Projekt M6: Pátý článek (Hazel Jane Marion)

Hlavní korektorka Spolku literárních fanatiků je takové mé zlatíčko, protože stejně jako Wish, když najde v té mé slátanině nějakou chybu, bez řečí ji opraví. Jsem moc ráda, že si udělala čas (povinně) jako všichni ostatní a vyplnila mi dotazník do projektu Magická šestka! :o)

Další várka inspirace. Doufám, že si najdete něco, co vás zaujme natolik, že budete toužit si to přečíst. :o)



I. Jeden knižní žánr


Dobrodružné - Velmi napínavý a zábavný žánr.

Chensie: 
Nemůžu nic než souhlasit. Ovšem, kdybyste chtěli opravdové knižní dobrodružství, zkuste si psát s Wish na ICQ. XD

Wish:
Chensie, nepiš pořád o tom ICQ. Nemusíš pořád připomínat, že jsme nemoderní a za zenitem. :D Špetka dobrodružství není nikdy na škodu, ale klasické dobrodružné knížky (Nevím, jak vám, ale mně se vybaví Robinson Crusoe.) zrovna nevyhledávám



II. Dvě knižní série


Pátračka Gilda - Neobvyklá detektivka, která mě svým nápadem velmi zaujala.
Wilma detektivem - Pěkná, promyšlená, a hlavně humorná detektivní série.

Chensie: 
Neznám ani jedno. Ale upřímně, těch knih je tolik, že se obávám, že život čtenáře je velmi krátký na to, aby přečetl byť jen polovinu toho, co si dá na svůj dlouhatánský seznam. Trochu mě to nutí k nostalgii... 

Wish: 
Ani jednu z uvedených sérií neznám, ale jak se tak dívám na anotace, myslím, že v pubertě by mě bavily. :)


III. Tři citáty z knih


„A já jsem se zamilovala tak, jak člověk usíná: pomalu a pak najednou docela.“ 
- Hvězdy nám nepřály (John Green)

„Tohle místo není dokonce ani dost tvrdé na to, aby bylo z plastu. Je to papírové město.“
- Papírová města (John Green) 

„Samozřejmě, že se to děje uvnitř Tvé hlavy, Harry. Ale proč by to proboha mělo znamenat, že to není skutečné?“
- Harry Potter (J. K. Rowlingová)

Chensie: 
Tak John Green píše podle všeho opravdu dojemné knihy. Já jsem ho prozatím nečetla, i když v seznamu čtiva mám jeho knihu Will Grayson, Will Grayson, na které spolupracoval s Davidem Levithanem. To by mohlo stát za to, takže se těším, až si ji pořídím. :o) 

Wish: 
Hm, na toho Greena už se budu muset podívat, abych zjistila, jak to s ním podle mě doopravdy je. Někdo říká, že je přeceňovaný třeba jako Sparks. Uvidíme. Tak či tak, ty citáty jsou povedené.




IV. Čtyři knižní hrdinové/hrdinky


Wilma - Malá dívka pracující jako detektiv.
Margo - Osoba plná tajemství.
Clay - Takový chudák. Kdo nečetl knihu Proč? 13x proto, nepochopí.
Gilda - Dívka řešící duchařské případy.

Chensie: 
Neznám nikoho. Tedy z těchto smyšlených postav. :o)) Já k hlavním hrdinkám moc netíhnu, jsem ten typ, co má spíše v oblibě knižní hrdiny. Já se zkrátka každou chvíli zamilovávám. V článcích knižní coura I, II a III byste si o tom jistě přečetli své. XD

Wish: 
Zajímavé postavy, ale neznám ani jednu. :D



V. Pět spisovatelů/spisovatelek


John Green - Píše moc hezké knížky.
Joy Adamson - Úžasná ochránkyně zvířat a stejně úžasná spisovatelka.
Jay Asher - Jedna z nejlepších knížek Proč? 13x proto.
Emma Kennedy - Super série Wilma detektivem.
Jennifer Allisonová - Super série Pátračka Gilda

Chensie: 
Překvapilo mě, že Jay Asher píše sérii pro náctileté dívky. Obvykle se to u autorů nevidí, ale proč ne. Zdá se, že se mu to povedlo a knihy jsou oblíbené. Jennifer Allison mi přijde dost mladá, ale její knihy mají skvělé obálky. Já zbožňuju kreativní knižní obálky. :o) 

