Recenze: MLÁDÍ V HAJZLU - Deníky Nicka Twispa 1-3 (C. D. Payne)

Humorný masakr Nicka Twispa!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota


Jota (Fb)


Chci zakoupit knihu Mládí v hajzlu


O sérii Mládí v hajzlu jsem toho slyšela opravdu spousty, ale nikdy jsem neměla možnost si knižní svět teenagera Nicka Twispa prožít spolu s ním. Děkuji za příležitost přečíst si tyto tři úžasné deníky v jednom, kterou mi nakladatelství Jota dalo, protože autor C. D. Payne sepsal opravdu jedinečné kultovní romány, jež jsou odrazem lidské mysli - zejména těch dospívajících - pudových tužeb a světa, který své hrdiny někdy nesvede správně pochopit. 

Nevěděla jsem, co od Nicka Twispa čekat, ale on mě odrovnal hned na prvních řádkách a aniž jsem tušila, dostával se mi pod kůži. Získal si mě. Ačkoliv je to neuvěřitelné, držela jsem mu pěsti, smála se, protáčela oči. Prožívala každý jeho deníkový zápisek, jako by Nick skutečně existoval. 


Styl psaní je neuvěřitelně čtivý. Ani jsem se nenadála a vdechla jsem padesát stran. A to jsem si chtěla přečíst v mezičase jen krátký úryvek, abych se na pořádné čtení navnadila. Kniha je psaná formou deníkových zápisků, kterými si hlavní hrdina Nick Twisp snaží pročistit hlavu. Ačkoliv jsem se toho původně obávala, tak ty zápisky jsou natolik autentické, že mě to vtáhlo, aniž bych se s tím nějak musela srovnávat. 

Tento román obsahuje ne jeden, ale hned první tři díly ze série Mládí v hajzlu a tak má čtenář větší možnost na jeden zátah prožít všechno, co průběhem času prožívá hlavní hrdina - a že to rozhodně stojí za to! 


"Nic si z toho nedělej, Vijayi," uklidňoval jsem ho. "Na mě taky letí všechny tlustý škaredý holky." 

Příběh nás zavádí do světa teenagera Nicka, seznamuje nás s jeho maminkou, která je rozvedená a schází se s mužem, který jejímu synovi příliš nevoní. Jeho otec není zrovna příkladný rodič, ale naštěstí má svého nejlepšího kamaráda a svůj deník, díky kterému se vyrovnává s realitou, která není příliš růžová... pokud mu zrovna maminka nenatře pokoj na růžovou uklidňující barvu... 

"Teda čoveče, taková soulož je mnohem složitější, než jsem si myslel. Víš třeba, že bys jí měl strkat pinďoura do zadnice?"

Charaktery mě naprosto odrovnaly - v tom nejlepším smyslu. Nečekala jsem, že do nich autor vloží tolik. Že ukáže opravdu autentické postavy, které se klidně vyrovnají reálným hrdinům naší společnosti - sukničkář, pijan, rozvedená matka apod. Opravdu moc se mi líbilo, že charaktery nebyly černobílé, ale velmi reálně a měly své dobré, ale i špatné stránky. Neskutečně uvěřitelné a věrné kopie lidskosti. 

Nick Twisp je... neuvěřitelný. Když jsem si ho představila podle toho, jak mi jej autor vykreslil, a pak si to dala dohromady s jeho charakterem, byla jsem trochu oněmělá. Tento roztomile působící hoch je chodící klubko hormonů a neví, kam by ho dřív šoupnul (nebo nešoupnul). V hlavě má jako každý správný teenager jen sebe a své přirození, ale přesto (nebo možná právě proto) si mě neskutečně získal. Je to frajer od začátku knihy až do samého konce vede na plné čáře se svými myšlenkami i smrtící upřímností. 

Nickova maminka je rozvedená matka, která si nevěří a její vyhlídky na budoucnost nejsou moc nadějné. Snaží se dělat maximum, aby uživila svého syna a přitom nemá zrovna štěstí na muže. Na syna nemá tolik času, jak by potřebovala a tak není divu, že je občas drzý a unavená maminka se s tím musí vyrovnávat. 

