Valentýn zvrhlé romantičky

Valentýn je svátkem zamilovaných... Vlastně podle mého je to spíš svátkem všech kýčovitých věcí, které kdy na světě byly. Tyto věci se prostě sejdou a udělají fádní mejdan, kterého se někteří lidé s nadšením účastní. Naneštěstí pro ně se však lidé rozhodli tento svátek buďto ignorovat nebo slavit po svém. 

A to tak, že si zajdou na své oblíbené jídlo. Zajdou dělat něco vyjímečného - třeba navštíví striptýzový klub a nechají si od necudné baletky nakreslit srdíčko na čelo. A pro nás čtenářské maniaky to je stejné. Vyhledáváme na Valentýna romantické knihy... Pro někoho více romantické, pro někoho méně. 

Mezi typické sladké romanťárny, které vyhledává většina čtenářek (možná i nějaký ten čtenář) patří jistojistě Sparks. Četba, sladší než med, je ve velkém listována, okupována, oslintávána a já tu ty nejvíce čtené proberu, ale zaměřím se hlavně na ty, které nejsou až tak konvenční. Někteří lidé v těchto knihách romantickou část nevidí, další se jí přímo sytí. A od toho tu jsem. Ukázat druhou stranu Valentýnského čtení, tu temnější, vášnivější a sladkou jako krev, nikoliv med. ,o)

Jak už jsem říkala, tak čtenáři v době svátku zamilovaných čtou takové ty klasiky dnešní doby. Sparks je asi na vrcholu. Poté Jojo Moys a její knihy, které čtenáře donutí ronit slzy. Vím to, četla jsem Než jsem tě poznala. ,o) 

Kupodivu jako další patří mezi romantické páry i Christián a Anastásie z Padesáti odstínů. Ženy prostě milují muže s bičíkem a zvráceností v duši. 

A pak jsou tu i knihy žánru New Adult, kde ze své zkušenosti mohu doporučit Easy, Krásnou katastrofu a podobné. 

Ale o tom opravdu mluvit nechci. Chci se zaměřit na knihy, které jsou temnější a pro čtenáře je těžší rozeznat jejich romantický potenciál. Tedy... ti lidé jsou trochu odlišní právě tím, že vidí romantiku a lásku i tam, kde ostatní ne. :o)


***



  


1) CHUTNÁ TĚLA - Isaac Marion

Anotace: Nechutně vtipný a zároveň dojemný horor nám nabízí netradiční pohled na těžký (ne)život jednoho existenciální krizí sužovaného zombíka. Touží po prožitcích a vzpomínkách, ale paměť mu po nesmrti příliš neslouží. Aby se vůbec dostal k nějaké duševní potravě, sežere mozek zamilovaného mladíka. Následkem tohoto činu se zamiluje do stejné holky jako jeho oběť. Příběh Romea a Julie po konci světa může začít. V únoru 2013 má premiéru americký film, natočený na motivy románu Chutná těla, s Nicholasem Houltem v hlavní roli. 

Černý humor je v této knize jako v našem světě voda. A kde se skrývá romantika a láska? V mrtvém srdci zombie muže, který se zamiluje do svého jídla. Tedy do lidské bytosti. Je to jako novodobý příběh Romea a Julie, který stojí za to. Viděla jsem film, četla jsem knihu a mohu říct, že Edward ze Stmívání je sice mrtvý, ale moc zachovalý. XD




***




  


