Recenze: OSTROV (Robert Muchamore)


VZRUŠUJÍCÍ ROZLOUČENÍ S CHERUB


„Ty jsi vážně dílo, Kyle. Už pět let se kámošíme, ale tohle tajemství z tebe vypadne až teď!" 


  

Anotace: 
Dvanácté a poslední pokračování úspěšné série napínavých příběhů o dětských hrdinech z CHERUB – jednotky pod MI5, která cvičí děti pro role špičkových špionů, kteří mají tu výhodu, že dospělí je z podobné činnosti nepodezírají. Po skončení mise soustředěné na likvidaci motorkářského gangu se sedmnáctiletý James i jeho sestra Lauren vracejí do tábora, kde Kyle, bývalý agent a nyní už vysokoškolák, nabídne Jamesovi účast nikoliv na misi, ale na akci, kterou připravil on sám. Kyle Jamesovi vypráví, jak se během výcviku v CHERUB dostal na tropický ostrov v Malajsii, kde se seznámil s místním chlapcem Aizatem. Od něho se dozvěděl, že člen vlády Tan Abdullah zneužil zkázu po vlně tsunami, aby zdemoloval původní domorodé vesnice, vyhnal obyvatele a místo jejich domovů budoval luxusní hotely. James je rozhořčený, odmítne jinou, oficiální misi, a jde s Kylem do akce. Postupně se k nim přidá ještě Jamesova sestra Lauren, Bruce a další Cherubové.
James si uvědomuje, že jeho život v kampusu CHERUB pomalu končí, protože ho čeká odchod na vysokou školu a dospělé starosti. Teď ale usiluje o potrestání zla a vítězství dobra…

Ihned poté, co vlna tsunami způsobí na tropickém ostrově závažné škody, jeho guvernér pošle buldozery, aby zničily pobřežní vesničky a udělaly tak místo na výstavbu luxusních hotelů.
Ostraha guvernérovy rodiny nesplňuje Jamesovu představu ideální mise – a navíc bývalý agent Kyle přijde s vlastním ďábelským a vysoce nebezpečným plánem.
James se musí rozhodnout mezi oddaností k organizaci CHERUB a povinností k svému nejlepšímu příteli a také vlastním svědomím.

Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 201O
Žánr: Literatura světová, Romány dobrodružné
Orig. Název: Shadow Wave
Ze série: Cherub (12)

Úryvek z knihy


Tvoje poslední mise.

Z těch tří slov měl James pocit, že ho někdo majznul cihlou po hlavě. Připomněl si svoje předchozí mise – Zachraň Zemi, KMG, vězení v Arizoně, Leon Tarasov, Přeživší, AFA, Denis Obidin, Vzteklí psi, Pouliční gangy. Představuje Führer vážně jeho poslední terč? Je dnešek závěrečným vyvrcholením jeho kariéry u CHERUB?

Na začátku knihy nás čeká dohra případu, který se odvíjel v knize Motorkáři. Přesně, jak jsem předpokládala, Muchamore nezapomněl a neošidil své čtenáře o napětím nabušenou akci, která mě vtáhla do děje víc než úspěšně. Znovu jsem se při čtení usmívala a připadal asi jako doma.

Této knize je opět více Jamese, jak jsme zvyklí. A nemyslím si, že by to byla nějaká škoda - stále toho má hodně co nabídnout. Já mám tohoto hrdinu ráda, takže jsem si užívala i chvíle v kampusu, kdy se setkal se svými přáteli a došťuchovali se, bouřili a ukazovali mi, jak moc mi bude celý Cherub chybět. Ale pohledy se nerušivě střídají od Kylea, až po nové hrdiny, jejichž příběh zaujme. 

Autor nás ale nechá nakouknout do vzpomínek Kylea, které čtenáře zavádí do čtyři roky vzdálené minulosti (prosinec 2004 - březen 2005). Pro trochu připomenutí, v té době měla Lauren a Kyle společný trest. Ale Kyle se vyvlékl a právě díky tomu se rozjíždí nové vzrušující dobrodružství. 

Muchamore ví, jak psát dobrodružný román. Dokázal to již dvanáctkrát. Pokud si někdo myslel, že Ostrov bude kniha, kterou prostě odflákl, protože je poslední ze série, tak to se šeredně spletl. Všechno je jako v předchozích dílech. Napínavé, divoké, báječné a čtenář žasne nad schopnostmi a vědomostmi samotného autora. V tomto díle se například míchá i do politiky a i když politika není mým koníčkem, zaujalo mě to. 

