedním z chovanců a pak ho dostat ven... 










Pravda (4)


Anotace: 
Drobní zločinci dokážou v místním měřítku škodit stejně jako mezinárodní mafie. Kšeftař a podvodník bez skrupulí si ve svém rajonu připadá jako král. Je neprůstřelný, neohrožuje ho ani konkurence, ani úplatná policie. A má rád svou rodinu, především svoje děti. Chová se vlídně k jejich kamarádům. Vlídně – jako král k poddaným. James Adams dostane v podstatě stejný úkol jako vždy: spřátelit se s dětmi a rodinou cílové osoby a získat o ní informace, které se policii sehnat nedaří. Měla to být vlastně odpočinková mise s nejnižším stupněm důležitosti. Postupně se zvrtla ve vyšetřování odporného zločinu... Agenti CHERUB jsou ve věku deset až sedmnáct let. Žijí ve skutečném světě. Podklouznou pod radary dospělých a získávají informace, jež zločince a teroristy posílají do vězení.





Šílenství (5)


Anotace: 
Třináctiletý James se dostal do výcvikového tábora, který připravuje děti pro role agentů v jednotce zvané CHERUB. Jejich pomoc vyhledává britská špionážní služba MI5 i policie v případech, kdy dospělí v pátrání selžou nebo prostě nemůžou mít naději na úspěch. 
James, znuděný a přidrzlý puberťák, který každou chvíli něco vyvede, poplete nebo nerespektuje, je kupodivu ideálním agentem. Spolu se svými kamarády nadává na školu, na náročný výcvik, pere se a prožívá první lásky jako normální děti, ale občas je vedení tábora vyšle na misi do prostředí těch nejnebezpečnějších zločinů.

Když CHERUB rozkryje vazbu mezi ekoteroristickou organizací Zachraň Zemi a bohatou náboženskou sektou známou pod názvem Přeživší, James Adams odlétá do Austrálie na misi, během níž má do sekty proniknout.

Je to jeho zatím nejtěžší úkol. Velitelství Přeživších v australské poušti je absolutně odříznuté od světa a sekta používá techniky vymývání mozku, které Jamese vystavují obrovskému psychickému tlaku.

Tentokrát nebojuje pouze proti teroristům. Musí svést boj o kontrolu nad vlastními myšlenkami.
Cherub existuje z nejprostšího důvodu: ani ten nejprofesionálnější zločinec nebude dítě ze sousedství podezírat z toho, že je tajný agent. Pro oficiální účely tyto děti neexistují.




Zvíře (6)


Anotace: Příběh začíná tím, že dva školáci jsou svědky útoku na svou maminku, kterou přepadnou dva maskovaní muži z militantního hnutí za práva zvířat a těžce ji poraní. Žena totiž pracovala pro výzkumnou laboratoř, experimentující se zvířaty.

Tisíce zvířat denně zahynou při laboratorních experimentech; podle některých jde při těch pokusech o získání zásadních vědeckých poznatků, zato jiní jsou schopni udělat cokoliv, jen aby tomu zabránili.

A James, Lauren a Kyle, tři dokonale vycvičení dětští špióni z jednotky CHERUB, se ocitli přímo uprostřed bitevního pole, protože dostali za úkol zjistit co nejvíc informací o extrémistické skupině, která krvavými prostředky bojuje proti testům na zvířatech.

Misi zakončili úspěšně, jen Lauren se po otřesných zážitcích rozhodla stát se vegetariánkou. Celý příběh je napínavý, chytrý a vtipný a navíc přiměje čtenáře, aby se zamysleli nad tím, zda ty kruté pokusy na zvířatech jsou nutné – a zda je nezbytné, aby kvůli nim byli na sebe navzájem krutí i lidé.




Pád (7)


Anotace: Tentokrát James Adams – agent CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby, působí na misi v Rusku, ale od začátku ho pronásleduje smůla. Když zůstane bez pomoci spoluagentů, čeká ho několik krutých dní, kdy bojuje o přežití. Ani po návratu do Velké Británie průšvihy nekončí. Mezitím Jamesovu sestru Lauren poprvé vyšlou na samostatnou misi, která je zaměřena proti obchodníkům s bílým masem. Pro Lauren tato zkušenost znamená tvrdou lekci z reality, ze které se nemůže dlouho vzpamatovat. James navíc řeší problémy s kontrolorem mise Ewartem; pocit křivdy a strachu o vlastní osud ho dožene k neuvážené akci, při které se sblíží s Danou, pravým opakem Kerry, se kterou chodí už několik let. Které z dívek dá James přednost? Tahle otázka je pro patnáctiletého kluka důležitější než výsledek předchozí nebezpečné mise. Cherubové totiž navzdory svému výcviku a zkušenostem zůstávají úplně normálními puberťáky.