2) BETONOVÁ ZAHRADA - Ian McEwan

Anotace: Proslulý román Iana McEwana Betonová zahrada byl sice poprvé uveřejněn již roku 1978, od té doby však nic neztratil ze své zvláštní, řeklo by se „nemorální“ naléhavosti. Svědčí o tom nejenom stejnojmenný film Andrewa Birkina natočený v roce 1993, ale především neutuchající čtenářská obliba, kterou si tento temný příběh získal. Tematizace sexu a násilí, záliba v překračování společenských tabu, současně však i precizní styl a rozumově chladný odstup — to vše autorovi vyneslo přídomek „básník perverze“. Ovšem McEwanovým záměrem není samoúčelné pitvání odvrácené strany lidské duše. Jde mu o to postihnout — třeba i v ironické nadsázce, která se leckomu může zdát děsivá — některé z příznaků našeho moderního, složitého světa. Čtyři nedospělí sourozenci se po smrti rodičů rozhodnou žít sami a po svém v rodinném domě uprostřed takřka opuštěné příměstské zástavby. Čas peskování a výchovných opatření vystřídala volnost, místo svazujících povinností je teď důležitější hra. Hra na dospělé. Jak dlouho se dětem podaří svou nezávislost před okolím uhájit? A jakou roli sehraje v jejich mrazivém dobrodružství incest?

Láska je láska, ať už mezi mladými, starými, rodiči či sourozenci. Autor v této knize nedal moc na romantiku, ale surově vylíčil lásku mezi sourozenci a tento příběh je opravdu unikátní v tom, jak se k tomu postavil. Že dokázal život a smrt spojit v jedné úžasné knize způsobem, který je fascinující a znechucující zároveň. 




***





3) SRDCE NETVORA - Andrew Davidson

Anotace: Román vypráví příběh muže, který byl po autonehodě převezen do nemocnice s rozsáhlými popáleninami. Z bohatého pornoherce, jenž svůj úspěch postavil na dokonalém vzhledu, se najednou stává netvor. Uvědomuje si, že život, který před nehodou vedl, je nenávratně pryč a veškeré léčebné procedury podstupuje s jediným úmyslem: až se uzdraví, spáchá sebevraždu. Jeho plán však zpochybní pacientka pro duševně choré, Marianne Engelová, která ho začne navštěvovat. Vypráví mu příběh jejich lásky, který se měl odehrát ve 14 stol. a postuně přidává i milostné příběhy svých přátel z různých koutů svět. Hrdina postupně zjistí, že se do bláznivé umělkyně zamiloval...

Příběh, který sahá až do temné minulosti a prolíná se s budoucností, která je ještě bolestivější a temnější. Láska, kde fyzické doteky nejsou důležité, protože tělo je jen schránka. Netvor věnoval své ženě celé srdce. A autor popsal lásku tak nenápadným způsobem, že si její sílu uvědomuje čtenář postupně a nakonci teprve chápe, co láska vlastně může znamenat a jak daleko dokáže sahat. Romantika v drsném a geniálním podání.



***





4) Série HON - Andrew Fukuda

Past 
Anotace: Gen, Sisy, David a Epap společně se zbylými dívkami z Misie ujíždějí vlakem neznámo kam. Bojují o holý život a snaží se zachránit jeden druhého a současně svoji jedinou naději: lék. Vědí, že šance na uzdravení jejich blízkých a na lepší svět pro všechny existuje. Stačí jen dostat se k cíli a nevběhnout do pasti.

Osud Genovi chystá i další překvapení – znovu se setkává se Září, jeho první láskou a současně tím nejnebezpečnějším protivníkem…

Past je třetím dílem upíří série, která je nestandartní a teprve ve třetím díle se ukazuje, jak má čtenář celou sérii brát. Že jde vlastně o unikátní sérii novodobého Adama a Evy, jejichž láska je předurčená ve světě brutálnějším, než by kdo čekal. Je pravda, že romantiky tam čtenář nikterak moc nenajde, ale síla, která tyto dva k sobě poutá, je nezlomná. Pojí je totiž společný osud a jedinečnost.


***





5) MOJE ZPOVĚĎ - K. Kantová, V. Renovica

Anotace: Zpověď deseti českých sexuálních deviantů je strhujícím příběhem a autentickou výpovědí zároveň. Autorky zachytily ty nejtemnější stránky lidské duše. Tato kniha je věnována obětem, těm skutečným i potenciálním. Také je věnována těm, kdo se zbloudilé duše deviantů snaží napravit.

Pokud máte chuť na lásku fyzickou, která nemá obdoby, zamiřte mezi nekrofily, pedofily a další devianty, kteří se zpovídají ze svých tužeb a v případě pedofilů i dětských lásek. Je to drsná kniha plná hrůzných informací, děsuplných zpovědí, ze kterých čtenáři může být špatně, ale je také plná netradiční temné lásky, která z lidí dělá vrahy. Pro některé je právě tohle romantika k nezaplacení.


