Recenze: PŮLNOČNÍ ULIČKA (Rachel Caine)

Město upírů, ze kterého čtenář neodejde...


"Vím, jak máš ráda výzvy."
Jo, teď jich přede mnou leží, pomyslela si Claire.
 



Anotace: 
Město, kde Claire Danversová studuje na univerzitě, sice ovládají upíři, ale příměří mezi živými a mrtvými poskytuje relativní bezpečí. Na chvíli. V okolí se objevují mrtvá lidská těla, pronásleduje ji psychopat a starověká pijavice jí nabídla soukromé vyučování. Claire brzy zjistí proč. A pojem večerní škola získá zcela nový význam.

Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2011
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Ze série: Upíři z Morganville (3)
Orig. Název: Mignight Alley
Počet stran: 256

Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Brokilon


Brokilon na Fb


Zakoupit knihu PŮLNOČNÍ ULIČKA



Po třetí jsem se se všemi svými přáteli - Shanem, Evou, Michaelem a Claire - sešla v jejich světě nebo spíše ve městě plném upírů, kteří mají svou vlastní hierarchii a chovají si lidi v betonových krabicích, kterým říkají domy. A jak to na mě zapůsobilo? ,o)

Autorka vhodně zmiňuje, co se stalo v minulých dílech a nijak tím čtenáře nezdržuje, ani nenudí. Styl psaní je stále stejný - až moc čtivý. :o)) Na mě celkově působí velmi hřejivě, mimo pasáže, ze kterých opravdu sálá nebezpečí a chlad. 

Na začátku knihy nás přivítá Claire v domě Glassových, kde žije se svými přáteli. Chodí s Shanem a má za sebou ty nejhorší chvíle z druhého dílu, takže si užívá trochy klidu. Michael je (bohužel) za své rozhodnutí odsuzován. Nová pijavice ve městě zaujala každého a není divu. Je nejmladším upírem po velmi dlouhé době a čtenář teprve v tomto díle poznává, co to s sebou vlastně nese. 

"Podívej, Shane, vím, že jsi drsňák, ale musíš se pouštět do rvačky s každým pitomcem na světě? Nemůžeš si vybrat třeba jen půlku z nich?""Víš, co je nejhorší? Já se pouštím do rvačky jen s polovinou z nich. Tak moc jich je." 

Mezi Michaelem a Shanem panuje napětí. Shane nesnáší upíry, má obavu, že se Michael vyvlékne ze řetězu a ošklivě jim ublíží. Vztahy v domě jsou velmi napjaté, ale zjemňuje je romantika a láska v pojetí dvou párů - Michael a Eva, Shane a Claire. Romantická linka nabývá na intenzitě a některé okamžiky jsou i více erotičtější, jak Claire dospívá. Je v tom láska a něha mezi nápadným nebezpečným světem. 

Ten článek v novinách. Kapitán Okatý. Někdo se rozhodl popravit nejmladšího upíra ve městě.

Ve druhém dílu se autorka rozhodla své čtenáře seznámit s Jasonem, bratrem Evy z domu Glassových, který je tajemný a podle všeho pološílený. Hledají ho za vraždy mladých dívek a v této knize opět dostal svou příležitost... Jsem moc ráda, že autorka nepřehlédla jeho postavu a opět promyšleně postupuje ve svém ději. 

"Zatím jsme ho nechytili při ničem nezákonném. Ale chytíme ho. Je příliš velký šílenec na to, aby žil spořádaným životem." 

Větší příležitost se představit dostal i Sam, kterého známe z druhého dílu. Nikoho nepřekvapí tedy, že jde o dědečka samotného Michaela. Je milý, tichý. Na upíra obdivuhodně poklidný a sympatický. A zatímco Sam pracuje podle rozkazů ikony města, Amélie, tak hlavní hrdinka Claire pomalu odhaluje tajemství, které se Amélie snaží přede všemi skrývat. Týká se celé upíří rasy a čtenáři všechno začíná zapadat do sebe tak, jak má. 

