Jak správně psát recenze 3.

A jsem tu již potřetí s článkem, ve kterém publikuji vaše názory, které jste mi zasílali skrze tento dotazník. Moc vám za ně děkuji a doufám, že vás zaujala ta rozdílnost v názorech stejně jako mě. Jsem ráda, že mohu poukázat na to, že to vlastně každý cítí jinak a mezi blogery tak není žádná speciální a správná rada, jak psát recenze.



Ani tento článek není o tom, aby vám radil, jak správně psát recenze. Spíš abyste si něco vzali z jednotlivých názorů a vydedukovali plus mínus, co asi čtenář může chtít. :o) Pokud chcete psát profesionální recenze, je nejlepší zaboudlit na internetu a přesně si přečíst návody od těch, kteří věřím, že vědí, co nám radí. :o))

I v tomto článku jsou zveřejněny vaše názory spolu s odkazem na blog a také nějakou tou knižní inspirací, protože to je prostě podle mého vždy potřeba. :o)
Opět byla doplňující otázka, díky které jsem vás otravovala po zprávách. Někdo odpověděl, za jiné odpovídám já. :o)

Maya


Jak dlouhá má být recenze?
Záleží na délce knihy, ale takových 2500 - 3000 znaků.

Co všechno má správná recenze obsahovat?
Informace o knize: autor, rok vydání, nakladatelství.

Jak má být vzhledově upravená?
Přehledně.

Jaké informace o knize by v recenzi měly být?
Zpracování postav, čtivost, komplikovanost knihy. Samotný děj by však neměl být prozrazen.

Kdo podle tebe píše špatné recenze?
Nemám nikoho konkrétního, ale bohužel se rozmohlo to, že recenze píší i lidé, kteří zdaleka nemají načteno.

Tak to je opravdu zajímavý názor. Já čtu hodně už od malička a načteno toho mám spousty, ale to ze mě ještě nedělá perfektního reenzenta. Aby byl recenzent dobrý, musí se naučit psát recenze. Číst umí v dnešní době každý, ale vkládat do recenzí subjektivní i objektivní názor, aby knihu pozvedl i pro ty, kterým se může líbit, to je teprve oříšek.
V případě, že s tím nesouhlasíte, najděte si prosím nejprve informace o tomto tématu od profesionálů, kteří poukazují na to samé - subjektivitu a objektivitu, kterou by recenze měla obsahovat - tedy jistý nadhled, protože soudit knihu pouze z vlastního pohledu je pro recenzenta pasé.
A to není moje rada, já se tím jen řídím. To musíme trochu více pátrat a snažit se zlepšovat za pomoci těch, kteří jsou skuteční recenzenti a dokonce o tom přednášejí.
Počet přečtených knih, pokud nejsou o zrecenzování bibliografických děl, s tím nemá, co dělat, drazí knihomilové. ,o) Přečíst neskutečné množství knih a sepsat patnáct recenzí z vás recenzenta neudělají, především, když recenze psát vůbec neumíte. 


Jelikož na můj dotaz blogerka nereagovala, dodávám knižní inspiraci já! :o)) A tentokrát bych ráda zabrousila v rámci našeho projektu Podporujeme české autory do vod české literární scény. :o) 

Vlk samotář - Miroslav Žamboch 

Nakladatelství: Triton




Anotace: 
Hrdina knihy Muž na stezce a románu Na ostřích čepelí se vrací v novém příběhu Vlk samotář. Lov artefaktů z dávné minulosti je sám o sobě velmi nebezpečná záležitost, tentokrát však přímo sebevražedná. Nejmocnější z vládců pochopili, že za problémy, které jim už po celá desetiletí znepříjemňují život – za ztrátu monopolu na obchod s obilím, krach na smaragdové burze, diplomatický skandál v Gutawské poušti a za spoustu dalších věcí – může jediný muž – cestovatel, zvěd, dobrodruh, nájemný meč; člověk skrývající se pod jménem Koniáš. Začíná hon, který v historii nemá obdoby. Císařští komandos, ninjové, Konvent pro potírání magie a nakonec i čarodějové. Všichni chtějí jediné… zabít ho.

Adris


Jak dlouhá má být recenze? 
Čtyři až šest odstavců po cca osmi větách a v každém se věnovat jinému aspektu knihy.

Co všechno má správná recenze obsahovat?
O čem je příběh (bez spoilerů), styl napsání knihy (čtivost, hry se slovy, metafory...), autorův záměr, něco o postavách, vlastní názor, komu je kniha určená, koho bude bavit.