Gangy (8)


Anotace: 
Nelítostné řádění drogových dealerů ohrožuje bezpečí i životy mnoha nevinných lidí, ale policie nemá šanci organizaci narušit a dokázat jí všechny těžké zločiny, které provádí jako na běžícím pásu.

Když na misi dojde ke zranění jednoho z cherubů, patnáctiletý James je jediný, kdo se dokáže do gangu zařadit a přitom nevzbudit podezření, že hraje dvojí hru. Jeho výkon rozhodne nejenom o úspěchu celé akce, ale i o tom, jestli malí cherubové budou nadále smět na takto nebezpečné mise… Jak James tuhle náročnou situaci zvládne? A jak dopadne jeho vztah s Danou, který projasňuje depresivní svět drogového podsvětí?






Náměsíčník (9)


Anotace: 
Tentokrát se agenti CHERUB zapojí do vyšetřování letecké katastrofy; nad Atlantikem se zřítí letadlo a zahyne přes tři sta lidí. Existuje podezření na teroristický útok, ale práce vyšetřovacího týmu je bezvýsledná – až do okamžiku, kdy na horkou linku zavolá domácím násilím ztýraný dvanáctiletý chlapec a prozradí svoje podezření. Není však jisté, že to je stopa, zvlášť když se ukáže, že chlapec není zrovna důvěryhodný typ. Pravdu můžou zjistit jen agenti z CHERUB, jednotky tajné služby složené z dětí. Jsou to špičkově vycvičení profesionálové s jednou obrovskou výhodou: dospělé nikdy ani ve snu nenapadne, že je špehují děti. Pro oficiální místa tyto děti neexistují. 






Generál (10)


Anotace: Las Vegas bere dech Po řadě náročných misí se James, jeho sestra Lauren a řada mladších agentů CHERUB těší na čtrnáctidenní cvičení v pouštním vojenském výcvikovém středisku. Čtyřicet britských agentů si má změřit síly s celým americkým praporem. Britský velitel má však eso v rukávu - rozhodne se propašovat do střediska deset agentů z CHERUB a rozehrát velkolepou bitvu, v níž pro vítězství udělají všechno. Agenti z CHERUB mají jednu obrovskou výhodu: dospělí nikdy nedostanou podezření, že je špehují děti.









Motorkáři (11)


Anotace: 
Motorkářské gangy tvoří vlastní svět se zákony, které je staví do protikladu k okolnímu světu. Tentokrát tři agenti CHERUB – James, Lauren a Dante – mají za úkol infiltrovat do nejmocnější motorkářského gangu Pirátů a zjistit, jakým způsobem gang pašuje do Británie zbraně a drogy. A protože jde o obrovské peníze, jde samozřejmě i o život. To platí především pro Danta, který má s Piráty už roky nevyřízený účet.

Jedenáctý příběh Cherubů, dětské jednotky spadající pod britskou špionážní agenturu MI5, kteří se musí pokusit zlikvidovat zločinecký motorkářský gang. Nebude to jednoduché, ale Dante o gangu ví z vlastních zkušeností víc, než kdo jiný…






Ostrov (12)


Anotace: 
Dvanácté a poslední pokračování úspěšné série napínavých příběhů o dětských hrdinech z CHERUB – jednotky pod MI5, která cvičí děti pro role špičkových špionů, kteří mají tu výhodu, že dospělí je z podobné činnosti nepodezírají. Po skončení mise soustředěné na likvidaci motorkářského gangu se sedmnáctiletý James i jeho sestra Lauren vracejí do tábora, kde Kyle, bývalý agent a nyní už vysokoškolák, nabídne Jamesovi účast nikoliv na misi, ale na akci, kterou připravil on sám. Kyle Jamesovi vypráví, jak se během výcviku v CHERUB dostal na tropický ostrov v Malajsii, kde se seznámil s místním chlapcem Aizatem. Od něho se dozvěděl, že člen vlády Tan Abdullah zneužil zkázu po vlně tsunami, aby zdemoloval původní domorodé vesnice, vyhnal obyvatele a místo jejich domovů budoval luxusní hotely. James je rozhořčený, odmítne jinou, oficiální misi, a jde s Kylem do akce. Postupně se k nim přidá ještě Jamesova sestra Lauren, Bruce a další Cherubové.

James si uvědomuje, že jeho život v kampusu CHERUB pomalu končí, protože ho čeká odchod na vysokou školu a dospělé starosti. Teď ale usiluje o potrestání zla a vítězství dobra…
Ihned poté, co vlna tsunami způsobí na tropickém ostrově závažné škody, jeho guvernér pošle buldozery, aby zničily pobřežní vesničky a udělaly tak místo na výstavbu luxusních hotelů.


Ostraha guvernérovy rodiny nesplňuje Jamesovu představu ideální mise – a navíc bývalý agent Kyle přijde s vlastním ďábelským a vysoce nebezpečným plánem.

James se musí rozhodnout mezi oddaností k organizaci CHERUB a povinností k svému nejlepšímu příteli a také vlastním svědomím.






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.