Recenze: MÉ JMÉNO JE NIKDO (Kristen Orlando)

Neobvyklý thriller ve stylu young adult 

Cítím se jako zombie, jako robot. Celý život jsem poslouchala každý jejich příkaz, byla nucena nosit milion různých masek a už jsem z toho neskonale unavená. Jsem unavená z toho, že žiju jen napůl. (Str. 129)


Za knižní dar děkuji nakladatelství Mystery Press
Chci zakoupit thriller Mé jméno je nikdo


Tato kniha je prvním dílem série Kronika Černých andělů. Jedná se také o první young adult thriller, které nakladatelství Mystery Press vydalo. Určitě je to krok správným směrem, protože neotřelých knih na knižní trhu nikdy není dost. Kristen Orlando v ČR prozatím vydala pouze tento příběh, ale jistě se můžete těšit i na další. :o)

Text je ve stylu young adult, ale obsahuje i thrillerové prvky. Nijak zvlášť, ale styl pak působí zajímavěji. Popisy nejsou zbytečné rozvláčné, ale i přesto se děj stává dynamičtějším až po druhé polovině knihy. 

Uvědomuju si, jak důležitá je práce Černých andělů. Zachraňují lidské životy, vysvobozují rukojmí, odhalují spiknutí, odstraňují padouchy. Jsou svým způsobem superhrdinové. Ale vedle těch obdivuhodných pro stojí také celá řada proti. (Str. 36)

Reagan je dítě Černých andělů, tedy agentů, o kterých neví ani sám prezident USA. Není to žádný med. Věčné tajnosti a časté stěhování dělají z Reagan poměrně uzavřenou dívku, která je nešťastná z toho, že bude muset žít svůj život ve stínu a nebezpečí. Neměla běžné dětství, natož normální dospívání a chybí jí to...

Luke je kluk od vedle, jehož otec je vojenský velitel v důchodu, který se stále musí někde realizovat. Sám Luke má našlápnuto na vojenskou kariéru, ale oproti tomu, jaký výcivk má za sebou Reagan je vlastně máčko. 

Tihle dva se však dají dohromady. Pojí je přátelství a možná i něco víc, co pomalu klíčí mezi stránkami a táhne hrdiny k sobě. Je to něžné, nepřeslazené a knihu to pro dívky pozdvihuje.

Charaktery pomáhá dokreslovat humor i romantika, která na hrdiny působí. Díky delšímu a pozvolnému začátku před divokým a nebezpečným dobrodružstvím čtenář snadno přivykne novým postavám a pochopí Reagan, která má jiskrnou osobnost, i když působí lehce plaše díky tomu, jak se z nutnosti drží zpátky.

„Nikdo v mém životě neví, kým ve skutečnosti jsem. Kdyby se to někdo dozvěděl, můj život by byl v nebezpečí. I jejich život by byl v nebezpečí.“ (Str. 177)

Ze začátku je poměrně dlouho klid. Zvolna se odehrává děj hodný young adultky a čtenář netrpělivě odpočítává stránky a těší se na to výbušné thrillerové prostředí a napínavou atmosféru, která přichází později, než byste možná čekali. Svižnější část je doplněná bojovými akcemi a nebezpečnými situacemi. Autorka lehce přitvrdila. Emoce jsou důraznější a srdceryvnější. Mění se i Reagan a z mladé dívky se stává takřka dokonalá agentka, která pro záchranu svých rodičů udělá všechno na světě.

Příběh, který Kristen Orlando vykreslila, je složitější, než se na první pohled zdá. Autorka si dala práci s tím, aby se zamýšlela nad životem agentů. Poukázala na to, co všechno dostávají a čím vším jsou výjimeční, ale také na to, co všechno postrádají... Hlavní hrdinka je mezi dvěma mlýnskými kameny, když touží po normálním životu a přitom je cvičená k tomu, aby jednou stála v organizaci a dělala práci, která bude zachraňovat lidské životy. Byla by nepostradatelná, ale nikdo by o ní nevěděl. A když se rozhodne žít svůj vlastní život, bude postradatelná, ale konečně bude moct žít beze strachu a v bezpečí... 

