Recenze: MÁ JI RÁD, NEMÁ JI RÁD (Sharon J. Bolton)

Tento thriller vás přesvědčí, že láska i mrtvoly přenáší. 

„Nemá mě rád. Pak tady máme znova Má mě rád. Počkejte, tohle je přece -“

„Hra, kterou milenci nebo zamilovaní hrávají s kopretinami. Odtrhávají a odečítají okvětní lístky, pěkně jeden po druhém.“ (Str. 322)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino
Domino (FB)


Chci zakoupit titul Má ji rád, nemá ji rád



Kniha, která by si zasloužila nálepku bestseller, je již pátým titulem, jenž Sharon J. Bolton v ČR vyšel. Každého překvapí nejen propracovaná dějová linie, ale zejména unikátní závěr. Ačkoliv má dílo přes pět set padesát stran, budete si přát, aby bylo ještě delší...

Styl psaní v er-formě je velmi působivý, chytlavý a především inteligentní. Opravdu osloví a silně polapí každého, kdo má rád četbu pro náročné čtenáře a nespokojí se s málem. Ze samotných úderných popisů a pozoruhodných údajů tušíte, že vás čeká opravdu mimořádná a jedinečná kniha. 

Dějová linie je prokládaná hodnotnými informacemi, vycházející ze skutečných situací a posouzení fakt. Mimo zápisků hlavní hrdinky, která se zajímá o zvrácenou lásku k vrahům nebo psychologii žen, vás osloví také fiktivní novinové články a osobité, emotivní dopisy.

Byla jste už někdy zamilovaná? Hamish (Úryvek z dopisu vraha, Str. 451)

Poměrně tajemná hlavní hrdinka a velmi inteligentní osobnost se dostane do hledáčku fan klubu sériového vraha Hamishe Wolfa, který je uvězněn za trojnásobnou vraždu. Maggie odolává, jelikož jeho případ není natolik zajímavý a nepředstavuje pro ni takovou výzvu... nebo ano? 

Hlavní hrdinka je velmi zvláštní a rozhodně si dokáže získat své čtenáře především svým přístupem k celému případu. Vnímá detaily, které ostatním unikají, a tím se stává nejlepší ve svém oboru, ačkoliv vlastně není žádnou okázalou a známou právnickou celebritou a málokdo tuší, jaká je v soukromí...

Hamish Wolfe je už třetím rokem za mřížemi a i na jeho dokonalém vzhledu začíná být znát, že je z formy a to nejen fyzicky, ale také psychicky. Touží se dostat ven za každou cenu a přesvědčit každého o své nevině... ale je skutečně nevinný? Soud ho přeci z dobrých důvodu usvědčil...

Hlavní hrdinové jsou reální, i když někdy až příliš dokonalí, krásní, inteligentní a zároveň tajemní. Tento fakt však vyrovnává to, že ostatní postavy už působí mnohem přirozeněji. Nejsou jen černobílé, dokonce se čtenář dozvídá i něco málo z jejich osobního života. 

Chci, aby mezi námi bylo jasno. Nic Vám neslibuji. Pokud jde o mě, pořád jsem přesvědčená o tom, že jste vinen. (Str. 272)

Příběh této perfektní detektivky je značně propracovaný a založený na neskutečně lákavém námětu - láska a masoví vrazi. Ženy od pradávna tíhnou k alfa samcům a v tomto případě lze touhy bezpečně uspokojit, především pokud jako náročné čtenářky toužíte po něčem navíc. Autorka dává důraz na detaily, jejich využití v praxi a dokáže zamotat hlavu tím nejpůsobivějším způsobem. 

Děj se odehrává na různých místech a především z pohledu hlavní hrdinky Maggie, ale pokud toužíte po úhlu pohledu Hamishe Wolfa přímo ze žaláře, i pár takových kapitol si vychutnáte. A rozhodně stojí za to! Syrově vylíčené prostředí a situace jen podtrhuje fantastická atmosféra pulsující celým příběhem.

Romantika a láska jsou v knize patrné, ale jinak, než si čtenářky románů pro ženy a erotických orgií představují. Velkým přínosem jsou emotivní texty, psychologické poznatky o fanatické lásce k vrahům. Ale i přesto je tento nejsilnější cit protažený jako ocelové lano celým příběhem a pevně ho udržuje u sebe. 

Erotiku nečekejte, ačkoliv v jedné situaci je možné vyčíst perverzní vzrušení a ryze chlapský chtíč, ale mimo vášnivého polibku se čtenář dočká i částečné pornografie, ovšem opravdu ne ve stylu erotického románu. 

