Recenze: NEKONEČNÉ MOŘE (Rick Yancey)

Podruhé v boji s mimozemšťany! 


"Nejde tu o mrtvé," vyštěkne netrpělivě. "Nikdy nešlo."





Už podle hodnocení jsem tušila, že druhý díl není tak úspěšný jako první. Byla jsem však hodně navnaděná a nešlo odolat a tak jsem se do čtení pustila bez rozmyslu. Musím uznat, že i já jsem byla ke konci knihy znavená a těžce se mi dočítalo, přestože začátek byl víc než slibný. 

Tak trochu mě tento díl zbrzdil natolik, že si před přečtením třetího dílu, který je opět dobře hodnocený, musím udělat pauzu a vrhnout se na něco jiného, abych nedočítala trilogii s nechutí. Což by byla vážně škoda, protože první díl byl fantastický a tento také, ale... 

Styl psaní je stále zvláštní a čtivý, ale jelikož autor sklouzává k filozofování, tak začíná také působit zdlouhavě. Spousta rozhovorů namísto dynamické akce, což by nevadilo, ale některé byly trochu omílané. A pokud už nastala situace, kterou bylo potřeba rychle řešit, tak ke konci už ji autor natolik rozváděl, že ztratila své napětí a rychlost a stala se spíše zdlouhavým okamžikem. 

Není to tak, že by ty lži byly příliš krásné, aby jim bylo možné odolat. Naopak ta pravda je tak strašná, že je obtížné jí čelit. 

Ocitáme se znovu s našimi přeživšími z tábora Ráj. Zombie je raněný a zmáhá ho horečka, i přesto se však drží na nohou. Nuget je vyplašený, ale nevzdává se. Piškot se nám více otevírá. Cassie touží po Evanovi a doufá, věří, prosí, aby ji našel - pokud přežil. Dumbo se snaží být v klidu a Eso se vypraví na cestu, která pro ni bude velmi složitá a těžká. Těžší, než si kdy myslela, jelikož na Pusinku není spolehnutí. 

To by bylo v kostce asi tak vše, co bych vám o ději mohla prozradit, neboť opět autor šokuje a velmi neočekávaně dokáže reagovat na různé podněty. 

Piškot je chlapec, který nemluví. Čtenář o něm ví jen to, že umí střílet jako druhý nejlepší ze skupiny - ihned po Eso. Ale co vlastně skrývá? O to všechno se autor se čtenáři podělil a sepsal jeho smutný příběh, který naštěstí nepůsobí až natolik srdceryvně, aby to bylo kýčovité. Ještě jsem mu Piškotův osud uvěřila a bylo mi toho malého chlapce líto. 

Když se smrti podíváte do očí a ona mrkne jako první, už se nic nezdá nemožné. 

Eso také ukazuje svou tvář. Vlastně se jí týká téměř druhá polovina knihy (ne-li více!) a nejen díky tomu má čtenář možnost ji poznat. Autor jí pomáhá vzpomínat a upínat se k naději, prožívat lásku a doufat. Věřit už dávno ne, jelikož víra byla spálena spolu s mrtvými... Eso jsem měla ráda, ale ke konci už mě ten její příběh až natolik nebavil. Když jsem knihu dočetla, jelikož jsem se víc těšila na Cassie s Benem, jejichž část utnul autor také velmi zajímavým způsobem, ale už se k ní nevrátil. 

Podle mého jsou charaktery vydařené, skutečně odpovídají těm z prvního dílu, ale už to není ono. Jelikož z nich čiší nad-lidství, ačkoliv jsou pouhými lidmi. A to ne proto, že by byly jako Evan, ale jelikož autor trochu popustil uzdu své fantazii a udělal z nich supermany, čímž snížil jejich věrohodnost. Škoda. 

Začínám mít pocit, že se ve svých kličkách trochu zaplétá. Prozatím nevysvětlil vše z prvního dílu, doufám tedy ve třetí. A jak jsem říkala, hodně se dal na diskutování a filozofování, které je sice zajímavé, ale čtenář nad ním musí dost hloubat. Je totiž plné skrytých myšlenek a informací a namísto rychlého thrilleru se dílo stává spíše pomalou jízdou, kde se náročný čtenář chytá každého stébla, aby vše odhalil.  

Moc se mi líbí krutost, která v knize byla. Autor se nepozastavuje před ničím a přesto není přehnaně brutální. Vše se do děje hodilo a já obdivuju, jak kreativním způsobem se snaží zničit zemi i své čtenáře. ,o) 

I v této knize si čtenář užije romantiku ve stylu young adult, kde vládne zoufalství a bezmoc a druhý den už slunce nemusí vyjít. Odsekávání a humor se také nevytratil, takže se u čtení lehce zazubíte nebo nostalgicky povzdychnete. 

Atmosféra první části je skvělá. Mezilidské vztahy, emoce a škrábání krys. Všechno působí tak, jak má. Zásadní problém nastává, jakmile se odvrací od více hrdinů a přesouvá se na Eso, kde se Nekonečné moře stává rozvleklejší. Nikoliv nezajímavostí příběhu, ale ukecaností samotného autora. 

Komu bych knihu doporučila?
Určitě těm, kteří mají zájem nakopat pár mimozemských zadků! :o)) Pokud jste trilogii začali číst, byla by škoda nechat si uniknout takovou promyšlenou show.


Knižní obálka: 
Je zajímavá. Nejsem si jistá, zda jde přímo o ten hangár, který je v knize zmiňován, ale rozhodně to zapůsobí.




Anotace:
Pokračování románu Pátá vlna.
Jak zbavíte Zemi sedmi miliard lidí? Připravíte je o jejich lidskost.

Cassie Sullivanová a její druhové přežili čtyři vlny ničení způsobené Jinými. Nyní, zatímco byla lidská rasa téměř vyhlazena a Pátá vlna se žene krajinou, stojí mladí lidé před volbou: připravit se na zimu a doufat v návrat Evana Walkera, nebo se vydat hledat další přeživší, než je nepřítel obklíčí. Protože další útok je velice pravděpodobný – je neodvratný.
Nikdo však nemůže očekávat, jak hluboko Jiní klesnou, ani jak vysoko se lidskost dokáže vzepnout.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2015
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Série: Pátá vlna (2)
Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.