Recenze: TUHEJ TULIPÁN (Jaromír Konečný)

Detektivka pro mladý!

Hele, vzpamatuj se, kámo! Pasti už jsou nastražený. (Str. 74)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Portál (fb)


Chci zakoupit titul Tuhej tulipán


Na Světě knihy jsme od nakladatelství Portál dostaly knihu, která nespadá mezi jejich obvyklé tituly. Dílo českého autora, který nyní trvale žije v Německu, zaujme především čtenáře young adult a detektivek. Rozhodně zvláštní dílo, které je oddechovou četbou na dva dny a dokáže pobavit. :o)

Styl psaní je velmi autentický a pohlcující díky nespisovné češtině, která se ke knize a hlavně k mladému hrdinovi hodí. Text je někdy prokládaný i cizími slovy, které děj dělají ještě živější a pro mládež obvyklejší. Titul díky tomu mladé čtenáře rozhodně zaujme, pokud mají rádi trochu rebelantská díla.

K čemu ten stres? Nemusíš z každýho souboje vyjít jako vtěz. Moudřejší ustoupí, no ne? Nechám Sherlocku tuhle bitvu vyhrát a radši si budu prohlížet její konversky. (Str. 40)

Hlavní hrdina Leon pochází z Mnichova. Jeho maminka zemřela při autonehodě a jeho otec se se svým žalem vyrovnává v Indii. Chlapec skončil v dětském domově a odtud se dostal do pasťáku, ze kterého je ale brzy na podmínku propuštěn... Čeká ho práce v květinářství, která ho zrovna neláká a to ještě netuší, jaké problémy ho potkají! 

"He he... a ty jsi prý protřelý kriminálník. Vždyť mi skončíš na ty nejhloupější triky." (Str. 94)

Leon je teenager, který si prožil chvíle v pasťáku z dobrých důvodů, dá se říct. Není to žádný lump. Je to chytrý kluk, který na sebe neupozorňuje a snaží se dospět. 

Laura je dcera majitele zahradnictví. Práce se rozhodně nebojí, ale nejraději čte detektivní romány a ještě raději vyšetřuje opravdické zločiny, jako je například vražda. S Leonem jsou skvělý vyšetřovatelský pár. 

Komisař, který má příjmení tak vulgární, že ho v recenzi nemohu ani zmínit, působí jako extrémně hloupý vyšetřovatel. To knize poměrně škodí a dělá ji to méně realistickou, protože někdo takový by evidentně nemohl pracovat jako policista, natož jako vrchní komisař. Možná se tím autor snažil prosadit svůj názor na německou policii nebo se přiblížit k mládeži, kteří je moc nemusí. Těžko říct, ale tato postava působí přehnaně. 

Charaktery postav působí někde lépe a jinde hůře. Je možné, že to záleží na překladu, který všechny postavy nemusel vylíčit tak autenticky, jako autor. Každý hrdina má něco do sebe, ať už má své dobré stránky nebo ty špatné. Kupříkladu osoba dává najevo opovrhování člověkem, na kterého se dívá jako vyvrhela a bývalého vězně, ačkoliv netuší důvody, proč se tam ocitl. Nebo naopak důvěřivý hrdina, věřící, že každý si zaslouží druhou šanci... 

"Žádného kriminálníka u stolu nechci!" (Str. 154)

Hrdina dokáže vtipně a s osobním šarmem líčit vše, co se ho týká. Má svůj vlastní smysl pro humor, oslovující a drzý, který působí přirozeně a provází čtenáře celou knihou. Nemyslím si, že by to někomu mohlo být Leonovo líčení nepříjemné. 

Young adult romantika psaná autorem je samozřejmě jiná, než když ji píše autorka. Jaromír Konečný zbytečně nerozmazává něžnosti, nelíčí sáhodlouze přemýšlení o lásce a snaží se zaměřit na to, aby sepsal romantiku, která se hodí k hlavnímu hrdinovi. Podle mého se mu to povedlo. 