Nickův otec mi neskutečně lezl na nervy. Teenager v těle dospělého muže, který neví, co by chtěl a snaží se ušetřit na vlastním dítěti kvůli svému pohodlí a hlavně mladým ženám, které mění jako ponožky.

Svítilo slunko, tak sem si nasadil sluneční brejle, voblík triko s nápisem SEM SÁM, RÁD DÁM a vodkráčel do knihovny.



Všudypřítomné humorné hlášky dělají tento román skutečně neobvyklým. Obávala jsem se, že mě to časem začne unavovat, ale nic takového. Přišlo mi to kreativní od začátku až do konce. Možná to bylo tím, že jsem u toho po večerech četla ještě jinou knihu rozdílného žánru a tak jsem vlastně měla možnost si od knihy odpočinout. Nebo mi prostě styl C. D. Payna sedl natolik, že bylo snadné se v jeho knižním světě ztratit a nic neřešit. 

Velmi se mi líbilo, že nešlo o bezduché čtivo. I když je román humorný, tak se stále motá kolem důležitých otázek života a poukazuje na mezilidské vztahy. Na to, jak se lidé snaží žít podle svých představ. Jak propadají depresi, když se to nedaří. Román se zkrátka zaměřuje na realitu, ale podává ji takovým neotřelým způsobem, že čtenář nepropadá trudomyslným myšlenkám, ale naopak si u toho oddychne a povznese se nad běžné problémy. 

"Mám tomu rozumět tak, že jsi pořád ještě panic?" "Ano a jde mi to značně na nervy. Když byl Gándhí v mém věku, byl už tři roky ženatý."To pak není divu, že se z Gándhího stal slavnej muž. 

Samozřejmě velké slovo má v knize Nickovo nejlepší kamarád - ten, kterého má schovaného v poklopci a neustále se hlásí o slovo. Touha po sexu je u tohoto hrdiny na denním pořádku, ale díky tomu, jakým stylem je to napsané, mně to neodrazovalo, nepřišlo mi to slizké nebo kýčovité, ale naopak mě to rozesmívalo na celé kolo. 

Našly se části, které mě bavily více a které méně. Začátek byl odrazový můstek do neskutečného víru humoru. Totální nářez se během četby měnil v poklidnější a zas narůstal. Ačkoliv se to nezdá, tak díky těm deníkovým zápiskům je děj hrozně svižný, dynamický a občas je jen dobře, že zvolní a čtenář má tak možnost oddechu. 




"Nechci tě urážet nebo být sarkastickej, tati. Jen chci být přesně informován, abych věděl, zač jsem týrán." 

Co se čtenářům nemusí líbit? Tak někomu může být pubertální humor propletený vulgarismy nepříjemný. Možná vám nesedne neustálý příval touhy po sexu, který Nick pociťuje. Styl psaní je nespisovný, ale já v tomto ohledu vidím pro román spíše velké plus. Pokud máte alergii na humor a pubertu, pak se této knize vyhněte, protože je to naprostá smrť legrace podle C. D. Payna.

Kniha je pro všechny, kteří touží znovu prožít pubertu tím nejkreativnějším a nejzábavnějším způsobem, jaký je snad vůbec možný. Od lásky po touhy, po běžné problémy i kreativní dobrodružství tento román uspokojí každého, kdo si chce oddychnout u skvělé knihy. Věřím, že vás dostane na lopatky, tak jako mě a užijete si to od začátku až do konce! 

"Pro mě je to nesnesitelný břemeno. Prostě mládí v hajzlu." 


Knižní obálka: 
Nejdřív mi to přišlo trochu moc, ale po dočtení mi přišlo, že o románu až neskutečně vypovídá. Tato kniha totiž je skutečně bomba! Takže berte varování na obálce vážně, Nick Twisp vás dostane, ať hcete nebo ne. :o))



Anotace: 
První tři díly série, kterou se nebojíme označit jako kultovní, v novém vydání! Ďábelsky inteligentního puberťáka Nicka Twispa a jeho dlouho smolnou, nicméně finálně triumfálně úspěšnou cestu za ztrátou panictví a nabytím dospělosti, je potřeba představit i novým generacím čtenářů.

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Žánr: Humor, Pro děti a mládež
Ze série: Mládí v hajzlu
Počet stran: 576
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.