***





6) LOLITA - Vladimír Nabokov

Anotace: Šokující zpověď čtyřicátníka Humberta o bezmezné erotické posedlosti kouzlem dvanáctileté „nymfičky“ a jejích tragických důsledcích dokáže i bezmála půlstoletí po svém vzniku zasáhnout čtenáře otevřeností…

Láska, které osud přál. Jaké to je, když muž chytí druhou mízu a zamiluje se? A zrovinka do té dvanáctileté dívenky, která ho toliko provokuje nevyvinutými tvary. Je to pech, ale Nabokov dokázal využít potenciál tohoto tématu a ukázal, jak dokáže dospělý muž milovat zcela. A to i dívku pod zákonem. 




***






7) VÁŠ KLUK PROSTITUT - Cyril Valšík

Anotace: Zkušený publicista, scenárista a režisér Cyril Valšík se v letech 1992-2002 pustil do odkrývání tématu prostituce nezletilých chlapců v Česku. Výsledkem je mimořádně silná a čtivá próza postavená na tvrdých faktech. Dramatické, často tragické příběhy dětí nejen ze sociálně slabých vrstev jsou popsány s filmařskou dynamikou, autor při zobrazování tohoto smutného i odpudivého světa hovoří jazykem mladých prostitutů a nekompromisně zobrazuje i samotné sexuální služby.

Drsná beletrie faktu o osudech nezletilých prostitutů asi málokomu bude připadat jako vhodná četba na Valentýna. Ale já si myslím, že právě na Valentýna je vhodné vědět, že i tyto děti, které rozdávají fyzickou lásku za peníze, si zaslouží lásku skutečnou. Mnozí ji hledají a touží po ní a nedostávají víc, než peníze a cosi tvrdého do úst. Je to kniha, kterou jsem obrečela, kterou mám neustále v srdci a ty osudy mě natolik dojaly, že se na svět dívám už zcela jinak. Pokud chcete prozřít a mít rádi lidi kolem sebe, vážit si toho, co máte, pak je tohle ta pravá četba kdykoliv. Na každý svátek, na každý den.



***



  

8) NEVIDITELNÝ - Jaroslav Havlíček

Anotace: Neviditelný představuje jednu z nejvýznamnějších knih Jaroslava Havlíčka, předního autora psychologické prózy 30. a 40. let minulého století. Havlíčkova vyprávění se charakteristicky odehrávají v prostředí maloměsta přelomu 19. a 20. století a sledují psychologii rodinných a partnerských vztahů na pozadí proměny místní, mnohdy zpráchnivělé morálky. Na cestě za štěstím hlavního hrdiny Petra zamíchá kartami postava Neviditelného. Jak velký podíl na neštěstí má však jeho touha po moci a bohatství?

Klasika od Havlíčka nezklame a ukáže lásku takovou, jaká občas bývá. Manipulativní, vypočítavá a slepá mrcha, která dělá vše pro své blaho a tvrdě si jde za svým. Ale boží mlýny sice melou pomalu, ale za to jistě. Bezkonkurenční příběh parazitování lásky, která nemá obdoby. Romantika a surový svět ruku v ruce ukazují skutečný svět a to hlavně dnešní doby.


***





9) MEMENTO - Radek John

Anotace: Memento je román o narkomanech. Tato věta říká sice to nejdůležitější, ale zdaleka ne všechno. Především nevypovídá o tom, že autor pojal svou prózu jako svědeckou výpověď - nikoli jako příběh "o nich", ale jako "jejich" příběh. Čtenář se dostává do středu dění, do života těch, kteří propadli droze, pro něž se stává fetování hlavním či spíše jediným smyslem života, kteří se sesouvají po šikmé ploše sebezničující vášně k naprosté zkáze.
V Mementu nečteme poučení, varování, výstrahy, ale pronikáme do lidských osudů, bytostně cítíme, jak málo stačí, aby se život člověka zhroutil do marného a bezútěšného živoření. 