Já a zamilovanej? Nesmysl! (Str. 168)

Titul obsahuje vulgární slova, která mohou někoho nepříjemně překvapit. Nečekejte však erotické narážky (když už, tak lehké jako pírko) nebo bůhvíjaké oplzlé hlášky z vězení. Leon je spíše normální kluk, který sem tam dá někomu ránu a je drzý, ale zas to s tou pubertou tolik nepřehání. 

Detektivní linka se mi těžko soudí, protože tento žánr obvykle nečtu. Neměla jsem však problém se začíst. Bavilo mě jednoduché pátrání s hlavními hrdiny, při kterém se došťuchovali a nacházeli různá fakta. Autor do knihy zapracoval i poezii známého básníka Morgensterna a část uzpůsobil tak, aby vznikla napínavá zápletka. Promyslel to zajímavým způsobem, dokonce mi bylo líto někoho, kdo sice v ději vlastně nebyl, ale zapůsobil. Finální řešení zločinu bylo stejně dynamické jako předešlý děj, takže čtenář nezažije ten finální skok do neznáma, ale naopak lehce přejde k odpovědím, které ho celou dobu trápily. 

Závěr knihy naznačuje, že tohle rozhodně není konec a dobrodružství s Leonem a Laurou pro čtenáře teprve začíná. Čeká je další případ, nemluvě o tom, že musí přijít na určitá fakta, která se týkají jejího otce. Čtenář se tak může těšit na pokračování, které zřejmě bude ve stejně neotřelém duchu. Upřímně, byla to tak neobvyklá oddechovka a to tajemství, které se váže k jejímu otci, mě zaujalo, že bych se klidně pustila do pokračování. :o) 

Každej správnej detektiv musí umět vyvodit správný závěry. Mě třeba pohled na revizora přivedl k závěru, že jsem si neštípl lístek. (Str. 124)

Co může čtenářům vadit?
Autor některé postavy nebo situace až přílišně zesměšňuje a kniha působí spíše jako americká komedie o hlouposti. Jaromír Konečný v případě komisaře tlačil hodně na pilu a postava tak působí jako rušivý element.

Překvapilo mě, že text obsahuje překlepy. U Portálu je to velmi neobvyklé, ještě jsem se s tím u tohoto nakladatelství nesetkala. 

"Od té chvíle nestrpím ani sebenepatrnější vměšování do případu. Jestli si všimnu, že se pokoušíte pátrat na vlastní pěst, bude Leon na řadě." (Str. 138)

Komu bych knihu doporučila? 
Tuhej tulipán osloví zejména teenagery, kteří rádi čtou detektivky nebo naopak s tímto žánrem chtějí začít. Pokud má zájem o oddechovou četbu i dospělý člověk, nevidím problém, proč by si ji nemohl přečíst. :o) 


Knižní obálka: 
Je to neobvyklý styl, ale má to své kouzlo. Každý čtenář jistě ocení, že nejde o tu měkkou brožovanou vazbu, ale naopak tu pevnější se záhyby, díky kterým se konce netřepí a navíc je možné je používat jako záložku. 



Anotace: 
Tuhej tulipán-Detektivka pro mladý - napínavý příběh pro starší čtenáře je prvním dílem volné série originálních detektivek pro mládež. Hlavní hrdina, šestnáctiletý Leon, se dostane na šikmou plochu a skončí ve vězení pro mladistvé. Naštěstí je brzy propuštěn na podmínku a získá dokonce i výuční místo v květinářství. Naneštěstí hned první den doslova zakopne o mrtvolu – a pro policii je pochopitelně podezřelým číslo jedna. Naštěstí je tu Laura, dcera jeho šéfa, která mu jako jediná věří. Ti dva se společně rozhodnou vypátrat skutečného vraha a dokázat Leonovu nevinu. Bláznivé dobrodružství může začít…
Jaromír Konečný žije od roku 1982 v Německu, kde působí jako spisovatel, publicista a kabaretní performer s „česko-bavorským přízvukem“. Patří k vůdčím osobnostem poetry slamu. Velmi úspěšné jsou jeho knížky pro mládež.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2017
Žánr: Pro děti a mládež
Orig. Název: Tote Tulpen
Překlad: Michaela Škultéty
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.