Když se námět týká seriového vraha, samozřejmě se setkáte s úspěšně provedenými vraždami, jejichž věcné popisy mohou někomu přijít drsné, ačkoliv se autorka nesnaží zbytečně šokovat a hrát na city. Jste-li rádi za morbidní příběhy, myslím, že tato kniha vám tolik neučaruje, ale určitě zaujme.

Psychologie je lákadlem pro všechny, kteří se na taková díla právě z tohoto důvodu zaměřují a netouží pouze číst, ale přímo lační po duševním zážitku. Autorka se zaobírá tématem roky podporované psychopatické touhy, která ústí v něco děsivého. Duševní rozpoložení násilníků a vrahů z vězení je také sepsáno, ale ne v takové většině. 

Závěr příběhu je strhující a naprosto překvapující, i když někteří intuitivní čtenáři, kteří dokážou číst mezi řádky, už na jedno tajemství přišli, tak to druhé je odrovná. Alespoň já jsem očekávala naprosto něco jiného a autorka mě převezla. Konec knihy je přirozený a opravdu se k dílu hodí, dokonce odpovídá i charakterům hrdinů, a i přesto dokáže tak silně šokovat... 

„Nenapadlo tě, že osobní zájem, který Maggie Roseová najednou projevuje, může být pouhý kalkul a způsob, jak se dostat blíž k vyšetřování?“ (Str. 165)

Má ji rád, nemá ji rád je naprosto unikátní. Tak inteligentní, vášnivé, choré a přitom striktní. Skrývalo v sobě tolik emocí i protichůdných informací, které bylo potřeba rozluštit. Rozhodně nejde o žádnou odpočinkovou četbu, ale o skvělý román silného tématu. Tomuto dílu je opravdu nutné věnovat pozornost, jinak ho nedokážete ocenit. A přestože je tak obsáhlé, neobsahuje žádné nepodstatné části. 

Co může čtenářům vadit?
Tohle dílo je ale opravdu nutné vnímat a číst tak, aby vám nic neuniklo. Není to chyba, rozhodně to vyzdvihuji. Spíše upozorňuji, pokud hledáte odpočinkovou četbu, aby vám neprotekl mezi prsty úžasný literární zážitek, na který jen tak nezapomenete.

„Je tam jezírko, do kterého před stovkami let Artuš a Ginevra vhodili zásnubní prsteny. Za tu dobu je obrostl skalní masiv, takže teď vidíš jenom dva malé, zlaté kroužky pevně vrostlé do kamene.“ (Str. 541)

Komu bych knihu doporučila? 
Titul pro náročné milovníky brilantních point, propracovaných příběhů a různorodých teorií. Toužíte po zvrácené lásce? Chcete prožít nebezpečí, jenž ulpí na jazyku, aniž byste ho skutečně ochutnali? Lačníte vědět, jak chutná vinna? Má ji rád, nemá ji rád budete milovat celou svou duší.


Knižní obálka:
Nejprve jsem si říkala, že ta květina je zvláštní, ale po přečtení už to samozřejmě chápu. Ilustrace v sobě skrývá emoce, stopy vedoucí k temnému příběhu i lásku samotného vraha... Hodně vydařená, skvěle se na ni kouká. :))




Anotace:
I sérioví vrazi mají své fankluby.

Doktor Hamish Wolfe je sériový vrah, odsouzený na doživotí za únos a vraždu tří dívek. Zároveň je však velmi pohledný, charismatický a nesmírně přesvědčivý. Dostatečně přesvědčivý na to, aby jeho obdivovatelky uvěřily jeho tvrzení o nevině. A dostatečně pohledný a charismatický na to, aby v něm pisatelky dopisů viděly muže svých snů.
Maggie Roseová je jiná: tvrdá, extravagantní a nesmírně úspěšná advokátka. Ujímá se pouze takových případů, které může vyhrát. Nikdo neví, podle jakého klíče si vybírá, snad se řídí neomylným instinktem.
A právě o její pomoc Hamish nyní usiluje. Chce, aby změnila jeho osud. Maggie váhá, ale pak se rozhodne případ převzít. Je přesvědčená, že šarmu svého nového klienta dokáže odolat. Anebo se poprvé ve své kariéře fatálně mýlí? 

Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Žánr: Thriller
Překald: Markéta Polochová
Počet stran: 560
Vazba: pevná s přebalem




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.