Recenze: NEHODA (C. L. Taylor)


Když se život začne hroutit jako domeček z karet




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Domino.


Domino na FB.


Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Jelikož jsem od C. L. Taylor už měla možnost číst knížku Lež, tušila jsem, co od této autorky očekávat. Těšila jsem se na odlehčený thriller, který podobně jako předchozí knížku slupnu jako malinu, užiji si ho a zároveň si u něj odpočinu. Byla jsem zvědavá, kam se autorka ve svém psaní posunula, ale až zpětně jsem zjistila, že Nehoda v originálu Lži předchází, a do jisté míry je to znát.

Sue byla se svým životem spokojená až do té osudné nehody, vinou které její dcera upadla do kómatu. Přestože to všichni považují za skutečnou nehodu, Sue tomu nevěří. Podle ní se Charlotta pokusila o sebevraždu. Co je pravda a co lež? Jsou její nejbližší těmi, za které se vydávají? A je ona sama tou, za kterou se považuje?

Stejně jako u Lži i zde se střídá přítomnost s pohledy do minulosti, prostřednictvím kterých poznáváme hlavní hrdinku a lépe chápeme její chování a reakce. Minulé linky umí autorka vykreslit, řekla bych dokonce, že jsou povedenější a působí více reálně než ty přítomné. Bohužel v tomto případě díky ní přicházíte o překvapení, jelikož se z ní dá to podstatné odvodit, i když stále doufáte, že všechno bude ještě jinak.

V tom čtenářům autorka naštěstí vychází vstříc. Klade falešné stopy, rozehrává hru na všechny strany a líčí nenápadné pasti pochybností. Tomuto koktejlu fabulace a polopravd nahrává skutečnost, že Sue v minulosti trpěla vážnými psychickými problémy, takže nejenom že v ní klasicky ztrácejí víru její nejbližší, ale hlavně i sám čtenář. C. L. Taylor ve vás zasévá semínko pochybností tak hluboko, že si nejste jistí, co je realita a co už nastupující Sueina paranoia. A to se mi moc líbilo.

Také jsem si u této autorky potvrdila, že umí udržet moji pozornost. Dokáže v běžných situacích stupňovat napětí a donutit mě tak nedočkavě očima přeskakovat řádky, což se mi často nestává. Proto mě mrzelo, že některá klišé, kterým se autorka dokázala během příběhu vyhnout, potvrzuje v samotném vyvrcholení, potažmo závěru. Navíc se před a i v rámci rozhodující částí příběhu stejně jako ve Lži uchyluje k uměle vytvořené změně v ději, která je přímo do očí bijící a nepůsobí vůbec věrohodně. V jedné knize by se nad tím dalo přimhouřit oči, ale při opakování už ne.

Motiv jako takový byl pro mě uvěřitelný a já až na závěr dostala to, co jsem očekávala. C. L. Taylor mě svým stylem psaní baví a pokud se do budoucna vyvaruje chyb, které ji sráží do zbytečného průměru, mohla by se na příčce thrillerů dostat výš. Nehodu ale můžu doporučit pouze ženám, které jsou v tomto žánru nováčky, nebo hledají napětí v odlehčené verzi s béčkovým koncem.

Obálka je opravdu povedená. Ve skutečnosti vypadá mnohem lépe než na obrázku. Plastická evokující povrch silnice a kontrastující se sytě žlutou nejen v názvu, ale i pod přebalem. Rozhodně přitáhne pozornost, ale za sebe bych ji tipovala spíše u thrilleru pro YA/NA než pro dospělé čtenáře. Autorkou je Rajka Marišinská. 





Anotace:
Zavírat oči před vlastní minulostí je spolehlivý způsob, jak si zatemnit budoucnost.

Sue Jacksonová setrvávala dlouhá léta v domnění, že má dokonalou rodinu. Z omylu ji vyvede tragická událost: její dospívající dcera Charlotta vědomě vstoupí před jedoucí autobus. Dívka skončí v kómatu a její matka pochopí, že až doposud zavírala oči před temnou realitou. A že je načase, aby té realitě začala čelit.
Sue se snaží zjistit, co dceru přimělo k tak zoufalému činu. Probírá se detaily Charlottina života, noří se stále hlouběji do dívčina soukromí... a pak v jejím deníku narazí na děsivý záznam.
Teprve po jeho přečtení se Sue opravdu ocitá v pekle. Z lidí, které měla dříve ráda, se postupně stávají nepřátelé, kterým nedůvěřuje. A ona sama v sobě sbírá odhodlání, aby se dokázala vrátit do vlastní minulosti, kterou v sobě dávno pohřbila. Tolik na ty dávné hrůzy chtěla zapomenout!
Zapomenout ale nemůže. Nesmí. Protože pokud chce své dceři pomoci, musí z paměti vylovit všechny přízraky z minulosti. Jedině tak zjistí, odkud Charlottě hrozí největší nebezpečí. A možná dokonce zjistí, že největším nebezpečím je pro svou dceru ona sama...



C. L. Taylor: Nehoda
Název originálu: The Accident
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352
Vazba: vázaná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.