Wish: 
Dobře, dobře, já už si toho Greena napíšu na seznam. Mohla bych ho rovnou dát na ten letní, ať si co nejdřív rozšířím obzory. :)



VI. Šest knih


Proč? 13×proto - Kniha s jedinečným námětem, která se ihned zařadila mezi mé nejoblíbenější.
Papírová města - Pěkný příběh plný tajemství a napětí.
Příběh lvice Elsy - Reálný příběh o lvech.
Stopy pohřešovaných 
Hvězdy nám nepřály - První Greenovka, kterou jsem četla.
Můj příběh: Titanic - Zajímavě zpracovaný deník o nehodě velkého parníku Titanic

Chensie: 
Tituly vypadají podle anotace skvěle a mě jen mrzí, že už nejsem náctiletá a žánr pro děti a mládež zkrátka nedokážu ocenit tak, jako ti mladší. Mně by se to třeba líbilo, ale vím, že u žánru Young Adult mi vždycky něco chybí... Škoda, velká škoda. :o/

Wish: 
Nečetla jsem žádnou z uvedených. Ani klasiku Elsu. Ten příběh mě popravdě ani moc neláká. Na knížku Proč? v poslední době nějak často narážím. Možná se po ní kouknu, i když už nebudu cílovou skupinou. :)




Inspirace, kterou nám Haziny odpovědi přinesly: 



Pátračka Gilda Joyceová - Jennifer Allison

Nakladatelství: Albatros

  

 


Anotace prvního dílu: 
Gilda Joyceová je na první pohled obyčejná školačka. Pozor ale! Pod maskou všednosti se skrývá osoba mnoha talentů! Je nejen nadaná „spisovatelka", ale především má detektivní schopnosti, a to v oblasti paranormálních jevů! Pravda, ještě nedokončila ani jediný román, nevyřešila jediný případ, dokonce ani neviděla jediného ducha. Jenže každý přece nějak začínal, ne? A když se jí souhrou šťastné náhody a vlastní drzosti podaří získat pozvání na prázdninovou návštěvu v sídle jejích vzdálených a trochu podivných příbuzných ze San Franciska, vypadá to, že právě teď přišla její velká šance. V jejich domě totiž docela jistě straší, ať už si o tom Gildin strýc a nepříjemná sestřenice myslí co chtějí. A Gilda tuhle záhadu rozhodně rozlouskne! 

Díly: 
Pátračka Gilda
Pátračka Gilda a Jezerní panny
Pátračka Gilda a Duchovní sonáta
Pátračka Gilda a Mrtvá schránka
Pátračka Gilda a Posvátné kosti



Wilma detektivem - Emma Kennedy

Nakladatelství: Albatros

 


Anotace prvního dílu: 
Wilma Tichošlápková sní o tom, že se jednoho dne stane asistentkou světově proslulého a velmi seriózního detektiva Teodora P. Goodmana. Jenže pan Goodman vůbec nestojí o malou pomocnici, co jde z jednoho průšvihu do druhého – zvlášť když ji všude doprovází malý bígl, který nedokáže odolat a žere důkazy!

Díly: 
Případ zmrzlých srdcí
Případ smrdutého jedu



Proč? 13x Proto (ze série Cool Girl) - Jay Asher

Nakladatelství: Albatros



Anotace: 
Clay Jensen je úplně normální kluk na střední. Jednoho dne na verandě najde balíček – krabici od bot v balicím papíře, bez zpáteční adresy. A uvnitř? Sedm magnetofonových kazet. Kdo dnes poslouchá kazety? A má si je on vůbec na čem přehrát? Ale když Clay ze zvědavosti zasune první kazetu do sterea, svět se mu obrátí vzhůru nohama. Z reproduktorů se totiž ozve hlas Hannah Bakerové – jeho spolužačky, která spáchala sebevraždu. Proč tedy znovu vstupuje do jeho života? A navíc ho svým způsobem obviňuje z toho, co se stalo... proč? To je otázka, která se mu stále převrací v hlavě a na těch sedmi kazetách je 13 důvodů...