Po přečtení této knihy jsem viděla temný příběh lásky a skutečného života, který byl plný děsu, smutku a bezmoci. Pokaždé mě to vezme za srdce a pokaždé se mi do mysli vloudí myšlenka, zda miloval správně. Protože ačkoliv je hlavní hrdina tohoto románu podle skutečnosti zamilovaný a má přítelkyni, tak tady platí citát z Balady o očích topičových (Těžká hodina) od Jiřího Wolkera, který rovněž svým osobitým a tvrdým způsobem hovoří o lásce.


***


Proč muž tu na světě
vždycky dvě lásky má,
proč jednu zabíjí
a na druhou umírá?



10) GORDON - Edith Templethon

Anotace: Román je působivou osobní zpovědí, ohlédnutím za sadomasochistickým vztahem. Vypravěčka Louisa se v Londýně po 2. světové válce setkává s psychiatrem Gordonem a ihned s ním naváže intimní, odpočátku velmi submisivní vztah. Gordon se jí zmocňuje brutálně, znásilňuje ji i slovně: buď jí udílí příkazy nebo chladně analyzuje její komplexy a duševní stav. Román je dobrodružstvím milostným, psychologickým i jazykovým: autorka "hledá" slova, jimiž by vypravěčka popsala své prožitky a vypořádala se s Gordonovými zraňujícími analýzami. Kniha vyšla prvně v Anglii r. 1966 a měla punc zakázaného díla, později došlo i na pirátská vydání. Pod skutečným jménem autorky vyšla za značného mediálního ohlasu až v roce 2003. 

V tomto případě bych ráda poukázala na knihu, která v žádném případě nepatří na poslední místo. Vždy je v popředí a já právě díky ní dělám za svým článekm tu pravou sladkou Valentýnskou tečku, jak se sluší a patří. Psychologický román o lásce, která tak intimní a zvrácená, že zamilovat se musí každý. Touhy jdou ruku v ruce s psychopatismem a romantikou, která je pro některé příkrá a pro jiné zosobňuje vášeň tak divokou, až bere dech. 




Tímto bych svůj článek ukončila, ale než zavřete s poklidem oči, že už je díky bohu konec nebo pro některé bohužel konec inspirace ke čtení, tak se s vámi o knihy, které by se měly číst na Valentýna, podělí i moje pravá ruka Wish. Není až tak zvrhlá romantička, ale vkus tedy rozhodně má a já jsem ráda, že se s námi o báječné knihy podělí. Jednu jsem četla a na tu druhou se rozhodně chystám, protože bude láskou přímo napěchovaná - přece jen, co může být romantičtějšího, než mučený muž, který stále touží po své ženě z pekla?


Wish
Přesně jsem věděla, že Chensie bude na tenhle typ tematického článku ta pravá. :D Zvrhlosti máme rády obě, rozdíl mezi námi je ovšem v tom, že zatímco já je vnímám jako něco patologického, pro Chensie se jedná o synonymum ke slovu romantický. :D  I tak mi nedá přispět svou trochou do mlýna a pro všechny, kteří to mají podobně jako Chensie, přinést ještě dva typy na knížky, které by pro vás mohly být zajímavé. 


BEZ SRDCE - Chelsea Cain

Anotace:
Portlandský detektiv Archie Sheridan pronásleduje několik let krásnou sériovou vražedkyni Gretchen Lowellovou, až se nakonec z lovce promění v kořist. Gretchen ho deset dní krutě mučí, potom ho však nechá odejít a vydá se do rukou spravedlnosti. Detektiv ale ani potom nenachází klid, protože ho hrůzný zážitek fyzicky i psychicky silně poznamenal – stane se závislý na lécích proti bolesti, nedokáže se vrátit k někdejšímu životu a vzpomínky mu nedávají spát. Když v ulicích Portlandu začne řádit únosce mladých dívek, musí se vzchopit, sestavit novou vyšetřovací skupinu a znovu začít pracovat. K tomu, aby vraha zastavil, potřebuje informace od Gretchen, ale dobře ví, že ho další setkání s ní může už navždycky zničit. V Gretchen Lowellové ztvárnila Chainová vraha neméně zrůdného než byl Hannibal Lecter z Mlčení jehňátek.




