Recenze: DÉMONI JSOU VĚČNÍ (Petr Heteša)

Fantastický akčňák, kterému by neodolal ani Bruce Willis!

Hleděl jsem do černočerné temnoty, jako bych jí byl fascinován. Tam někde jsou mí démoni, přátelé, o kterých jsem doufal, že jsou pořád mými přáteli, a přál si, aby mi teď poslali notnou dávku štěstí, kterou určitě budu potřebovat. (Str. 377)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Brokilon
Brokilon (FB)



Kde jsem se posledních pár dní schovávala? V Baltimore spolu s Larrym, akčním hrdinou Petra Heteše. Pokud jste již měli tu čest s díly tohoto autora, moc dobře víte, že to byla pořádně drsná jízda nadupaná akcí a vtipem od začátku až do konce. Něco jako když se vám do knihovničky vkrade Bruce Willis a udělá tam (ne)pořádek. Nešlo příběh odložit, dokud jsem s Larrym nenakopala spoustu zadků a nepomstila se.

Pokud toužíte po nejnovějším díle Petra Heteše, tak po famózním románu Infico vyjde během léta v nakladatelství Brokilon nový titul s názvem Nezkoušej na mě zapomenout. V Brokilonském edičním plánu už jsou bližší údaje včetně anotace. Doporučuju pročíst a pokud se jako já nemůžete dočkat, tak na tom budete ještě hůře, ale aspoň nebudu trpět sama. ,o))

Styl psaní v ich formě z pohledu Larryho je velmi osobitý a vláčný. Ačkoliv působí velmi čtivě, tak má takovou silnou základnu humoru, že se čtenář necítí stržený a vyčerpaný, ale naopak stále plný energie je při čtení připraven na všechno, co si autor připravil. Popisy jsou jednoduché a úderné, není možnost se ztratit, jelikož je vše kvalitně vylíčené.

Tohle že je nějaký problém? Blbost. Zkus se na to podívat z úplně jiného úhlu. Obejdi to. Běž na to prostě z druhé strany. (Str. 119)

Čtenář je v příběhu přivítán vlídným černým humorem - hned na začátku se setkává s Larrym a Bennym ze společné firmy. S tím rozdílem, že Benny vejrá jedním okem dost sešle, zatímco Larry popíjí kávu, které já říkám smrťák, a přemýšlí, jak je možné, že kolega vytapetoval část kanceláře svým mozkem. Líbí se mi, jak Petr Heteša dává najevo, že tohle nebude jízda pro citlivé dušičky a jestli nemáte pevný žaludek (nebo alespoň kyblík poblíž) a nervy, tak byste dílo měli očividně zavřít. Já jako černohumorista jsem se tedy smála už od prvních stran, kdy se rozjelo vyšetřování Bennyho vraždy...

„Krvavé cákance na zdi a taky na knihovně.“„To myslíte jako skutečné krvavé cákance?“„Myslím skutečné krvavé cákance.“„A to je jaká krev?“„Včera možná byla ještě červená. Dneska už je tak nějak divně hnědá.“„Já myslím jakého druhu... Jako jestli lidská, nebo tak.“„Záleží to na výběru vašich čistících prostředků a nátěrových hmot?“ (Str. 28)

Larry je koumák a vede opravdu unikátní společnost. Má parádní vyřídilku a tak trochu někdy komicky vyšiluje, třeba když ho někdo postřelí... Ale není to přímo tvrďák, jakého mi autor představil ve svém románu Infico. Jemnější verze Bruce Willise má ale poměrně optimistickou duši a především srší rádoby chytrými hláškami, které ho občas dovedou až tam, kde slunce nesvítí. Je to prostě chlap, který vám zlepší den o sto procent a ještě vás skvěle pobaví, ačkoliv není žádný šašek. 

Hrdinové jsou kvalitně zpracovaní. Čtenář má pocit, i přestože čte fantasy, že občas by bylo skvělé na někoho takového narazit. Dozvídá se o nich informace a jsou reální, i když nikdy ne silně uvěřitelně, což není chyba, o tom tenhle román prostě je.

„Hm... to jméno svědčí o jeho protřelosti?“„Ne. Svědčí o tom, že někdo může mít ještě blbější jméno než vy.“ (Str. 269)

Dynamický a místy silně napínavý děj je jednotná linie se spoustou zápletek a než by nutila čtenáře obezřetně vnímat každé slovo, dává důraz na činy. Detektivní prvky jsou v příběhu jako bonus. Pátrání, které Larry vede na vlastní pěst (s pár pomocníky), je zajímavé, snadno se do něj čtenář vžije a především představuje takový adrenalinový boj o spravedlnost. 

