Recenze: JAK PŘEŽÍT ŠIKANOVÁNÍ (Aija Mayrock)

Kniha, která dává naději...


Možná ti připadá, jako by to byla tvoje chyba nebo se stydíš za to, že jsi obětí šikany. To je ale špatně. Není to tvoje vina. Nemáš se za co stydět! 


Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál na Fb


Chci zakoupit knihu Jak přežít šikanování


Publikace JAK PŘEŽÍT ŠIKANOVÁNÍ mě samozřejmě zasáhla především názvem, protože s tímto problémem se člověk setkává téměř na každém kroku. Neměla jsem vůbec představu, jak bude kniha řešena, jakým způsobem dá malému i velkému čtenáři možnost pohlédnout na toto komplikované téma, ale jedno je jisté. Získala si mě natolik, že si jako rodič dovedu představit, že bych takové publikace zakoupila svému dítěti, i kdyby jen preventivně, aby můj syn věděl, jak se případně bránit. 

"Proč to tak miluješ?" zeptal se. 
A já zašeptala: "Už jsi někdy žil bez masky? Nebo sis říkal, jaké to asi je, jít cestou někoho jiného?" 

Tohle určitě nebude klasická recenze, protože také nejde o běžnou beletrii, ale opravdu impozantní publikaci, která dává (nejen) šikanovaným dětem ten největší dar - naději a rozvoj vlastní osobnosti.

Tvoji rodiče přesně nevědí, co šikana obnáší. Když jim to vysvětlíš, mohlo by to pomoct. 



Ačkoliv je to odborné čtivo, rozhodně je psané tak, aby dětem sedlo a přesto neznevažovalo problém. Styl psaní je velmi osvěžující hlavně tím, že ačkoliv je šikana velmi depresivní, především pro oběti, tak z této knihy dýchá volnost a pozitivní emoce. Já dokázala vnímat naději z každého řádku. Tzv. hnací motor, který dává větší chuť do života a hlavně pozitivní přístup čtenáře ujistí o tom, že nic není ztraceno a nejsou na to samy! Je opravdu důležité mít pocit se na někoho spolehnout, i kdyby to byla kniha, která vám ukazuje směr a ozařuje temnou neschůdnou cestu. 

Všichni se něčeho bojíme. Když mě šikanovali, bála jsem se spousty věcí. Nejdůležitější je ale to, jak se se svými obavami vypořádáme. 

Nejvíce mě překvapilo, že na mě kniha působila jako balsám, když jsem byla ve stresu. Dávala mi pocit, že nejsem sama, ale mám vedle sebe spousty lidí, kteří sedí na pohovce se mnou a čtou stejnou kapitolu. Takový pocit sounáležitosti ve mně kniha vyvolala poprvé... 

Oceňuji, že autorka se opravdu snažila vžít do dítěte a je to na tom hodně znát. Díky tomu dokázala obsáhnout široký úhel psychické bolesti, které jsou děti vystaveny a poukázat na situace, které mě osobně by v některých případech ani nenapadly. Je vidět, že knihu psala dívka, která se se šikanou potýkala a řešila ji. Já si myslím, že je to velmi dobře, protože je vidět, že dokáže nakouknout i pod povrch a zajímat se nejen o problém, ale také o to, co se ho dotýká, ale už se o tom obecně nemluví. 

Musela jsem trpět, aby mi došlo, že jsem silnější než jsem myslela. Že jsem lepší než za jakou mě měli. A statečnější než jsem kdy věřila.

Musím pochválit ilustrace, které dětem přijdou velmi blízké a přesto jsou nápadité a pro tuto knihu naprosto vhodné. Měla jsem díky nim pocit, že otevírám jakýsi tajný dětský deníček, ve kterém je sice moře smutku, ale svítá na lepší časy. 

Nejvíce kreativní mi přišly části, které byly na linkovaném papíře. Šlo o dojmy, pocity a zpovědi, které toho v sobě měly strašně moc. Oduševnělé věty, které sdělovaly, že se dá zvítězit, jen to nebude snadné. Nápady a návody, jak si poradit se stresem, s nedostatkem spánku a podobnými těžkostmi, které díky psychické zátěží malého čtenáře trápí. Je jasné, že tento problém tu bude vždycky a tak je tato kniha aktuální i do budoucna. 




Čím lépe vnímáš svoje já, tím více tvůrčí můžeš být.

Co bych knize vytkla? Tak to je opravdu ošemetná otázka, protože obsahově byla kniha velmi dobře zpracovaná. Nebylo nic, co by mi přišlo opomenuté. Snažila se vystihnout a sepsat všechno, co se šikany týká a pomoci tak dětem s jistým nadhledem brát své trápení. Jediné, co mě osobně zrovna neoslovuje, je obálka. 

Knihu mohu doporučit každému, kdo se o toto téma zajímá. Nemusí být ani obětí, ale rozhodně pomůže, když si knihu přečte, protože bude vědět, jak se zachovat a ze řádků vyčte, jak dané osobě pomoci a co všechno udělat pro to, aby se šikana začala nejen řešit, ale aby se o ní také mluvilo.  

Skrývat své city hluboko v sobě je nesmírná zátěž pro tělo i mysl.  

Knižní obálka: 
Jak už jsem říkala, tak to je pro mě jediné takové mínus, protože z nějakého důvodu mi připomíná spíše knížečku s křížovkami. Někde jsem zkrátka podobné barvy viděla na sudoku či něčem podobném a teď to nemohu dostat z hlavy. 




Anotace: 
Šikana. Téma, které se týká každé školy a dokonce i každé školní třídy. Děti, které někdo šikanoval, se cítí podobně. Nechápou, proč se staly obětí šikanování, nerozumí tomu, co se děje. A někdy si začnou myslet, že opravdu nestojí za nic, že jsou opravdu tak děsné, jak jim říkají ti, kteří je šikanují. Tuto knihu napsala dívka, kterou ve škole také šikanovali. Dobře ví, co se člověku, kterého někdo trápí, honí v hlavě, a také si dobře pamatuje, co jí pomohlo. Přála by si, aby její kniha pomohla dětem, které spolužáci šikanují, osušit slzy a začít se znovu smát. Kniha osloví nejen děti, ale také jejich rodiče a vychovatele. Aija Mayrock je spisovatelka, herečka a aktivistka. Se šikanou má osobní zkušenost a svou knihou chce pomoci dětem, které jsou v podobné situaci.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2014
Žánr: Literatura naučná, Psychologie a pedagogika
Orig. Název: The survival guide to bullying
Počet stran: 128


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.