Bez srdce je první díl série o Gretchen Lowell, ale bohužel u nás další díly už nevyšly. A tenhle se už špatně shání. Vztah těch dvou je spojením duševní nemoci a Stockholmského syndromu a mrzí mě, že v prvním díle dostal tak málo prostoru a já už se nedozvím, jak to s nimi bylo dál. Zvrhlost, závislost, destrukce. To je Archie a Gretchen. :)




***




DEVĚT A PŮL TÝDNE - Elizabeth McNeill

Anotace:
Ano, ten film jste nejspíše viděli. Možná jste ale nevěděli, že byl natočen na základě literární předlohy. A že předlohou knihy byl skutečný příběh. Autobiografický. Elizabeth pracovala jako vysoce postavená manažerka v New Yorku, když se náhodně seznámila se svým osudovým mužem. Jejich vztah byl založen na partnerově dominanci a její bezvýhradné oddanosti, a oba milenci byli zprvu uhranuti tou dokonalostí. O takovém vztahu vždy snili, vlastně to bylo lepší než nejsmělejší představy. Elizabeth se nachází v jakémsi blaženém oparu, a tak vlastně ani nevnímá, že to, co po ní on žádá, je stále nebezpečnější a zvrácenější. A po devíti a půl týdnech Elizabeth zjistí, že ztratila veškerou vládu nad svým tělem i nad svou myslí. Autorka popisuje vlastní zážitky a pocity, jejichž důsledky nesla i dlouho poté, co vztah skončil, a volí k tomu hutný, částečně odosobněný styl, z něhož čtenáře mrazí. Ne, na tuto knihu jen tak nezapomenete.




9 a 1/2 týdne se svým tématem a autobiografickým základem podobá Gordonovi. Myslím, že autorky těchto dvou knížek by si opravdu měly o čem povídat a co rozebírat. :) Mimochodem víte, že Edith Templeton byla českého původu? Narodila se v Praze jako Edita Passerová. Ale zpátky k Elizabeth McNeill (vlastním jménem Ingeborg Day). Kniha téhle původem rakušanky byla zfilmována už v roce 1986 s Kim Basinger v Mickey Rourkem v hlavní roli. (A jak už to tak u Američanů bývá, po víc jak deseti letech se film dočkal, nutno říct, že propadového pokračování, které už s knižní předlohou nemá samozřejmě nic společného.)

                       

Ano, kniha 9 a půl týdne by se dala nazvat 50 odstíny 80. let, avšak bez zbytečného cukru, naprosto hluchých míst a klišé.


Zdroj fotografie: vkontakte.ru
Zdroj ilustrace: jxs.cz

4 komentáře:

  1. Skvělý, skvělý článek! Já miluju tyhle "trochu psycho" věci a tady jsem načerpala spoustu inspirace. Hlavně Gordon mě nadchl, ale taky jsi mě definitivně přesvědčila, že si musím přečíst Memento. A + 120 bodů za zmínku Neviditelného! To je geniální kniha a přitom jí moc lidí nezná, zdá se mi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já viděla akorát Warm Bodies, ale pro mě to byl spíš průměrný film. Stejně tak série Hon.

    OdpovědětVymazat
  3. Myanmar, děkuji, tak to mám radost. Vidím, že máš skvělý vkus, možná bys mi mohla navrhnout nějaké nové knihy totoho stylu. Těch nikdy není dost. ,o)

    Julie K.
    Každý máme jiný vkus. Mě Hon pohltil, ale každému se líbit nemusí. Jaké máš tedy oblíbené ty? Třeba mě něco nadchne. :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám Valentýn ráda. Je ale pravda, že dokud jsem byla sama, tak pro mě bylo toto období utrpení. Teď mám ale skvělého přítele, takže si Valentýn pokaždé užijeme. Vloni mě překvapil krásnou kyticí. Našel si rozvoz květin Praha a poslal mi kytici až ke mně domů.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.