Papírová města - John Green

Nakladatelství: Knižní klub



Anotace: 
V Paper Towns se vám dostane příběhu o dospívání. Margo už se dávno s Quentinem nebaví a přátelí se s jinými, a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z margovského dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít… Quentin začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal. Co vlastně chce on sám? A co jsou papírová města, na která Quentin ve spojitosti s Margo neustále naráží?



Příběh lvice Elsy - Joy Adamson

Nakladatelství: Knižní klub

  


Anotace: 
Nesmrtelné vyprávění o neobyčejném přátelství ženy a lvice, zachycuje životní osudy roztomilé, hravé Elsy – jak byla odchována lidmi a jak se postupně dokázala vrátit do náruče rodné divočiny, najít si druha a stát se matkou tří mláďat.

Příběh Elsy je silným čtenářským zážitkem a zároveň unikátní studií psychologie divokých zvířat, působivým důkazem jejich inteligence, sebeovládání a emočních schopností. Vyprávění o soužití člověka se zvířaty na farmě i v buši je prosycené nádhernými, veselými i smutnějšími zážitky. 



Stopy pohřešovaných - Susannah Charleson

Nakladatelství: Práh



Anotace: 
Kniha Stopy pohřešovaných je uchvacující příběh vztahu jedné ženy a jejího pozoruhodného partnera, zlatého retrívra jménem Puzzle, kterého od malička cvičila, aby se z něj stal vysoce kvalifikovaný záchranářský a vyhledávací pes. Popisem Susannina počátečního znepokojení a Puzzleiných vylomenin přerostlého štěněte jsou čtenáři vtaženi do jejich společných dobrodružství, kdy se obě učí zachraňovat lidi či vyhledávat lidské oběti, které byly zabity při kriminálních činech, neštěstích nebo katastrofách, ať už se jedná o pohřešovaného teenagera, o pacienta s Alzheimerovou chorobou, toulajícího se v chladné noci, či o trosky raketoplánu Columbia rozeseté na území několika států USA. Od prvních lekcí s pachovými stopami až ke konečnému mistrovství, kdy pes dává psovodovi signály o probíhajícím pátrání celým svým tělem a celkovým chováním, se Puzzle projevila jako komunikativní a spolupracující partnerka. Během výcviku se Susannah a Puzzle naučily najít stopy v terénu i k sobě samým a odhalit největší tajemství, které se kdy pokoušely vyřešit - podstatu svazku mezi člověkem a psem. New York Times bestseller



Hvězdy nám nepřály - John Green 

Nakladatelství: Knižní klub

 

Anotace: 
Hazel Grace diagnostikovali ve třinácti letech rakovinu plic, teď je jí šestnáct a rakovina je v posledním stádiu. Nikdo neví, jak dlouho bude žít, ale vědí, že smrt je nevyhnutelná.

Hazel Grace tráví dny sledováním nekonečného pořadu Amerika hledá topmodelku a čtením dokola její oblíbené knížky Císařský neduh od holandského spisovatele Petera Van Houtena. Začne z donucení rodičů chodit do podpůrné skupiny, kde se schází lidé s rakovinou. Tam se seznámí s okouzlujícím Augustem Watersem, neboli Gusem, s klukem, jenž vyšel z boje s rakovinou s amputovanou nohou.

Hazel začne trávit s Gusem hodně času. Baví se například sledováním filmů, hraním videoher a jinými naprosto běžnými činnostmi. Gus jednoduše probudí v Hazel znovu chuť žít. Hazel si ale plně uvědomuje, že brzy umře, a proto se zpočátku bojí do Guse zamilovat, neboť má obavy, že mu její smrt zlomí srdce. Gus ji ale neustále přesvědčuje, že by si tu krásu zamilovanosti měli užít právě proto, že oba dobře vědí, jak málo času jim zbývá.



Titanic (ze série Můj příběh) - Ellen Emerson White

Nakladatelství: Egmont



Anotace: 
Deník anglické dívky z roku 1912: společně s dívkou Margaret Jane se nalodíme na zaoceánskou loď a prožijeme noc děsu, odvahy, vznešenosti a staneme se svědky potopení nejznámnější zaoceánské lodi všech dob.



Autoři: 


John Green



Joy Adamson



Jay Asher



Emma Kennedy




Jennifer Allisonová



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.