Poutavě vylíčené dilema a hlavní myšlenka podtrhují nejen celé dílo, ale vyzdvihují také emoce, které jsou mnohdy silnější, než je u young adultky běžné. Čtenář se díky delšímu začátku dokáže vžít do Reagan a vnímat, co se jí dotýká. Hodnotit a rozhodovat se spolu s ní. A především chápat, čím si tato mladá dívka prochází a proč je to pro ni tak důležité a stravující. I když se to zpočátku nezdá, tak autorka má děj promyšlený. Ačkoliv je to young adultka, je vidět, že se některým prvkům věnovala více, než je u tohoto žánru běžné a nese to své ovoce.

Jako každá kniha pro dospívající, i tato nabízí něžné poznávání, romantiku a získávání srdce toho druhého. K tomu však má navíc i humor. Jemný a křehký, ale přesto působivý. Originální je zapracování otázek ve stylu, čemu dáš přednost, když obě odpovědi jsou nevyhovující. To se obvykle objevuje pouze v amerických filmech, ale tohle dílo skvěle okořenilo. 

Finále je plné svištících kulek, záblesků a adrenalinu. Dynamický konec je ale jen návnadou na pokračování, protože co začalo jako záchranná mise se přelévá v pomstu, která vévodila té akčnější polovině. 

„Máš jen jeden život,“ promluví konečně Sam. „Nikdo ti ho nemůže naplánovat a taky ho nemůžeš žít pro někoho jiného. Musíš ho žít sama pro sebe.“ (Str. 105)

Co může čtenářům vadit?
* Poměrně dlouhý začátek může někomu připadat nezáživný, pokud si knihu koupil za účelem akčního dobrodružství, které bude trvat od začátku až do konce. 
* Ve druhé polovině je hrdinka vylíčená mnohem víc jako superhrdinka, což někomu nemusí být přímo po chuti, ale u thrilleru je to očekávané.

Zrozena stát se Černým andělem. (Str. 35)

Jakým čtenářům se kniha zalíbí nejvíc?
Tato young adulkta je určená především dospívajícím dívkám, které touží po romantice, lásce a nebezpečí v rámci toho žánru. Napínavý děj prostoupený thrillerovými prvky je nadchne rozhodně více, než kdyby si knihu početl ostřílený mazák, který je v tomto dynamickém žánru jako doma. Ale i tak by ho kniha jako zajímavá odpočinkovka mohla zaujmout a dát mu něco ze sebe. 


Knižní obálka: 
Jednoduchá a přesto hodně zajímavá. Díky tvrdým deskám s chlopněmi je brožovaná vazba silnější, netřepí se konce a zejména se postranní části dají využívat i jako záložky. ,o)




Anotace:
Sedmnáctiletá Reagan Elizabeth Hillisová je zvyklá přes noc měnit identitu, lhát všem přátelům, které kdy měla, a odehnat každého, kdo by se jí snad dostal příliš blízko k tělu. 
Reagan je od dětství cvičená v boji na život a na smrt a umí bravurně zacházet s jakoukoli zbraní, protože se od ní očekává, že půjde ve stopách rodičů a rozšíří řady nejmocnější tajné služby na světě, Černých andělů. 
Zamilovat se do kluka od vedle rozhodně neměla v plánu. Nyní se musí rozhodnout, jestli využije své obrovské předpoklady a vrhne se do života plného nebezpečí, pro který byla vychována, nebo poslechne srdce a zvolí existenci obyčejného člověka, po níž vždycky toužila. 
Když jí ale nepřátelé unesou rodiče, jde rozhodování stranou. Reagan velice rychle zjistí, jak moc se ostrá akce liší od výcviku, a jestli se může spolehnout na lidi kolem sebe. Zvlášť na ty, kterým dosud musela lhát.
Zoufalá a vyděšená v sobě musí najít Černého anděla… 

Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány, Thriller, Young adult
Ze série: Kronika Černých andělů (1)
Překlad: Kateřina Kuncová
Počet stran: 304
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.