Jak má být vzhledově upravená?
Nejraději mám kratší odstavce. Neměly by být chaotické a nemělo by se odbočovat od tématu.

Jaké informace o knize by v recenzi měly být?
Obálka, hodnocení, anotace, recenze. Prokládat vlastními fotografiemi.

Kdo podle tebe píše špatné recenze?
Ti, kdo vyzrazují zápletku a ti, kdo napíšou "recenzi" jako pár vět a šmitec. Nejlíp ještě o obálce.

Jakou nejromantičtější knihu jsi kdy četla?


Postel plná růži - Lenka Lanczová

Nakladatelství: Víkend



Anotace: 
V románu POSTEL PLNÁ RŮŽÍ se znovu setkáváme s Nelou Fišerovou,hlavní hrdinkou příběhu HOŘKÁ CHUŤ LÁSKY, její kamarádkou, ustrašenoua nesamostatnou Lenkou, spolubydlícími na privátě, se všemi kamarády spolužačkami ze střední školy sociálních věcí, a nechybí tu ani Tomáš s Ondřejem, dva krásní a správní kluci, které by chtěla každá holka, bráchové na pohled k nerozeznání si podobní a přesto každý úplně jiný.
Osmnáctiletá Nela se díky nim ocitá v nezáviděníhodné životní situaci a neřeší jen problémy s blížící se maturitou a láskou, ale s celou svou budoucností.


Zdeňka Medvědí



Jak dlouhá má být recenze?
Počet znakům vám holky neřeknu. Určitě by se z ní člověk měl dozvědět názor na knihu a je jedno, jestli kladnou nebo i negativní. Když čtu nějakou recenzi, chci vědět proč se mi to a to líbí a nebo naopak.

Co všechno má správná recenze obsahovat?
Určitě by se mělo vědět, která kniha se vůbec recenzuje. :-) Anonce na knihu a pak  samotná recenze. Někdo dává i informace o autorovi a jak moc se kniha líbila hvězdičkově. Viděla jsem místo hvězdiček i knížky. Objevují se i citace z knihy a i to vypadá hezky.

Jak má být vzhledově upravená?
Každý jsme jiný a tak to dle toho vypadá. Mě se líbí, když je v recenzi aspoň základní fotka knihy, která je recenzovaná. Pokud je fotek více a nějak to vypadá, tak je to pro mě plus. Viděla jsem i strohé bez obrázků jen s názvem a samotným hodnocením.

Jaké informace o knize by v recenzi měly být?
Název knihy, autor, vydavatelství, anonce na knihu, líbí-nelíbí a proč.

Jakou nejhorší knihu jsi kdy četla?

Když nepočítám Priscillu, tak mě napadají tyhle knihy - 24 hodin od Grega Ilese, Deník kastelána od Bočka, Zloděj kostí od Thomase O´Callaghana a Kleopatra od Stacy Schiff, Ta druhá zapisovatelka od Suzenne Rindell. To jsou knihy, které mě v posledních letech dost zklamaly. Z autorů je to všeobecně Dick Francis. Ten mě vážně nebaví.


Zloděj kostí - Thomas O´Callaghan

Nakladatelství: Domino



Anotace: 
Každý sériový vrah je vlastně sběratel...
Žena v domácnosti unesená za bílého dne. Potetovaná feťačka ležící pod dřevěnou lávkou. Celebrita pohozená na městské skládce. Mladá matka, která si chtěla povyrazit. Ty ženy neměly nic společného - až na to, že se staly obětí stejného vraha.
Ten šílenec se stal postrachem newyorských ulic. Nestačí mu jen vraždit, potřebuje si také odnést suvenýr: kosti svých obětí. Nechybí mu ani notná dávka arogance, protože na místě činu vždy zanechá vodítko, které policii prozradí totožnost zohavené mrtvoly. A jak se zdá, nehodlá v žádném případě přestat...

Vyšetřování se ujímá detektiv John Driscoll. Kvůli rodinné tragédii se sám ocitl na pokraji šílenství a nyní navíc musí s každým novým útokem Zloděje kostí čelit stoupajícímu tlaku nadřízených i mediálním štvanicím. Driscoll si navzdory všemu dobře uvědomuje, že musí soustředit veškeré síly na dopadení nejzákeřnějšího sériového vraha ve své kariéře, který jako by byl vtělením samotného zla. Správně totiž tuší, že zabiják své vrcholné číslo teprve chystá...


Vzali jste si z tohoto článku aspoň maličkou informaci? Pokud ano, moc mě to těší a vy se těšte na článek, ve kterém budou další názory a knižní inspirace. :o) 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.