V odhalování jí pomáhá postava Myrnina. Je velmi zvláštní a svým způsobem vášnivá a pološílená. Mě zaujal svou tohou po vědění, pocitu, že se nikdy nevzdává, i když to s ním jde z kopce a výpadky, díky kterým se z něj stává pomyslný pavouk v síti, číhající na své oběti. Držela jsem mu pěsti, i když nevím, jestli byl více milý nebo svým způsobem bezcitný.

"Claire, musíš zapomenout, že jsi něco takového vůbec slyšela. Myslím to vážně. Morganville má spoustu tajemství, ale tohle by tě mohlo zabít. Nesmíš nic říct, rozumíš? Ani svým přítelům, ani Amélii. Rozumíš tomu?"

Kniha je opět propletená informacemi a tajy (a to i s předchozími dvěma díly) a čtenář poznává, že i ty nejtitěrnější informace, které se zdají zbytečné a hazí je za hlavu, vlastně mají v příběhu svou funkci.

Kapitán Okatý je takovým překvapením pro všechny čtenáře i samotnou autorku. Tedy to, co se kapitána týká. ,o) Díky Jasonovi byl díl trochu více krvavější a občas čtenář zakopne i o mrtvolu. Doslova. 

"Nemám kamarády," řekl prázdně. "Když žiješ tak dlouho jako já, nemáš je, víš? Máš konkurenty a spojence, ale přátele ne, nikdy. Jsi příliš mladá, tuze mladá, než abys to chápala." 

Jediné, co mi trochu vězí v hlavě, je závěrečná část, která se týká Claire. Trochu mi to zaznívá křečovitě, ovšem když se nad tím zamyslím, stále mi to dává smysl a hodí se mi to tam. 

Konec - Autorka si to vždy nechává až na úplně poslední věty) - je opět otevřením nového tajemství, takže čtenář zaklapne knihu, dá si hlavu do dlaní a ví, že aby zahnal abstinenční příznaky, musí si přečíst další díl! :o)) Ve čtvrtém díle tedy můžeme očekávat nevyřešené trable a taje ze třetího dílu a nové tajemství, které autorka nakousla na konci samotné knihy. 

"Nejsem žádný svatý, ani nic takového; a věř mi, kvůli tobě by si i svatý koupil kondom a pak šel ke zpovědi." 

Možná chápu, co Vás na této sérii (i když jsem teprv dočetla třetí díl) odrazuje. Pokud opravdu hledáte odpočinkovou tvorbu, nad kterou nemusíte přemýšlet a můžete jen popustit uzdu fantazie, tak jste na špatném místě. Všechny knihy z této série, co jsem četla, byly promyšlené. Jsou dějově propojené a čtenář, chce-li být autorce v patách, musí nad věcmi přemýšlet, vyhledávat kličky a lomcovat zavřenými vraty. Musí toužit po nebezpečí a odhalování a stejnou mírou tomu musí věnovat svůj rozum a pozornost. Takže pokud jste do knih šli s tím, že si odpočinete, potom chápu ty negativní reference. Protože tohle je dobrodružná důmyslná četba, nad kterou musíte myslet, abyste pochopily autorčin svět, jeho zákonitosti a pravidla. Vás to možná odrazuje, já si díky tomu tyto knihy zamilovala, protože nejde o bezduchou odpočinkovou tvorbu, ale nutí mě být ve střehu a má mi hodně, co nabídnout. :o)

Budu se opakovat, ale opět s čistým svědomím mohu doporučit tento díl, který  je krásně rozjetým dobrodružstvím, ze kterého čtenář netouží vystoupit ani za nic. :o)

Knižní obálka:
Pro mě opět top. Nápaditá, kreativní. Všudy ty krásné krvavé cákance krve, které poukazují na záměry knihy. Mnohem lákavější a na první pohled atraktivnější, než originál. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.