Březnové rezervace

V březnu jsem chtěla knihovnu vynechat, protože mám doma ještě nějaký knížky z února, ale pak mi během jednoho dne přistály v mailu zprávy o tom, že na mě čekají hned čtyři rezervace! Cože?? Tolik? Kdy jsem je rezervovala? Ztrácím přehled. :D A cože tam na mě čekalo? Hned první dvě pro mě byly překvapením. :)


Tyto knížky asi většina z vás už zná, nebo o nich alespoň zaslechla. Sestra je psychologický román s prvky detektivky a thrilleru, ve kterém hlavní hrdinka pátrá po vrahovi svojí sestry, přestože policie její smrt vyhodnocuje jako sebevraždu. Díky pátrání na vlastní pěst odhaluje věci, o kterých neměla ani ponětí a nepoznává tak jenom svou sestru, ale i sama sebe. Pokud vám název Dřív než půjdu spát připadá povědomý, může to být tím, že pod stejným názvem byl i zfilmován s Nicole Kidman v hlavní roli. Hlavní hrdinka má po autonehodě problémy s pamětí, kterou ztrácí pokaždé, když usne. Manžel jí každé ráno trpělivě znovu vypráví o jejím životě a obětavě se o ni stará. Nebo je všechno jinak? Je její muž opravdu tím, kým se zdá být?


***


Na Ostrov jsem narazila náhodou při projíždění on-line katalogu psychologických románů naší knihovny. Zalíbila se mi obálka. Nalákalo mě hodnocení na databázi knih. A díky ní jsem také objevila nakladatelství Pistorius & Olšanská, o kterém jsem předtím neměla ani tušení. :)

Anotace:
Drama rodiny žijící osaměle na malém ostrově, zápasících s drsnou přírodou. Hlavní hrdinkou románu, opírajícího se o skutečný příběh, je Ingrid, dcera rybáře Hanse Barrøye. Hans se svou ženou Marií, sestrou, stárnoucím otcem Martinem a malou Ingrid jsou zpočátku jedinými obyvateli ostrůvku Barrøy u severozápadního pobřeží Norska. Aby obstáli, musejí využít každou příležitost, kterou jim jejich domov a vody, jež jej obklopují, nabízejí. Hans se nechává najímat na nebezpečný sezónní lov tresek u pobřeží Lofot, ostatní chytají a suší ryby, sbírají kajčí peří a racčí vejce, starají se o nevelké stádo dobytka. A v tomto osamělém a zamlklém světě se v letech 1913–1928 odehrává Ingridino dětství a dospívání. Když příběh začíná, jsou jí pouhé tři roky…


***


A Milo? Taky máte slabost pro chlapecké hrdiny s nějakým handicapem, jejichž vnímání okolního světa je navzdory němu mnohem hlubší než ostatních? Milo přesně takový je. Trpí vzácnou oční vadou, díky které postupně slepne, ale i přesto vidí víc než jeho okolí, ať už jde o jeho vrstevníky nebo rodiče. 

Co slibuje?
Tento na první pohled bláznivý debut britské autorky je mnohem víc než jen příběh o malém klukovi. Je to příběh o rodině - o té, do které jsme se narodili, a o té, kterou tvoříme -, je to příběh o světě a o lásce, o toleranci a předsudcích, o ochotě poslouchat a slyšet, vidět, všímat si a chápat. Milo nám svým neposkvrněným a upřímným pohledem na svět ukazuje vše, co my přes svou narůstající zaslepenost vidět nemůžeme. 


Četli jste z uvedených knížek nějakou? A viděli jste filmové zpracování Dřív než půjdu spát?


6 komentářů:

  1. Četla jsem první dvě knížky a obě se mi líbily. To ale nemůžu říct o filmu. Asi je to tím, že mi Nicol Kidman moc sympatická není a že knížka byla lepší :) o zbylých dvou knihách jsem neslyšela, ale vypadají taky dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jak si nejdřív přečtu knížku (a že radši dám přednost knížce před filmovým zpracováním), tak se pak třeba na film nedokážu ani dodívat, protože u toho nadávám a rozčiluju se nad odlišnostma. :D Přitom normálně bez knižní předlohy by se mi i mohl líbit. Tak uvidím, jak mi Nicole sedne. Popravdě se mi do tý role moc nehodí, ale dám jí šanci. :)

      Vymazat
  2. Na sestru jsem se nedávno dívala v knihovně a jakmile jsem šla k pultu, zjistila jsem, že je rezervovaná tak se nemůžu dočkat abych pravdu řekla. Budu se těšit na tvoji recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ji právě taky někdo vyfouknul, tak jsem si půjčila druhou knížku od autorky V plamenech, ale nakonec jsem se k ní nějak nedostala. Navíc ta Sestra mě stejně láká víc. Recenze určitě bude. :)

      Vymazat
  3. Dřív než půjdu spát jsem viděla a filmové zpracování se mi celkem líbilo, nedávno jsem si koupila i knihu a brzy se na ní chystám. Z dalších knih mě zaujal především Ostrov, obálka je velice vydařená, děj také vypadá slibně - určitě se o knihu budu zajímat více... Díky za fajn tip :) Přeji hezký sobotní večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě koukala, že Dřív než půjdu spát se teď dá sehnat za 80 Kč. Tak ji zkusím, a když se mi zalíbí, asi si ji za těch pár korun objednám. :) Jinak jsem ráda, že tě zaujal zrovna Ostrov. Myslím, že by si zasloužil víc pozornosti, tak snad nezklame. Taky ti přeju hezký sobotní večer, nejlíp s nějakou fajn knížkou. :)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.