Démoni... Petr Heteša nejede podle toho, co právě frčí, protože když si představíte démona, určitě je to úplný opak toho, co vás v knize čeká. Já byla vykulená, protože něco takového mě rozdhodně nenapadlo. Ne přímo vzhled, ale charaktery démonů a jejich prezentace byla originální a naprosto vhodná k tomuto románu. Získala jsem nový pohled na tyto potvory a oblíbila si je. Jestli chcete krvák s typickými démony, budete zklamaní. Autor je zkrátka někde dál a nabízí něco neotřelého, na co jen tak nezapomenete. K démonům se váže i prostředí, které působí poněkud zvláštním dojmem, ale slouží ke svému účelu a ta myšlenka je svým způsobem opět luxusní.

Tento román je především o tom, že čtenář si vážně neskutečně odpočine a prožije si nefalšované akční a hlavně humorné dobrodružství. Zameričtělý humor není natolik výrazný, aby bil do očí, ale podpoří tu atmosféru akčňáku. Spočívá zejména v rozhovorech, kde se střídá ostrý sarkasmus s důmyslnými dvojsmysly. 

Co by to bylo za akční román bez nebožtíků, že ano? Pár mrtvol s prostřelenými hlavami vás určitě neodradí. Popisy násilností nejsou surové a brutální, spíše věcné a některé drsnější čtenáře určitě pobaví. 

Atmosféra je akční a jemně nadlehčená, takže jde o fantastický únik z reality za pomoci vtipné oddechovky. Všechno je poměrně vyrovnané a nic zbytečně nevyčnívá, takže má čtenář pocit velmi příjemného literárního prožitku, který splnil veškerá očekávání.

Závěr románu je opět ve velkém stylu, kdy autor nic neponechává náhodě a vše krásně zapadá do sebe. Ke konci už na dílo čtenář nazírá jako na originální kousek o pomstě, který určitě uvízne v paměti. Já oceňuji, že autor neusekává, a dokonce dodává i svým hrdinům určitou naději, že jejich budoucnost je přece jen čeká...

Co může čtenářům vadit?
* Petr Heteša není zrovna stručný autor. Nemá knihy plné vaty, sama nedokážu říct, co je v nich navíc, protože se mi líbí celé, ale někomu ta délka může vadit. 
* V případě, že nejste zastánci amerického humoru a akčních scén, nemusíte děj vnímat tak pozitivně. 
* Kniha obsahuje surové popisy, i když to posoudí každý jinak. Záleží, jak to máte nastavené. Mně tam třeba vše přišlo v pořádku, ačkoliv šlo o průstřely apod. 
* Ta brožovaná vazba není bohužel nejvhodnější pro takhle obsáhlé dílo. Kvůli tomu je nutné s knihou zacházet jako s křehkou, pokud šílíte z ohnutých rohů na vazbě.

„Neříkejte, že tomu není možné vymyslet happyend.“„Já na žádný nepřišel.“ (Str. 336)

Komu bych knihu doporučila?
Tahle fantastická akční oddechovka má prostě dar zlepšit den (spíše několik), jak mužům, tak ženám. Je působivá, dynamická a pokud jste si oblíbili díla tohoto autora, budete znovu okouzlení. O tom není pochyb. Pokud se pouštíte do jeho prvního díla, počítejte s tím, že se budete často usmívat nebo dokonce smát na celé kolo - zvláště, pokud máte vyvinutý smysl pro černý humor a škodolibost.


Knižní obálka: 
Prostě stylová. Upřímně, nenapadá mě, co jiného zvolit, protože dílo je natolik netradiční, že prostě není jednoduché vybrat vhodnou ilustraci, aby o knize vypovídala. Tohle je podle mého správně vystižené.




Anotace:
Původně si Lenny Grimwood myslel, že pro svou soukromou válku nebude na škodu uzavřít dohodu s démony, s jejichž pomocí snad nebude možné prohrát. Smlouva byla velmi jednoduchá – v případě vítězství život, v případě prohry smrt…

Město Baltimore se tak stává svědkem Lennyho boje o život, doprovázeného mnohdy zmatenou podporou jeho démonických přátel, kteří, jak se brzy ukázalo, nejsou mocní, ale pouze věční. A aby toho nebylo málo, vstupuje do hry ještě ženský element, který pak dokáže rozhodit nejen svět Lennyho, ale i svět démonů. Hlavní hrdina se ocitá ve víru spousty přehmatů, překvapujících zvratů, zákeřných pastí, přestřelek, bláznivých akcí a automobilových honiček. A to vše je směrováno ke strhujícímu a velice explozivnímu závěru…

Autor zůstal věrný akčnímu stylu americké drsné školy, kde jsou břitké dialogy mnohdy překotnější než střelba z automatických zbraní, používaných Lennyho protivníky.

Nakladatelství: Brokilon
První vydání vyšlo v roce: 2009
Druhé vydání vyšlo v roce: 2017
Počet stran: 486




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.