Ani Kylea nenechal v poklidu a dobrodružství, při kterém čtenář vzrušeně tají dech, na sebe nenechává dlouho čekat. Opravdu výstižně napsané. Autor hraje na city, ale nepřehání to. Žádná ždímačka emocí se nekoná, ba naopak se při čtení jede na té nejlepší vlně. 

Zatímco svět truchlí nad smrtí více než půl milionu lidí, tragédie se stala požehnáním pro developerské a stavební společnosti i majitele půdy. Všichni si přicházejí na obrovské zisky z nové výstavby či z rekonstrukcí. Jen pramálo z těchto plánů je v zájmu chudých a zoufalých obyvatel, kterým tsunami obrátila život naruby, a v mnoha případech jsou přinuceni nevýhodně odprodat svou půdu, která se pak stane kořistí vládních úředníků a jejich známých firem.

Musím upozornit, že autor se opět ničemu nevyhýbal a vše líčil až na dřeň, takže v knize najdete i drsné mučení, krvácející rány a slepou spravedlnost. 

„Já uznávám, že vždycky budou existovat šedý zóny, ale cherubové mají přece stát na straně dobra, ne? Vážně jsem si neutrénoval zadek jen proto, abych chránil svině typu Tana Abdullaha. Ksakru, mám sto chutí se přidat k vám a podpořit protesty.“

I po dvanácté si Muchamore dokázal udržet své hrdiny na uzdě a hlavně poskytnout upřímně charaktery, které čtenáři dodají na reálnosti. A v případě Jamese pobaví i v sebešílenější chvíli. :o))

„Na YouTube jsem viděl to video, jak vás postřelili. Zkouklo to víc než milion lidí.“Verhoeven povytáhl obočí a prudce se napřímil v zádech. „To jsem rád, že ses pobavil!“ vyštěkl. „Mám si rozepnout košili a ukázat ti, kudy kulka vyšla?“

A jelikož jsme u posledního dílu mé oblíbené série, svěřím se, co se mi na Cherub tolik líbilo... Ačkoliv jde o knihy pro mládež, je tam spousta věcí k zamyšlení. Čtenář může přemýšlet nad tím, jak globálně vnímá naši planetu, dozví se spousty zajímavých a smutných věcí, jak funguje kriminalita a co se všechno děje, aniž by se o tom dozvěděl. Ne, Cherub není podle skutečnosti, ale jelikož se autor této problematice věnoval a podle všeho stále věnuje, tak se snaží svými knihami otevřít oči. Podle mého se mu to daří. 

Chápu, že jsou lidé, kteří Cherub na chuť nepřijdou. Pokud ale máte rádi dobrodružné a napínavé čtivo, hrdiny, kteří vás přijmou mezi sebe a informace, které vás donutí zamyslet se nad sebou i celým světem, pak jste na správné adrese. A není to jen pro děti a mládež. Patřím mezi dospelé a i přesto jsem dokázala ocenit partu dětských agentů, i když to zní sebepodivněji, má to myšlenku a styl, který jinde nenajdete. 

Závěrečná akce by opět zasluhovala famfáry. Nutno podotknout, že při přečtení poslední věty knihy, která zní...

James věří, že bude žít šťastně až do smrti.

...se mi skutečně zastesklo po celé sérii Cherub a nemůžu uvěřit, že tohle báječné dobrodružství skončilo. Další série, která se stala mou oblíbenou a na kterou jen tak nezapomenu. Už teď je mi teskno po všech, kteří mi při čtení dělali společnost a žili v knihách své vlastní životy. 

Osobně jsem do celé série šla se skeptismem, čekala jsem, jak vám budu urgovat, co všechno je špatné a co se nedá číst, ale opak je pravdou. Tyto knihy patří mezi nejlepší příklady dobrodružných románů a netvrdím to jen já, ale jejich vysoké hodnocení na databáziknih mluví za vše. 

Knižní obálka: 
No, to je zase slátanina. Netuším, proč se někdo snaží ty obálky tak vehementně zničit a zapsat pod úroveň, ale jelikož už mám jednu oblíbenou sérii, kde jsou obálky naprosto příšerné, začínám si myslet, že čím horší obálka, tím lepší kniha nabízí zážitek a kvalitu.


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.